breaking news Νέο

Παράξενες ειδήσεις...

  • Παράξενες ειδήσεις...
  • Παράξενες ειδήσεις...
  • Παράξενες ειδήσεις...

Αυτός είναι ο πιο μακρύς δρόμος στον κόσμο

Ο Παναμερικανικός Αυτοκινητόδρομος είναι η απόλυτη πρόκληση για κάθε ταξιδιώτη, που θέλει να ξεπεράσει τα όριά του. Ο εθνικός δρόμος Pan-American Highway (Παναμερικανικός Αυτοκινητόδρομος) είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο, προσφέροντας στον ταξιδιώτη τη μοναδική εμπειρία της εναλλαγής κλίματος και φυσικού τοπίου, από ομιχλώδη βουνά και άνυδρες ερήμους μέχρι κατάφυτες ζούγκλες και ανθισμένα λιβάδια. Ο Παναμερικανικός Αυτοκινητόδρομος είναι ένα δίκτυο δρόμων συνολικού μήκους 47.958 χιλιομέτρων, που συνδέει σχεδόν όλα τα κράτη της Αμερικανικής ηπείρου σε ένα ενοποιημένο σύστημα αυτοκινητοδρόμων.

Η ιδέα του Παναμερικανικού Αυτοκινητοδρόμου προέκυψε στην πέμπτη Διεθνή Διάσκεψη των αμερικανικών κρατών το 1923, όπου σχεδιάστηκε αρχικά ως ενιαία διαδρομή.

Ο Παναμερικανικός Αυτοκινητόδρομος εκτείνεται από το Fairbanks της Αλάσκα στη Βόρεια Αμερική μέχρι τη Χιλή στη Νότια Αμερική, αν και το κομμάτι του δρόμου, το οποίο βρίσκεται στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είναι επισήμως τμήμα του. Μεταξύ της Διώρυγας του Παναμά και της βορειοδυτικής Κολομβίας υπάρχει ένα χάσμα, το οποίο ονομάζεται Χάσμα Darin και σε αυτό οφείλεται η διακοπή του δρόμου. Είναι ένα χάσμα 54 μιλίων με ορεινή ζούγκλα. Το «χάσμα» έχει διασχιστεί από τους τυχοδιώκτες με ποδήλατο, μοτοσικλέτα και περπατώντας, διανύοντας ζούγκλα, κινούμενη άμμο και έλη.

Πολλοί αντιτάσσονται στην ολοκλήρωση της μερίδας Dariιn του Αυτοκινητοδρόμου, για ποικίλους λόγους : για να προστατευθεί το τροπικό δάσος, να περιοριστεί η εξάπλωση τροπικών ασθενειών, για την προστασία των οικονομικών πόρων των γηγενών λαών στην περιοχή και για να αποτραπεί η είσοδος του αφθώδους πυρετού στη Βόρεια Αμερική.

Ο Παναμερικανικός Αυτοκινητόδρομος περνά μέσω πολλών διαφορετικών κλιμάτων και οικολογικών τύπων, από τις πυκνές ζούγκλες στα κρύα περάσματα βουνών. Δεδομένου ότι ο Αυτοκινητόδρομος περνά μέσω πολλών χωρών, είναι μακριά από ομοιόμορφο. Μερικά τεντώματα του Αυτοκινητοδρόμου είναι μέτρια μόνο κατά τη διάρκεια της ξηρασίας και σε πολλές περιοχές η οδήγηση είναι περιστασιακά επικίνδυνη.

Τα διάσημα τμήματα του Παναμερικανικού Αυτοκινητοδρόμου μου περιλαμβάνουν τον Αυτοκινητόδρομο της Αλάσκας και το Διαμερικανικό Αυτοκινητόδρομο, που είναι το τμήμα μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και του καναλιού του Παναμά. Αυτό το μέρος είναι αρκετά δημοφιλές μεταξύ των αμερικανικών τουριστών, που οδηγούν προς το Μεξικό.

Η παναμερικανική εθνική οδός διέρχεται μέσω των ακόλουθων 15 χωρών : Καναδάς, Ηνωμένες Πολιτείες, Μεξικό, Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ, Ονδούρα, Νικαράγουα, Κόστα Ρίκα, Παναμάς, Βενεζουέλα, Κολομβία, Ισημερινός, Περού, Χιλή, Αργεντινή.

*****

Αυτό είναι το νόμισμα που κοστίζει 1,5 εκατ. ευρώ

Η Αυστραλία αποφάσισε να κόψει ένα χρυσό νόμισμα διακοσμημένο με σπάνια ροζ διαμάντια, αξίας 2,48 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (1,5 εκατομμυρίου ευρώ), για να ικανοποιήσει το ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον των ζάπλουτων για τα πολυτελή συλλεκτικά αντικείμενα.

Ο θησαυρός, βάρους δύο χιλιόγραμμων, που απεικονίζει μεταξύ άλλων ένα παλιό ιστιοφόρο που αρμενίζει, ένα χρυσοθήρα, διάφορα καγκουρό και το αυστραλιανό μπαομπάμπ, που συναντάται στη Δυτική Αυστραλία, θα πωληθεί σε όποιον προσφέρει τα περισσότερα χρήματα.

Είναι το πιο ακριβό νόμισμα που έχει κόψει ποτέ η Αυστραλία. Αναμένεται να καταλήξει στα χέρια αγοραστή από την Ασία ή τη Μέση Ανατολή.

Το νόμισμα κόπηκε, «για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση για σπάνια αντικείμενα πολυτελείας», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Νομισματοκοπείου του Περθ Ρίτσαρντ Χέιζ. Το νόμισμα θα εκτίθεται στο πωλητήριο του Νομισματοκοπείου έως τις 28 Σεπτεμβρίου, εκτός αν κάποιος συλλέκτης θελήσει να το αποκτήσει νωρίτερα.

«Το νόμισμα κοσμείται από σπάνιες ροζ πέτρες τοποθετημένες μέσα στο πιο πολύτιμο μέταλλο και αφηγείται την εποικοδομητική ιστορία της πορείας μεταξύ της φτώχειας και του πλούτου μέσα από την εξόρυξη από το έδαφος αυτών των περιζήτητων πόρων».

Το νόμισμα, στο οποίο δόθηκε το όνομα «Ανακάλυψη», αντιγράφει κατά κάποιον τρόπο το «Holey Dollar», ένα από τα πρώτα κέρματα του αυστραλιανού νομίσματος. Ιδιώτης συλλέκτης πλήρωσε για ένα αντίγραφό του το 2013 495.000 δολάρια Αυστραλίας.

Τα τέσσερα ροζ διαμάντια του, από τα οποία το ένα είναι 1,02 καρατίου, εξορύχθηκαν από το ορυχείο Argyle, που βρίσκεται στην απομακρυσμένη δυτική περιοχή του Κίμπερλι.

*****

Η γέφυρα που μετατρέπεται σε τούνελ και συνδέει τη Δανία με τη Σουηδία

Η γέφυρα Όρεσουντ ή Έρεσουντ είναι μία γέφυρα με σιδηρόδρομο και αυτοκινητόδρομο διπλής κατεύθυνσης στο στενό του Όρεσουντ και η οποία συνδέει το νοτιότερο τμήμα της Σουηδίας με τηνΔανία. Η γέφυρα εγκαινιάστηκε την 1 Ιουλίου του 2000. Εκτείνεται σε 8 χιλιόμετρα από τη σουηδική ακτή μέχρι το τεχνητό νησί Πέμπερχολμ, που κατασκευάστηκε σε μικρή απόσταση από το μικρό φυσικό νησί Σάλτχολμ. Στο μέσο της περιοχής και στη συνέχεια για άλλα 4 χιλιόμετρα μέχρι το δανέζικο νησί Άμαγκερ. Η γέφυρα Όρεσουντ είναι η μεγαλύτερη γέφυρα που συνδυάζει σιδηρόδρομο και αυτοκινητόδρομο στην Ευρώπη και συνδέει δύο μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές: την Κοπεγχάγη, πρωτεύουσα της Δανίας, και τη σημαντική Σουηδική πόλη Μάλμε. Στην πράξη, ενώνει το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της Σκανδιναβίας με αυτό της Κεντρικής και της Δυτικής Ευρώπης.

Η γέφυρα αποτελεί θαύμα της μηχανικής, καθώς έχει μήκος οκτώ χιλιόμετρα και καταλήγει σε ένα τεχνητό νησί, όπου μετατρέπεται σε τούνελ μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων. Η γέφυρα Όρεσουντ είναι καλωδιωτή και διαθέτει δύο πυλώνες ύψους 204 μέτρων, οι οποίοι στηρίζουν το άνοιγμά της, που έχει μήκος 490 μέτρα. Στο άνω επίπεδο της γέφυρας υπάρχει αυτοκινητόδρομος, ενώ κάτω από τη γέφυρα περνάει σιδηρόδρομος.

Η διεθνής ευρωπαϊκή οδός Ε 20 διατρέχει τον αυτοκινητόδρομο, ενώ η Γραμμή Όρεσουντ το σιδηρόδρομο. Η γέφυρα Όρεσουντ κατασκευάστηκε από τη Δανέζικη Dissing+Weitling. Το κόστος για τη σύνδεση του Όρεσουντ, συμπεριλαμβανομένου και του αυτοκινητοδρόμου και του σιδηροδρόμου, άγγιξε της 30,1 δισεκατομμύρια Κορώνες Δανίας (ή 5,7 δις δολάρια των ΗΠΑ), με το κόστος της γέφυρας να αποσβένεται το 2035!

Η αιτιολόγηση για την αύξηση του προϋπολογισμού του έργου, λόγω του σκαψίματος ενός τούνελ για ένα κομμάτι της απόστασης, αντί να υψωθεί γέφυρα και στο κομμάτι αυτό, ήταν ότι έπρεπε να ληφθούν κάποιες προφυλάξεις, ούτως ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση κάποιου αεροπλάνου με κομμάτι της γέφυρας, εφόσον το Διεθνές Αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης βρίσκεται αρκετά κοντά στην κατασκευή. Η γέφυρα μπορεί να διασχίζει τα σύνορα μεταξύ Δανίας και Σουηδίας, αλλά σύμφωνα με τη Συμφωνία Schengen, συνήθως δεν γίνονται καθόλου επιθεωρήσεις διαβατηρίων.

Η γέφυρα έλαβε το βραβείο IABSE-Εξαίρετη Κατασκευή για το έτος 2002. Η γέφυρα Όρεσουντ είναι το σκηνικό για τη δραματική αστυνομική σειρά της δανέζικης και σουηδικής τηλεόρασης «The Bridge».

*****

Μια γυναίκα μπαίνει στο φαρμακείο κλαμένη και ζητάει κινίνο από το φαρμακοποιό. Τη βλέπει ο φαρμακοποιός και τη ρωτάει:

«Κυρία μου τι το θέλετε το κινίνο;»

«Τι σας νοιάζει εσάς…», του λέει.

«Αυτό είναι δηλητήριο κυρία μου, δεν μπορούμε να δίνουμε σε όποιον μας ζητάει…»

«Να σκοτώσω τον άντρα μου θέλω», του λέει νευριασμένα.

«Τόσο το χειρότερο. Δεν θα γίνω εγώ συνεργός σε ένα έγκλημα», της λέει με ανεβασμένο τόνο.

Τότε αυτή βγάζει από την τσάντα της μία φωτογραφία με τον άντρα της στο κρεβάτι με τη γυναίκα του φαρμακοποιού και του τη δείχνει. Την παίρνει αυτός στα χέρια του, την κοιτάει και της λέει :

«Γιατί δε μου είπατε πως έχετε συνταγή…»


Η Αυστραλία αποφάσισε να κόψει ένα χρυσό νόμισμα διακοσμημένο με σπάνια ροζ διαμάντια, αξί
Η γέφυρα Όρεσουντ ή Έρεσουντ

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής