breaking news Νέο

Θ.Θεοχαρόπουλος : «Η αυτόφωρη διαδικασία σε δημοσιογράφους για θέματα Τύπου έπρεπε να καταργηθεί χθες»

Θ.Θεοχαρόπουλος : «Η αυτόφωρη διαδικασία σε δημοσιογράφους για θέματα Τύπου έπρεπε να καταργηθεί χθες»

Στην ερώτηση που έχει καταθέσει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, για τη διαδικασία του αυτόφωρου σε υποθέσεις συκοφαντικής δυσφήμισης για τον Τύπο είχε απαντήσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ενώ ο Υπουργός Ψηφιακής Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης Πολιτικής Νίκος Παππάς δήλωσε αναρμόδιος.

Οι Υπουργοί είχαν ερωτηθεί αν σχεδιάζουν να επανεξετάσουν το νομικό πλαίσιο που ισχύει για τον Τύπο, και πιο συγκεκριμένα το αυτόφωρο στην υπόθεση της συκοφαντικής δυσφήμισης, έτσι ώστε να διασφαλίζεται το λειτούργημα του Τύπου και αν εξετάζουν ως μέτρο στοιχειώδους ισοπολιτείας, το ενδεχόμενο να προβούν σε νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μην εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία για τον Τύπο για αυτούς που εγκαλούνται από πρόσωπα για τα οποία ισχύει ο θεσμός της ασυλίας και ως εκ τούτου δεν ισχύει για τα ίδια η αυτόφωρη διαδικασία.

Η απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στα δύο ερωτήματα ήταν αρνητική καθώς θεωρεί ότι το νομικό πλαίσιο είναι επαρκές.

Στην ερώτηση επισημαίνεται από τον κ. Θεοχαρόπουλο ότι κανείς δεν αμφισβητεί ότι η δημοσιογραφία οφείλει να ασκείται με υπευθυνότητα και με συγκεκριμένους κανόνες, καθώς επίσης και το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε προσώπου να υπερασπιστεί την τιμή του απέναντι σε προσπάθεια συκοφάντησής του. Ωστόσο, η ελευθερία του Τύπου είναι κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα, που οφείλουν να την υπερασπίζονται και να την προστατεύουν όλοι. Τόσο η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας στον Τύπο με την επακόλουθη σύλληψη και παραπομπή σε δίκη των μηνυόμενων-εγκαλούμενων όσο και η προσχηματική διεκδίκηση υπέρογκων ποσών από δημοσιογράφους για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης έχουν ως αποτέλεσμα να υποβαθμίζουν τον ρόλο των ΜΜΕ και να πλήττουν τη δημοκρατία. Και για αυτό το θέμα το Υπουργείο Δικαιοσύνης απάντησε ότι οι νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει για την μείωση των ποσών είναι επαρκείς.

Για να επιχειρηματολογήσει μάλιστα για την μη ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου το Υπουργείο Δικαιοσύνης τόνισε στην απάντησή ότι “Σε καιρούς με αρκετή δόση «φαντασίας στην είδηση», λαμβάνοντας υπόψη το εύρος των αποδεκτών ενός συκοφαντικού δια του Τύπου εκφρασιακού ενεργήματος αλλά και τη δυνατότητα ταχύτατης αναμετάδοσής του, αναγνωρίζεται η δημόσια ανάγκη ισορροπημένης προστασίας του λειτουργήματος των προσώπων αυτών και αποτροπής ανακύκλωσης της «είδησης», για λόγους δημοκρατικής αρχής”.

Προφανώς για την κυβέρνηση η εφαρμογή της διαδικασίας του αυτόφωρου σε δημοσιογράφους, η διεκδίκηση επιβολής εξοντωτικών ποινών και η έλλειψη στοιχειώδους ισοπολιτείας όταν στα πρόσωπα που εγκαλούν ισχύει ο θεσμός της ασυλίας, είναι ζητήματα τα οποία έχουν ρυθμισθεί και δεν πρόκειται τίποτα να αλλάξει.

Η αυτόφωρη διαδικασία όμως για θέματα του Τύπου πρέπει να καταργηθεί άμεσα. Για αυτό ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος θα επιμείνει και θα επανακαταθέσει άμεσα την ερώτηση του στο νέο Υπουργό Δικαιοσύνης με στόχο να κυριαρχήσει η κοινή λογική σε αυτό τον τόπο. Όταν οι ιδεοληψίες αγγίζουν τα θέματα Δικαιοσύνης, που δεν σχετίζονται  με κανένα μνημόνιο τότε αυτό είναι επικίνδυνο για την ίδια Δημοκρατία.

Η νομοθετική παρέμβαση έπρεπε να γίνει χθες, όσο δεν γίνεται επιβεβαιώνεται η επικίνδυνη πρόθεση και στόχευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για παρέμβαση και έλεγχο  στο κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα της ελευθερίας του Τύπου. Επιβάλλεται να μπει εδώ και τώρα τέλος στον κατήφορο γιατί με θέματα Δημοκρατίας κανείς δεν μπορεί να παίζει.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής