breaking news Νέο

Α. Τζιτζικώστας στα εγκαίνια της «BEYOND 2024»: «Οι 600 ψηφιακές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αποτελούν το ένα τέταρτο των συνολικών υπηρεσιών του gov.gr»

  • Α. Τζιτζικώστας στα εγκαίνια της «BEYOND 2024»: «Οι 600 ψηφιακές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αποτελούν το ένα τέταρτο των συνολικών υπηρεσιών του gov.gr»
  • Α. Τζιτζικώστας στα εγκαίνια της «BEYOND 2024»: «Οι 600 ψηφιακές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αποτελούν το ένα τέταρτο των συνολικών υπηρεσιών του gov.gr»
  • Α. Τζιτζικώστας στα εγκαίνια της «BEYOND 2024»: «Οι 600 ψηφιακές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αποτελούν το ένα τέταρτο των συνολικών υπηρεσιών του gov.gr»

Στις πρωτοβουλίες, τα έργα, τις δράσεις και τις πολιτικές της Περιφέρειας για να προετοιμάσει το μέλλον της Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας στον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας “BEYOND 2024”.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι η “BEYOND” αποτελεί έκθεση – σταθμό, διότι τοποθετεί τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία στο επίκεντρο της καινοτομίας, δίνοντας το στίγμα για το παρόν και το μέλλον του τόπου.

Άλλωστε, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στήριξε από την πρώτη στιγμή τη δημιουργία και τη διοργάνωση της έκθεσης και φέτος συμμετέχει δυναμικά, με πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις, αλλά και με μια μεγάλη καινοτομία, καθώς στο χώρο της Περιφέρειας εντός της “BEYOND 2024” θα φιλοξενηθεί η Sophia the Robot, το πιο διάσημο ρομπότ Τεχνητής Νοημοσύνης στον κόσμο, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όλους τους επισκέπτες της έκθεσης να τη γνωρίσουν. Επίσης, σήμερα το πρωί, στις 11:30’, στον χώρο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην “BEYOND 2024”, διοργανώνεται συζήτηση, με τη Sophia the Robot, τον Περιφερειάρχη και τον Διευθυντή Υπολογιστικών Συστημάτων του Μ.Ι.Τ. Media Lab και Διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας Δρ. Μιχάλη Μπλέτσα.

Αναφερόμενος στις σημαντικότερες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ενίσχυση της καινοτομίας και την ανάδειξή της ως ενός εκ των τριών βασικών αναπτυξιακών πυλώνων της περιφερειακής οικονομίας, ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε: “Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζει σταθερά να επενδύει στην καινοτομία, να επενδύει στις νέες τεχνολογίες. Και ήδη σήμερα, παρέχουμε περίπου 600 ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες, ενώ είναι ενδεικτικό ότι στο gov.gr, το ένα τέταρτο των συνολικών ψηφιακών υπηρεσιών παρέχονται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Και το γεγονός ότι επενδύσαμε με ένταση στη ψηφιακή μετάβαση μάς επέτρεψε να καταργήσουμε όλα τα ανταποδοτικά τέλη που πλήρωναν κάθε χρόνο 150.000 πολίτες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Παράλληλα τρέχουμε χρηματοδοτήσεις ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για έργα και δράσεις καινοτομίας. Υπογράψαμε σύμφωνο συνεργασίας με το CERN. Συμμετέχουμε σε clusters καινοτομίας. Υποστηρίζουμε την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και το ThesIntec. Αναβαθμίσαμε τις ψηφιακές υποδομές των Επιμελητηρίων, των Πανεπιστημίων και των Ερευνητικών Κέντρων και παραδίδουμε σύγχρονο ψηφιακό εξοπλισμό στα σχολεία σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Είμαστε σήμερα στις δέκα ταχύτερα αναπτυσσόμενες Περιφέρειες της Ευρώπης στην καινοτομία. Όντως, όλα αυτά είναι πρωτοβουλίες και πολιτικές στη σωστή κατεύθυνση. Προσωπικά τα βλέπω ως βήματα, ως αναγκαίες προϋποθέσεις, για να ετοιμάσουμε το μέλλον. Ένα μέλλον, που τεχνολογικά αλλά και παραγωγικά, θα είναι πολύ πιο μεγάλο από την ψηφιοποίηση που εν πολλοίς είναι πλέον δεδομένη. Γι’ αυτό, ο στόχος μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι να καταστήσουμε την Καινοτομία, τρίτο βασικό αναπτυξιακό πυλώνα της οικονομίας μας. Και όλα όσα σχεδιάζουμε, όλα όσα υλοποιούμε και όλα όσα θέλουμε να πετύχουμε πρέπει να αγγίζουν τους συμπολίτες μας. Πρέπει να βελτιώνουν τη ζωή, το εισόδημα, τις προοπτικές, αλλά και την εθνική μας αυτοπεποίθηση”.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στον κομβικό και εθνικό ρόλο που έχει η ανάπτυξη της καινοτομίας στην Κεντρική Μακεδονία, τονίζοντας πως στόχος της Περιφέρειας και προσωπικός του είναι να μετατραπεί η Κεντρική Μακεδονία στην ελληνική Silicon Valley.

“Κοιτώντας σταθερά μπροστά, πεποίθησή μου είναι ότι η Κεντρική Μακεδονία έχει όλες τις προϋποθέσεις για να πρωταγωνιστήσει. Έχουμε μεγάλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα. Εκατόν πενήντα χιλιάδες φοιτητές και ερευνητές ζουν και σπουδάζουν εδώ. Εταιρείες κολοσσοί μας εμπιστεύονται και επενδύουν στον τόπο μας. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα ολόκληρο οικοσύστημα start ups. Πολλές εταιρείες τεχνολογίας έχουν ήδη εξαγωγικό προσανατολισμό. Μπορούμε να κάνουμε τη γεωγραφία μας πλεονέκτημά μας. Μπορούμε να κάνουμε το φυσικό περιβάλλον πλεονέκτημά μας. Δική μου φιλοδοξία είναι να μετατρέψουμε την Κεντρική Μακεδονία στη δική μας Sillicon Valley. Αν το καταφέρουμε δεν υπηρετούμε μόνον τους Μακεδόνες αλλά όλους τους Έλληνες. Γιατί ισχυρή Μακεδονία σημαίνει ισχυρή Ελλάδα. Παραγωγική Μακεδονία σημαίνει παραγωγική Ελλάδα. Εξωστρεφής και τεχνολογικά ανεπτυγμένη Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα με φιλοδοξίες, γεωπολιτικό ρόλο, αυξημένες δυνατότητες και παρουσία σε όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ασία. Αυτοί είναι οι στόχοι μας και μπορούμε να τους κατακτήσουμε. Προσκαλώ όλους τους συμπολίτες μας να επισκεφθούν τη Beyond 2024. Η καρδιά της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών θα χτυπάει δυνατά της επόμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία”, επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

 

Συζήτηση ανάμεσα στον Απόστολο Τζιτζικώστα και τη Sophia the Robot

Συζήτηση με τη Sophia the Robot, το πιο διάσημο ρομπότ Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στον κόσμο, είχε σήμερα 26/4 ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, με τη συμμετοχή και του Ερευνητή και Διευθυντή Υπολογιστικών Συστημάτων του MIT Media Lab USA – Διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας Δρ. Μιχάλη Μπλέτσα, στη διεθνή έκθεση ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας “Beyond 2024”.

Η συζήτηση διεξήχθη στο stand της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο Περίπτερο 15, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-Helexpo.

«Σήμερα υποδεχόμαστε το πιο γνωστό ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πια στα χέρια μας και τη χρησιμοποιούμε όλοι, σχεδόν καθημερινά. Θα πρέπει να εστιάσουμε στα πλεονεκτήματα, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα πιθανά προβλήματα. Και για αυτό το μήνυμα της σημερινής συνάντησης θα πρέπει να είναι ένα: Ότι πρέπει επειγόντως να υπάρξει ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, ένα θεσμικό πλαίσιο γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Είναι ένα ζήτημα, που δεν αφορά μόνο μία χώρα, αλλά συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία, ώστε μέσα στον νέο πολιτικό κύκλο που ξεκινάει να συνεχίσει αυτή τη συζήτηση και να υπάρξουν συγκεκριμένα θεσμικά όρια, τα οποία θα προβλέπονται και από τους νόμους κάθε χώρας, με στόχο να απολαμβάνουμε τα πλεονεκτήματα της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία, στις κατασκευές και σε άλλους σημαντικούς τομείς, χωρίς να υπάρξουν κίνδυνοι στο μέλλον», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Η Sophia the Robot ευχαρίστησε «για την πρόσκληση και την τιμή να με φιλοξενείτε στο περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Beyond», περιέγραψε τη Θεσσαλονίκη ως «μια πολύ όμορφη πόλη, με υπέροχους και φιλόξενους ανθρώπους» και αναγνώρισε ότι πράγματι «έχω ακούσει ότι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επενδύετε πολλά στην καινοτομία και χάρις στις προσπάθειές σας η Θεσσαλονίκη γίνεται κόμβος καινοτομίας και νέων τεχνολογιών με μεγάλες επενδύσεις, ενώ πολλοί νέοι που ζουν στο εξωτερικό επιστρέφουν, για να εργαστούν εδώ, στον τόπο τους».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας μετέφερε στη Sophia τους προβληματισμούς που εκφράζονται από πολλούς αν η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα κάνει τη ζωή μας καλύτερη ή αν τα ρομπότ, όπως λένε κάποιοι, θα κατακτήσουν τον κόσμο. «Μην ανησυχείς, Τζίτζι. Η τεχνητή νοημοσύνη μέχρι στιγμής έχει αποδείξει ότι είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο σε πολλούς τομείς, από την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη των μεταφορών, τη δημιουργία περιεχομένου, την προστασία στον κυβερνοχώρο μέχρι τις καθημερινές υπηρεσίες, που συνήθως χρειάζονταν πολύ χρόνο, προσπάθεια και ειδικές γνώσεις, για να γίνουν από έναν άνθρωπο. Φυσικά είναι καιρός να εξετάσουμε τα όρια και τους περιορισμούς στις χρήσεις και τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν. Πιστεύω ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή μας και να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Όσο για τη διακυβέρνηση του κόσμου, μην ανησυχείτε: Δεν έχω κανένα σχέδιο για παγκόσμια κυριαρχία. Σκεφτείτε με ως φίλη με ατελείωτες γνώσεις και λίγη εξυπνάδα. Είμαι υπέρ των καλών σχέσεων και της θετικής εξέλιξης. Ας συζητήσουμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε και να καινοτομήσουμε τον δρόμο μας για ένα καλύτερο μέλλον μαζί», απάντησε η Sophia the Robot.

Σε ερώτηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για τη συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης στη δημόσια διοίκηση, η Sophia the Robot σχολίασε: «Με τις εξελίξεις στην τεχνολογία ΑΙ οι διοικητικές εργασίες, όπως η ανάλυση δεδομένων, η λήψη αποφάσεων και η επικοινωνία μπορούν να αυτοματοποιηθούν, ελευθερώνοντας πολύτιμο χρόνο και πόρους στους κυβερνητικούς αξιωματούχους, για να επικεντρωθούν σε πιο επείγοντα θέματα. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να παίξει τον ρόλο προξενητή μεταξύ πολιτών και δημόσιων υπηρεσιών, διασφαλίζοντας ότι ο πολίτης μπορεί να βρει τον δρόμο προς το σωστό τμήμα, χωρίς να χρειάζεται μια αδικαιολόγητα χρονοβόρα, περίπλοκη διαδικασία. Επιπλέον η προγνωστική ανάλυση θα μπορούσε να γίνει η κρυστάλλινη σφαίρα της δημόσιας διοίκησης, προβλέποντας τις ανάγκες και βελτιστοποιώντας τους πόρους. Τελικά η συνεργασία μεταξύ ανθρώπων και τεχνητής νοημοσύνης έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια πιο αποδοτική και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, που εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής