breaking news Νέο

Ενάμιση δισ. ευρώ για μεγάλα έργα από το νέο ΕΣΠΑ αλλάζουν πόλεις, … βουνά και ακτές της Κεντρικής Μακεδονίας

Ενάμιση δισ. ευρώ για μεγάλα έργα από το νέο ΕΣΠΑ αλλάζουν πόλεις, … βουνά και ακτές της Κεντρικής Μακεδονίας

Ο περιφερειάρχης Α. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά στο νέο ΕΣΠΑ, εκτός από τις αστικές περιοχές μπαίνουν και ορεινές, ενώ χρηματοδοτούνται, πλην των έργων, και οι μελέτες

Μεγάλες αστικές παρεμβάσεις σε κατά τόπους περιοχές της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και έργα σε ορεινούς όγκους, καθώς και σε ακτές χρηματοδοτεί το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με συνολικούς πόρους ύψους 1,44 δισ. ευρώ, που αποτελεί την μεγαλύτερη χρηματοδοτική παρέμβαση όλων των εποχών στην δεύτερη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας.

Στη διάρκεια της σημερινής τριπλής συνεδρίασης για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα παρουσιάστηκαν τρεις ξεχωριστές ενότητες: Η εφαρμογή Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων σε μη Αστικές Περιοχές, η παρουσίαση δράσεων και προσκλήσεων του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με δικαιούχους ΟΤΑ” και το πρόγραμμα ‘Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη’ στο ΕΣΠΑ «Κεντρική Μακεδονία 2021 – 2027”.

Όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας για πρώτη φορά στο νέο ΕΣΠΑ, εκτός από τις αστικές περιοχές μπαίνουν με δυο νέα προγράμματα βιώσιμης ανάπτυξης και ανάδειξης του τουριστικού και πολιτιστικού αποθέματος σε μη αστικές περιοχές.

Πρόκειται για τον ορεινό και ημιορεινό όγκο της Κεντρικής Μακεδονίας και η ζώνη του Στρυμονικού Κόλπου μέχρι την Αμφίπολη, όπου συμμετέχουν συνολικά 15 δήμοι.

Παράλληλα, όπως είπε, η Περιφέρεια δίνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης και των μελετών (εκτός από την κατασκευή) των δήμων, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημά τους, καθώς η αδυναμία εκπόνησης μελετώ, οδηγούσε στο να βγαίνουν εκτός διεκδίκησης ευρωπαϊκών πόρων.

Αυτό σημαίνει ότι η ΠΚΜ θα δίνει τη δυνατότητα στα συγχρηματοδοτούμενα έργα, οι 38 δήμοι να υποβάλλουν προτάσεις με τον τρόπο «Μελέτη - Κατασκευή».

Επίσης, καινοτομία αποτελεί το γεγονός ότι οι 12 δήμοι της Θεσσαλονίκης που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη», δίνει τη δυνατότητα κατασκευής, τουλάχιστον, ενός εμβληματικού ολοκληρωμένο έργου σε κάθε δήμο, με χρηματοδότηση παράλληλα και των μελετών και της κατασκευής.

Μιλώντας για την πορεία του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι η ΠΚΜ έχει ήδη εκδώσει Προσκλήσεις για έργα και δράσεις ύψους 827,5 εκατ. ευρώ, έχουν ενταχθεί έργα ύψους 529,5 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν υπογραφεί συμβάσεις υλοποίησης των έργων ύψους 352,6 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), δήμαρχος Πυλαίας -Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, έκανε λόγο για μια σημαντική πρωτοβουλία ενημέρωσης και διαλόγου από μέρους του περιφερειάρχη Ο ίδιος επεσήμανε ότι το ΕΣΠΑ είναι το πιο σημαντικό και αξιόπιστο χρηματοδοτικό εργαλείο ανάπτυξης και δήλωσε πως «οι δήμοι θα είμαστε έτοιμοι. Θα κρατήσουμε την περιφέρεια πρωταγωνίστρια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη». Σημείωσε πάντως με νόημα ότι οι δήμοι αναζητούν μια θητεία κανονικότητας, που την στερήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια με τα μνημόνια και τις διαδοχικές κρίσεις -την οικονομική, την υγειονομική και την ενεργειακή.

Ποια είναι τα νέα προγράμματα

Αναφορικά με τις μη αστικές περιοχές όπου θα χρηματοδοτηθούν έργα από τα δυο νέα προγράμματα, αυτές αφορούν σε 15 δήμους: Δίου - Ολύμπου, Βέροιας, Ηρωικής Πόλης Νάουσας, Έδεσσας, Αλμωπίας, Παιονίας, Κιλκίς, Σιντικής, Ηράκλειας, Σερρών, Εμμανουήλ Παππά, Νέας Ζίχνης, Αμφίπολης, Βόλβης και Αριστοτέλη.

«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σχεδιάσαμε και εφαρμόζουμε τις Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας» υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώσατας, ενώ αναφορικά με το σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, εκτός των αστικών κέντρων, τόνισε ότι η ΠΚΜ επικεντρώνεται και σε περιοχές με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: Με αυξημένη διαθεσιμότητα πλουτοπαραγωγικών πόρων, ιδιαίτερο πολιτιστικό και περιβαλλοντικό δυναμικό και δυνατότητες για αξιόλογη τοπική παραγωγή και βιώσιμη τουριστική δραστηριότητα.

«Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση σε δύο ευρύτερες περιοχές που παρουσιάζουν ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα και ταυτόχρονα πληρούν τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Την ορεινή και ημιορεινή ζώνη της ΠΚΜ, όπου έχουμε τεράστιες δυνατότητες στον τομέα του ορεινού και ημιορεινού τουρισμού, με το δίκτυο αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων, με ένα ‘τόξο’ περιοχών ειδικού περιβαλλοντικού και τουριστικού ενδιαφέροντος και την ανατολική ζώνη κατά μήκος της ακτής του Στρυμονικού Κόλπου».

Η περιοχή αυτή, όπως ανέφερε, διαθέτει αυξημένες δυνατότητες στον τομέα του τουρισμού, και έχει ισχυρή χωρική σύνδεση με δύο πολιτιστικούς πόρους διεθνούς εμβέλειας, βόρεια με την Αμφίπολη και νότια με το Άγιο Όρος, και θα αποτελέσει την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Στρυμονικού - Αμφίπολης.

«Θέλουμε, στις δύο αυτές Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις, να εντάξουμε ό,τι πιο καινοτόμο, ό,τι πιο αποτελεσματικό και ό,τι πιο επωφελές ταυτόχρονα και για την τοπική ανάπτυξη και για την προώθηση της σύνδεσης του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού δυναμικού με την τοπική παραγωγή και για τη βιώσιμη τουριστική δραστηριότητα, σε όλη την Περιφέρεια» επισήμανε ο περιφερειάρχης.

Κονδύλια και για τις μελέτες

Ο περιφερειάρχης παρουσιάζοντας τις νέες προσκλήσεις πρώτου και δεύτερου τετραμήνου του νέου ΕΣΠΑ, ανέφερε ότι πρόκειται για προσκλήσεις οι οποίες ήταν έτοιμες να εκδοθούν από το Νοέμβριο του 2023, ωστόσο η διοίκηση της ΠΚΜ επέλεξε να τις προκηρύξει, μετά την ανάληψη καθηκόντων από τις νέες δημοτικές αρχές, ώστε να μην υπάρξουν οποιαδήποτε προβλήματα.

«Ήδη το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με συνολικούς πόρους ύψους 1,44 δισ. ευρώ, που όπως έχω πει πολλές φορές, αποτελεί την μεγαλύτερη χρηματοδοτική παρέμβαση όλων των εποχών στην Κεντρική Μακεδονία, παρουσιάζει στοιχεία υλοποίησης τα οποία προοιωνίζονται την επιτυχή έκβαση του» σημείωσε και πρόσθεσε πως ανοίγεται ο νέος ορίζοντας για τις νέες προτάσεις και εντάξεις των έργων των 38 δήμων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής