breaking news Νέο

Kαι μετά την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, τι ακολουθεί; To brain drain!

Kαι μετά την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, τι ακολουθεί; To brain drain!

Οι 859 από τους 1.165 μαθητές της Γ΄ Λυκείου των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της Ημαθίας, που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του περασμένου Μαΐου, εισήχθησαν στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας, όπως αναφέρουν τα σημαντικά στοιχεία που εξέδωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας. Ποσοστό της τάξης του 74%, με τις περιζήτητες όμως σχολές να αποτελούν ιδιαίτερα μεγάλη μειοψηφία, αφού στην ιατρική εισήλθαν 8, στην Οδοντιατρική 1, στη  Φαρμακευτική 4, στην Κτηνιατρική 1, στη Νομική 14, στις Πολυτεχνικές Σχολές 45, στις Στρατιωτικές Σχολές Αξιωματικών 5, συνολικά 75 μαθητές, με ποσοστό επί των συμμετεχόντων το 6,5%. Από τα ΓΕΛ εισήλθαν στα ΑΕΙ 595 μαθητές και στα ΤΕΙ 264, ενώ από τα ΤΕΛ, 22 στα ΑΕΙ και 83 στα ΤΕΙ, αντίστοιχα.

Σημαντικό, ως στατιστικό στοιχείο, η φθίνουσα μαθητική πορεία του δήμου Νάουσας, που έρχεται πλέον τρίτος, με πρώτο το δήμο Βέροιας, με 637 συμμετέχοντες των ΓΕΛ, την Αλεξάνδρεια με 268 και τη Νάουσα με 260, ενώ αντίστοιχα στα ΤΕΛ η Βέροια είχε 270 υποψηφίους, η Αλεξάνδρεια 74 και η Νάουσα 73.

Γενικό χαρακτηριστικό των νέων της χώρας μας για μόνιμη επαγγελματική αποκατάσταση, οι βάσεις στη Σχολή Αστυφυλάκων, στην οποία ο τελευταίος εισάγεται με 16.695 μόρια, όταν ο αντίστοιχος τελευταίος στη Σχολή Ευελπίδων, στην οποία θα κάνει καριέρα ως αξιωματικός του Στρατού, μόλις στα 15.990 μόρια. Δηλαδή ένας αστυφύλακας είναι πλέον προτιμότερος από έναν αξιωματικό του Στρατού. Στη Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. τα μόρια εισαγωγής του τελευταίου είναι αντίστοιχα τα 17.518.

Πέραν, βεβαίως, της εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και την πρώτη χαρά των εισαχθέντων και των οικογενειών τους, ακολουθεί ο μεγάλος αγώνας εύρεσης στέγης, αφού οι φοιτητικές εστίες είναι άγνωστη λέξη στη χώρα μας, με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, μέσω Airbnb, να μειώνουν κατά πολύ τα φοιτητικά διαμερίσματα, ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ακολουθεί η επίπλωση και τα είδη νοικοκυριού, προσθέτοντας ένα ακόμη, δυσβάστακτο, βάρος στον ήδη ισχνό, από τα μνημόνια, οικογενειακό προϋπολογισμό.

Και φυσικά δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι η Ελλάδα, πλην ίσως Βορείου Κορέας, είναι η μόνη χώρα που δεν επιτρέπεται η λειτουργία ιδιωτικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και έτσι το κράτος, αλλά και ο ιδιωτικός τομέας, χάνει τεράστια έσοδα, τόσο από τη φυγή συναλλάγματος από φοιτητές, που πηγαίνουν για σπουδές στη Βουλγαρία και τα…Σκόπια, ενώ αντίστοιχα η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα θα μπορούσε να φέρει χιλιάδες ξένους φοιτητές στον τόπο μας. Δυστυχώς ο κρατισμός και ο συντεχνιασμός, με τα «κλειστά» επαγγέλματα, καλά κρατεί, με αποτέλεσμα τη φυγή εκατοντάδων χιλιάδων νέων επιστημόνων μας, οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας, στον πρωτογενή, αλλά και το δευτερογενή, βιομηχανικό, τομέα. To brain drain αποτελεί μάστιγα διαρκείας για μια χώρα, η οποία φορολογεί σκληρά τον ιδιωτικό τομέα, απομειώνοντας κάθε αναπτυξιακή επιχειρηματική προσπάθεια, με εξαγωγικό χαρακτήρα, αμείβοντας παχυλά το δημόσιο.

Η ανατροπή αυτής της, μετεμφυλιακής νοοτροπίας, είναι η μόνη που θα αυξήσει το εθνικό μας προϊόν. Δυστυχώς οι κυβερνήσεις των μνημονίων, έπραξαν το ακριβώς αντίθετο. Η συνάρτηση δε της επιστημοσύνης με την παραγωγή αποτελεί… «όνειδος» για τους νεοέλληνες, που έχουν μάθει στο «άπαξ και τρουπώσεις στο δημόσιο, τρούπωσες»!

 

Θόδωρος Ελευθεριάδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής