breaking news Νέο

Στο Υπερταμείο 126 ακίνητα της Ημαθίας!-Καταγγελία Χαραλαμπίδου στο περιφερειακό συμβούλιο

Στο Υπερταμείο 126 ακίνητα της Ημαθίας!-Καταγγελία Χαραλαμπίδου στο περιφερειακό συμβούλιο

Την εκχώρηση  2.392 ακινήτων σε επίπεδο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο «Υπερταμείο», ανάμεσά τους και 126 στην Ημαθία,  κατήγγειλε στο περιφερειακό συμβούλιο της Δευτέρας, 17η Σεπτεμβρίου, η τέως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και νυν επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα», Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Η κ. Χαραλαμπίδου έκανε λόγο, ΔΙΚΑΙΩΣ, «για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η οποία δεν ανήκει σε καμιά κυβέρνηση, αλλά στο λαό, προκειμένου να ξεπληρωθεί ένα απεχθές, άδικο και μη βιώσιμο χρέος, που  θίγει άμεσα τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών, γιατί τα παραπάνω ακίνητα είναι μέρος της αρχιτεκτονικής, ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Ο πρόεδρος του σώματος, Παναγιώτης Σπυρόπουλος, τόνισε ότι το θέμα θα έρθει ως τακτικό στην επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Το παράδοξο του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και γης στους ξένους, όπως αντίστοιχα γίνεται με τα σπίτια των Ελλήνων, που δίνονται για 5 και 10 χιλιάδες ευρώ στα ξένα funds; Ότι στα υπό ξεπούλημα κτίρια βρίσκεται και το παραδοσιακό της «Βίλας Αλλατίνη», που στεγάζει την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κ. Χαραλαμπίδου, ζητήθηκε από το Υπερταμείο η εκχώρηση, μέσω της μεταφοράς στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ ΑΕ), 1.954 ακινήτων, που ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 126 στην Ημαθία, 120 στο Κιλκίς, 23 στην Πέλλα, 74 στην Πιερία, 39 στις Σέρρες και 56 στη Χαλκιδική.

Η επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, εισηγούμενη την επείγουσα ερώτηση «για την εκχώρηση ακινήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο Υπερταμείο – Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ (ΕΕΣΥΠ)», τόνισε ότι «η για 99 χρόνια, ως εγγύηση αποπληρωμής του χρέους, εκχώρηση ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου στο λεγόμενο Υπερταμείο, είναι αναμφίβολα μια από τις πιο μαύρες σελίδες στη διακυβέρνηση των κ.κ. Τσίπρα – Καμμένου. Η διοίκηση του Υπερταμείου, που βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο των δανειστών, δεν αρκέστηκε στην περιουσία που μέχρι πρόσφατα της είχε εκχωρηθεί, αλλά ζήτησε με επιστολή της, στις 14 Ιουνίου 2018, να μεταφερθούν στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ ΑΕ), που είναι θυγατρική του εταιρεία, άλλα 10.119 ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου».

Η ίδια τόνισε ότι την ίδια μέρα εκδόθηκαν από το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής η εξουσιοδότηση προς τον υπουργό Οικονομικών και το σχετικό ΦΕΚ για τη μεταβίβαση των ακινήτων (μεταξύ των οποίων τα 2.392 της Κεντρικής Μακεδονίας), όπου τα ακίνητα αναφέρονται μόνο με τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), χωρίς καμιά περιγραφή της θέσης, της έκτασης, της χρήσης και των λοιπών τους στοιχείων, σε μια προσπάθεια να αποφύγει η κυβέρνηση τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

«Θεωρώ ότι η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης είναι το καθοριστικό βήμα για το ξεπούλημα και αυτής ακόμα της δημόσιας περιουσίας η οποία δεν ανήκει σε καμιά κυβέρνηση αλλά στο λαό, προκειμένου να ξεπληρωθεί ένα απεχθές, άδικο και μη βιώσιμο χρέος, θίγει άμεσα τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών γιατί τα παραπάνω ακίνητα είναι μέρος της αρχιτεκτονικής, ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σε αρκετά από αυτά στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες και ιδρύματα, πολλά από αυτά τα διεκδικούν δήμοι και κινήσεις πολιτών για την απόδοσή τους στις τοπικές κοινωνίες», επισήμανε η κ. Χαραλαμπίδου.

Η κ. Χαραλαμπίδου τόνισε ότι θα αναζητηθούν τα πλήρη στοιχεία των ακινήτων που εκχωρούνται στην Κεντρική Μακεδονία και έχει ζητηθεί μάλιστα κι από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας συνδρομή, ώστε να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία τους.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής