breaking news Νέο

Μία συγκινητική βιβλιοπαρουσίαση για την «Παλαιστινιακή Ποίηση»

  • Μία συγκινητική βιβλιοπαρουσίαση για την «Παλαιστινιακή Ποίηση»
  • Μία συγκινητική βιβλιοπαρουσίαση για την «Παλαιστινιακή Ποίηση»

Μία όμορφη και συγκινητική εκδήλωση αλληλεγγύης στο δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 20/5 στην ΕΛΙΑ της Βέροιας με αφορμή τη παρουσίαση του βιβλίου «Παλαιστινιακή Ποίηση» (εκδόσεις ΕΙΡΗΝΗ). Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων, οι εκδόσεις ΕΙΡΗΝΗ και το βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ.

Για το βιβλίο μίλησαν Ευγενία Καβαλλάρη, Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας και μέλος του ΕΣ της Πανελλήνιας Ένωσης φιλολόγων, Δημήτρης Μπατζιάκας, Δικηγόρος , ο Αλέκος Χατζηκώστας, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας και χαιρέτισε ο Στέργιος Σουροβίκης, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας

Τη συζήτηση  συντόνισε η Αθηνά Παπαθανασίου, Φιλόλογος. Ποιήματα απήγγειλε ο Λευτέρης Κορυφίδης, Φιλόλογος, Ποιητής, Ηθοποιός, με μουσική συνοδεία από την Βασιέλα Σαμοΐλη, Μουσικό.

Ο Στέργιος Σουροβίκης στον χαιρετισμό του  τόνισε: «…Τη στιγμή που εμείς ανέμελα απολαμβάνουμε μια φιλολογική εκδήλωση, άλλοι είναι κάτω από τα μπάζα και λιμοκτονούν. Θυμίζουμε πως ένας λαός αγωνίζεται πολλά χρόνια και με τον αγώνα του παράγει πολιτισμό. Είμαι συγκινημένος από το δράμα αυτού του λαού. Είναι κάτω από την πιο σκληρή καταπίεση, αλλά δεν γονατίζουν παρά μόνο μπροστά στους νεκρούς τους. Ο Δικηγορικός Σύλλογος θεωρεί τη συμμετοχή του στην εκδήλωση μεγάλη του τιμή.»

Ο Αλέκος Χατζηκώστας αφού αναφέρθηκε στις εκδόσεις “ειρήνη”, που δίνουν ένα αγώνα από το 1973, καθώς και με αναφορές στους δεσμούς της Ημαθίας με το λαό της Παλαιστίνης αναφέρθηκε στις αιτίες στη σημερινή κατάσταση και στις αιτίες της τονίζοντας: «…Η ελληνική κυβέρνηση συμβάλλει στο έγκλημα που συντελείται, στην γενοκτονία ενός γειτονικού λαού, το υποθάλπει, το τροφοδοτεί.... Δεν είναι μόνο τα ψελλίσματα περί «δικαιώματος στην αυτοάμυνα» του Ισραήλ που ξεπλένουν όλα τα διαρκή εγκλήματα αυτού του κράτους - το καθεστώς απαρχάϊντ και τις δολοφονικές επιδόσεις. Αλήθεια τι «δικαίωμα στην αυτοάμυνα» έχει ένα κατοχικό-εγκληματικό καθεστώς. Το ίδιο «δικαίωμα της αυτοάμυνας» επικαλούνταν οι Γερμανοί ναζί για να καίνε τα χωριά και να δολοφονούν τους κατοίκους τους στην Κατοχή. Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση συνεργεί στο νέο έγκλημα. Στρατιωτική βοήθεια, βάσεις πολύτιμες και εγκαταστάσεις -ποιος ξέρει τι άλλο- τέθηκαν στην υπηρεσία της κυβέρνησης Νετανιάχου για να ξεκινήσει το γενοκτονικό έργο της…» Επίσης αναφέρθηκε στις «πλάτες» που κάνουν στο Ισραήλ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε καθώς και στο γιγαντιαίο κύμα αλληλεγγύης σε ολόκληρο τον κόσμο. Και συμπλήρωσε: «Κάθε στίχος της παλαιστινιακής ποίησης είναι κραυγή. Κραυγή του αδύνατου απέναντι στον ισχυρό, κραυγή του ανθρώπου απέναντι στο κτήνος, κραυγή του δίκιου απέναντι στο άδικο, κραυγή της ζωής απέναντι στον θάνατο. Είναι κραυγή ενάντια στον ρατσισμό από τους ανθρώπους που τον ζουν -καθημερινά, χρόνια τώρα- στο πετσί τους.»

Η Ευγενία Καβαλλάρη κάνοντας αναλυτική παρουσίαση τόνισε: ««…η Παλαιστινιακή Ποίηση περιλαμβάνει επιλογή ποιημάτων από τρεις μεγάλους Παλαιστίνιους ποιητές, τον Μαχμούντ Νταρουίς, τον Σαμίχ Αλ Κάσεμ, και τον Ταουφίκ Ζαγιάντ, οι οποίοι περιγράφουν τον εθνικοαπελευθερωτικό, τον ταξικό αγώνα, την επανάσταση, αλλά και τον έρωτα σε συνθήκες  πολέμου, κατοχής και καταπίεσης. …Οι ποιητές της χώρας αποτελούν τους εμψυχωτές του λαού της. Τη λυρική ποίηση τη διαδέχεται η επαναστατική που την απαγγέλλουν μάλιστα  στους γάμους τους, αφού η λογοκρισία θα την κόψει διαφορετικά.»

Ο Δημήτρης Μπατζιάκας βλέποντας  το πόσα κοινά έχει η παλαιστινιακή ποίηση με την ελληνική έδωσε αυτούς τους εσωτερικούς δεσμούς, που τις οδηγούν σε κοινή πορεία. «…Η ποίησή τους είναι καθαρά επαναστατική. Ακόμη και ο έρωτάς τους είναι εμπόλεμος. Άλλωστε μόνο μέσα από την ελευθερία μπορεί να ζήσει κανείς την ομορφιά της καθημερινότητας και τον ίδιο τον έρωτα…»

Ο εκδότης της «ΕΙΡΗΝΗΣ» Κωνσταντίνος Κατσικέας, μίλησε κλείνοντας για τις εκδόσεις, που ξεκίνησαν σε ζοφερή εποχή μέσα στη Χούντα το 1973 κι από τότε είναι πάντα κοντά σε όσους αγωνίζονται.

«Προσπαθούμε να συμπορευθεί η Τέχνη με την επιστήμη της Ιστορίας και πιστεύουμε πως είμαστε στη… σωστή πλευρά της Ιστορίας! Αφιερώνουμε αυτό το βιβλίο στο λαό της Παλαιστίνης και σε όσους αγωνίζονται…»

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η απόδοση των ποιημάτων με τη φωνή του φιλόλογου, ηθοποιού και συγγραφέα Λευτέρη Κορυφίδη, με το βιολί της Βασιέλας Σαμοΐλη να τον συνοδεύει.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής