breaking news Νέο

Αύγουστος, ο μήνας της Παναγίας

  • Αύγουστος, ο μήνας της Παναγίας
  • Αύγουστος, ο μήνας της Παναγίας
  • Αύγουστος, ο μήνας της Παναγίας
  • Αύγουστος, ο μήνας της Παναγίας
  • Αύγουστος, ο μήνας της Παναγίας
  • Αύγουστος, ο μήνας της Παναγίας

Η Παναγία του Νόστου, η Μικρασιάτισσα

Η Παναγία του Νόστου, ξεριζωμένη και αυτή από τις προγονικές  εστίες του Μικρασιατικού Ελληνισμού, πεταμένη στη θάλασσα για να διασωθεί από τα βέβηλα χέρια των εικονομάχων, λεηλατηθείσα από τους αδίστακτους και αιμοδιψείς Σταυροφόρους της Δύσης και τέλος φορτωμένη στις πλάτες των δυστυχισμένων προσφύγων του 1922, που προσπάθησαν να διασώσουν ό,τι πιο πολύτιμο είχαν, την Παναγιά τους, έφθασε στην Ελλάδα και σήμερα στολίζει με την παρουσία της τους ναούς των προσφυγικών χωριών, πόλεων και μοναστηριών, χαρίζοντάς τους προστασία και ευημερία.

Είναι η Παναγιά μας, Παναγιά της Ελπίδας, της Προσδοκίας και της Νοσταλγίας, που η Παρουσία της διατηρεί στις μνήμες μας τις αδικοχαμένες Πατρίδες.

Είναι η Παναγία του Νόστου.

 

Παναγία Φανερωμένη

Νέας Ηρακλείτσας Καβάλας

       

Η παράδοση αναφέρει ότι η σεπτή εικόνα της Παναγίας βρίσκονταν σε ένα μοναστήρι της Παναγίας στην Ηρακλείτσα της Ανατολικής Θράκης.

Παλαιότερα στη θέση της Μονής υπήρχε ένα αρχοντικό, του οποίου οι ένοικοι άκουγαν συνεχώς παράξενους θορύβους, γεγονός που τους φόβισε και το εγκατέλειψαν. Οι εκκωφαντικοί θόρυβοι συνεχίζονταν και σκόρπιζαν ένα πέπλο μυστηρίου στη γύρω περιοχή για το τι μπορεί να έκρυβε το έρημο και εγκαταλελειμμένο αυτό σπίτι.

Γύρω στο 1700 εγκαταστάθηκαν στο αρχοντικό τρεις μοναχές από την Κωνσταντινούπολη, η  Παισία, η Τατιανή και η Αγνή, οι οποίες, ακούγοντας τους παράξενους θορύβους, ειδοποίησαν τον ηγούμενο της Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους,  ο οποίος επισκέπτονταν το χωριό, για να εξομολογήσει τους κατοίκους του.

Ο ηγούμενος ζήτησε άδεια από τις αρχές και έκανε ανασκαφή στο ισόγειο του αρχοντικού, όπου σε μία κρύπτη βρήκαν κρυμμένη την εικόνα της Παναγίας.

Μπροστά στην Αγία Εικόνα Της Μεγαλόχαρης έκαιγε αναμμένο ένα καντήλι, το οποίο έσβησε μόλις οι Μοναχές την πήραν στα χέρια τους. Η παράδοση αναφέρει ότι πολύ πιθανόν η Εικόνα να είχε εντοιχιστεί μέσα στον τοίχο, για να αποφύγει την καταστρεπτική μανία των εικονομάχων.

Τα χρόνια πέρασαν και στη θέση του αρχοντικού κτίστηκε ναός, ο οποίος ήταν Μετόχι της Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους, όπου και εναποτέθηκε η Αγία εικόνα. Στις εγκαταστάσεις της Μονής  φιλοξενούνταν ασθενείς με ψυχιατρικά προβλήματα, ελπίζοντας στη βοήθεια της Παναγίας. 

Μετά τον ξεριζωμό του 1922, η εικόνα μεταφέρθηκε στη Μονή Ιβήρων από τον τελευταίο ηγούμενο Σωφρόνιο, αλλά στις 26 Σεπτεμβρίου του 1932, οι κάτοικοι του νέου χωριού τη ζήτησαν από τον ηγούμενο και την τοποθέτησαν στη νέα τους πατρίδα, τη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας.

Η Αγία Εικόνα έχει δύο ονομασίες, Φανερωμένη, διότι φανερώθηκε με θαυματουργικό τρόπο και Παναγία της Κρύπτης, διότι βρέθηκε μέσα σε κρύπτη. Γιορτάζει στις 23 Αυγούστου.

 

Παναγία Φανερωμένη

Αυδημίου Ανατολικής Θράκης

       

Η θαυμαστή αυτή εικόνα βρίσκονταν στον ιερό ναό της Παναγίας στο Αυδήμι, ένα χωριό στην περιοχή των Γανοχώρων της Ανατολικής Θράκης. Το 1889 σώθηκε από μια μεγάλη πυρκαγιά  και βρέθηκε να κρέμεται από ένα δέντρο.

Το 1914 οι Έλληνες πρόσφυγες του Αυδημίου την έφεραν μαζί τους στην Ελλάδα  και το 1920 την εναπόθεσαν στο εκκλησάκι των Αγίων Μαρτύρων Αγάπης, Ειρήνης και Χιονίας. Το 1961, τη μετέφεραν στο νέο ναό που κτίσθηκε για Χάρη της, το 1955, στην Παναγία Φανερωμένη Καλλιθέας Θεσσαλονίκης, όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα. Εορτάζει στις 23 Αυγούστου.

 

Παναγία Η Πάντων Ελπίς

 εκ Μικράς Ασίας

      

Την εικόνα αυτή της Παναγίας την έφεραν το 1922 πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και την εναπόθεσαν στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Ιπποδρομίου Θεσσαλονίκης. Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές μαρτυρίες από ποια περιοχή κατάγεται, παρά μόνο μία γηραιών ενοριτών, ότι  προέρχεται από τα Ταταύλα της Πόλης.

 

Παναγία της Καππαδοκίας

Δεντροποτάμου Θεσσαλονίκης

  

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου  του Δήμου Μενεμένης Θεσσαλονίκης,(πρώην Δεντροπόταμος) προσφέρθηκε το 2015, από το Μικρασιατικής καταγωγής Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταρουπόλεως Βαρνάβα, η ιερά εικόνα της Θεοτόκου που προέρχεται από την Καππαδοκία της Μικράς Ασίας.

Είναι εικόνα του 18ου αιώνα και την έφεραν μαζί τους μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή οι πρόσφυγες από την Καππαδοκία.

Κάθε Σαρακοστή μπροστά από την Ιερή αυτή εικόνα, ψάλλονται  οι Χαιρετισμοί και ο Ακάθιστος Ύμνος.

 

Παναγία Ελεούσα

Μπάσκιοι  Κιουπλιών  Προύσας

                                                                                            

Η Παναγία Ελεούσα βρίσκονταν στην εκκλησία του χωριού Μπάσκιοϊ, κοντά στα Κιουπλιά Προύσας.

Οι κάτοικοι του Μπάσκιοϊ  μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Σφαγείων Σερρών και η εικόνα της Παναγίας Ελεούσας φιλοξενούνταν μέχρι το 1947 στο σπίτι της  κυρίας Δέσποινας Χιδιρίδου.

Το 1947 φανερώθηκε στον ύπνο μιας δασκάλας η Παναγία και της υπέδειξε να χτίσουν ένα ναό, όπου θα την τοποθετούσαν.

Πράγματι οι κάτοικοι της περιοχής Σφαγείων μετά από πολλές περιπέτειες έχτισαν στην αρχή ένα μικρό ναό και αργότερα ένα μεγαλύτερο, όπου τοποθέτησαν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, για να τους προστατεύει και να τους χαρίζει υγεία και ευημερία.

Ο Ιερός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου  Σερρών γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου και χιλιάδες πιστοί έρχονται να προσκυνήσουν τη Χάρη Της.

 

Παναγία Απολλωνιαδίτισσα

Απολλωνιάδας Προύσας

      

Η παλιά αυτή εικόνα της Παναγίας ήταν το κειμήλιο της οικογενείας Ελευθέρογλου στο χωριό Απολλωνιάδα, το οποίο βρίσκεται 40 χιλιόμετρα μακριά από την Προύσα.

Η Απολλωνιάδα ήταν μια αρχαία ελληνική πόλη κτισμένη πάνω σε ένα μικρό νησάκι, το οποίο συνδέεται με τη στεριά δια μέσου μια γέφυρας.

Το σημερινό της όνομα είναι Apolyont.  Η Εικόνα της Παναγίας ήταν δώρο μιας μοναχής από την Απολλωνιάδα, η οποία μόνασε στα Ιεροσόλυμα το 1850 και έφερε μαζί της την εικόνα και την πρόσφερε στους Απολλωνιαδίτες.

Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, η εικόνα μεταφέρθηκε στην Αλεξανδρούπολη και εναποτέθηκε για προσκύνημα στη Μητρόπολη.

Σήμερα βρίσκεται στο Ναό της Αγίας Κυριακής Αλεξανδρούπολης και αποτελεί πολύτιμο κειμήλιο όλων των Απολλωνιαδιτών.

Στην Απολλωνιάδα βρίσκεται ο ανακαινισθείς ναός του Αγίου Παντελεήμονα, όπως και ερείπια του Ιερού ναού του Αγίου Κωνσταντίνου, στη νήσο της λίμνης ονόματι Μανακούδα.


Παναγία Φανερωμένη Αυδημίου Ανατολικής Θράκης
Παναγία Η Πάντων Ελπίς εκ Μικράς Ασίας
Παναγία της Καππαδοκίας Δεντροποτάμου Θεσσαλονίκης
Παναγία Ελεούσα Μπάσκιοι Κιουπλιών Προύσας
Παναγία Απολλωνιαδίτισσα Απολλωνιάδας Προύσας

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής