breaking news Νέο

«Πάγωμα» της μεταφοράς ακινήτων στο Υπερταμείο και συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς ζητούν οι δήμαρχοι

  • «Πάγωμα» της μεταφοράς ακινήτων στο Υπερταμείο και συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς ζητούν οι δήμαρχοι
  • «Πάγωμα» της μεταφοράς ακινήτων στο Υπερταμείο και συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς ζητούν οι δήμαρχοι

Την πλήρη αντίθεσή της στη μεταφορά ακινήτων κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου στο Υπερταμείο, εξέφρασε το Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), δηλώνοντας παράλληλα τη διαφωνία του και για τον τρόπο δημοσίευσης του σχετικού νόμου (ΦΕΚ). Ειδικότερα στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του οργάνου, οι δήμαρχοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη μεταβίβαση 10.119 ακινήτων στην «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου» και ζήτησαν να παγώσει κάθε διαδικασία.

Το Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ τάχθηκε υπέρ της απόδοσης στους οικείους δήμους  όλων των ακινήτων που είναι περιουσιακά στοιχεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα και είναι με γενικά πολεοδομικά σχέδια ή διατάγματα ρυμοτομίας, προοριζόμενα για κοινόχρηστη ή κοινωφελή χρήση. Παράλληλα αποφάσισε  να ζητήσει άμεσα συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς, ενώ θα ζητήσει και από τη νομική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να αναλάβουν μέλη της την υποστήριξη των κινήσεων της Ένωσης.

«Θα πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να εξαιρέσει αυτά τα ακίνητα που η ίδια κατά τον δικό της νόμο το 2016 ψήφισε, και που πρέπει να εξαιρεθούν όπως προβλέπεται», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου και πρόσθεσε πως αν δεν γίνει αυτό, να μην προχωρήσει καμία περαιτέρω διαδικασία.

«Εκφράζουμε την αντίθεσή μας όπως και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις είχαμε τις αντιρρήσεις μας και τις αντιθέσεις μας, έτσι και με τη σημερινή κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το τρίτο μνημόνιο. Το 2016 με έναν νόμο εφαρμοστικό  που προβλέπονταν η ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και  Περιουσίας, δηλ. το Υπερταμείο, στο οποίο ως άμεσες θυγατρικές εταιρίες υπάγεται η εταιρεία ακινήτων του δημοσίου (ΕΤΑΔ) και το ταμείο αξιοποίησης ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου. Εκεί προβλέπονταν η μεταφορά ακινήτων του δημοσίου, ήταν δηλ., μεταξύ των προαπαιτουμένων και επειδή η κυβέρνηση δεν είχε εκπληρώσει αυτήν την υποχρέωση της, ζήτησε τη μεταφορά ακινήτων στο Υπερταμείο», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ.

Είπε ακόμη πως η κυβέρνηση μέσα σε μια μέρα έκανε το ΦΕΚ και εξουσιοδότησε τον κ. Τσακαλώτο να κάνει όλες τις ενέργειες που προβλέπονται, ώστε 10.119 ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου, πάνω από 500 εκατ. τ.μ γης και 26.000 τ.μ δομημένης επιφάνειας που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο, να τεθούν υπό μεταφορά –κατά παραβίαση του νόμου του 2016 που έλεγε ότι περιοχές προστατευόμενες RAMSAR,  ΝΑTURA  και αρχαιολογικοί χώροι κ.α πρέπει να εξαιρεθούν. «Είμαστε αντίθετοι για τα 99 χρόνια δέσμευσης της περιουσίας  του ελληνικού δημοσίου και με τη μεταφορά της στο Υπερταμείο», σημείωσε ο κ. Κυρίζογλου

 

-Αίτημα επείγουσας συνάντησης με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής,  Δημήτρη Βίτσα, για την ενημέρωση των δημάρχων στο προσφυγικό ζήτημα

 

Επείγουσα συνάντηση με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, αποφάσισαν να ζητήσουν οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να τους ενημερώσει για το προσφυγικό ζήτημα και το πως διαμορφώνεται η κατάσταση στην περιοχή. Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), τα μέλη του Δ.Σ. εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους για τον τρόπο διοίκησης και διαχείρισης  του προβλήματος από την κυβέρνηση, αλλά και για την  έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης των δημάρχων για το θέμα.

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, επέρριψε σοβαρές ευθύνες στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα και την κυβέρνηση, λέγοντας πως «η κατάσταση έχει ξεφύγει και πλέον είναι εκτός ελέγχου».

Κατήγγειλε ότι  οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησαν τρεις φορές συνάντηση με τον υπουργό, αλλά αυτό, όπως είπε, δεν έγινε αποδεκτό. «Εμείς σήμερα ζητάμε εκ νέου συνάντηση με τον υπουργό. Δεν ρωτηθήκαμε δεν ενημερωθήκαμε και βλέπουμε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει, είναι εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα τις συνέπειες να τις υφίστανται οι δυστυχείς αυτοί άνθρωποι - και ταυτόχρονα, με βάση και την ενημέρωση των υγειονομικών αρχών - να υπάρχει μετάδοση νοσημάτων και του ιού του δυτικού Νείλου σε περισσότερους ακόμη πολίτες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μας ενημερώσουν θα πρέπει να εμπιστευτεί την ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση διότι η ίδια  αποδείχθηκε με το συγκεκριμένο μοντέλο διοίκησης και διαχείρισης, αποτυγχάνει», τόνισε ο κ. Κυρίζογλου.

Μάλιστα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του και για το γεγονός ότι οι δήμαρχοι δεν γνωρίζουν με ποιο τρόπο σκοπεύει η ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις εικόνες των προσφύγων που κατασκήνωσαν προ ημερών στην πλατεία Αριστοτέλους, τονίζοντας πως «ήταν εικόνες ντροπής που προσβάλλουν την πόλη και τη χώρα». Αποδείχθηκε, για μια ακόμη φορά, όπως είπε, η ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα, που αφορά τόσο την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών των τοπικών κοινωνιών, όσο και την ανθρώπινη μεταχείριση των ίδιων των προσφύγων.

«Η εικόνα αυτή όμως όχι μόνο δεν είναι καλή αλλά δείχνει ότι υπάρχει ζήτημα δημόσιας υγείας. Όταν διαχειρίζεσαι ανθρώπους δεν τους διαχειρίζεσαι σαν να είναι ζώα. Είναι ντροπή αυτή η εικόνα για τη χώρα η εικόνα που παρουσιάζεται. Και την ευθύνη τη φέρνει η κυβέρνηση που προτιμά να διαχειρίζεται το προσφυγικό με τις ΜΙΚΟ και την Τ.Α δεν την καθιστά μέτοχο και κοινωνό», σχολίασε ο ίδιος.

Επίσης έκανε αναφορά και στα ποσά που δαπανήθηκαν για το προσφυγικό, λέγοντας πως «δεν ξέρουμε αν είναι ακριβές ότι δόθηκαν 1 δις. 600 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Γιατί αν ισχύει αυτό, τότε θα μπορούσε ένα πολύ μικρό ποσό να διατεθεί για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας, έργα που θα μπορούσε να τρέξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Μπαίνουμε ήδη στον τρίτο χρόνο διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος με προκατασκευές βαρέως τύπου, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Το πρόβλημα όμως δεν λύνεται με τη μορφή της επικοινωνιακής διαχείρισης. Έπρεπε να έχουμε κατασκευάσει ήδη δομές  μόνιμες και υποδομές τέτοιες ώστε να είχε λυθεί το πρόβλημα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίζογλου.

 

-Λ. Κυρίζογλου: «Ομολογία αποτυχίας η εκχώρηση του συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ»

 

Ομολογία αποτυχίας χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ κ. Κυρίζογλου την εκχώρηση μέρους του συγκοινωνιακού έργου του ΟΑΣΘ στα ΚΤΕΛ ή σε ιδιώτη, ενώ κατήγγειλε ότι και σε αυτό το ζήτημα οι δήμαρχοι δεν είχαν καμία ενημέρωση. Μιλώντας από το βήμα της χθεσινής συνεδρίασης του οργάνου, τόνισε: «Αποτελεί ομολογία αποτυχίας η εκχώρηση του συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ που είναι ένας ιδιωτικός φορέας και ταυτόχρονα μεγαλομέτοχος του ΟΑΣΘ». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η επίμαχη τροπολογία «γυρίζει την πόλη και το νομό πίσω στο παλιό καθεστώς».

Ο ίδιος κατήγγειλε ακόμη πως μια ακόμη φορά ότι οι υπηρεσίες παροχής του Οργανισμού προς τους πολίτες, χειροτερεύουν, αντί να βελτιώνονται, ενώ την ίδια ώρα πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες των πολιτών. 

«Ο ΟΑΣΘ παρά το γεγονός ότι κρατικοποιήθηκε δεν παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες. Τα λεωφορεία είναι λιγότερα από πριν   και υπάρχουν μεγαλύτερες καθυστερήσεις στα δρομολόγια. Είτε κάποιος είναι υπέρ του ιδιωτικού, είτε του δημόσιου μοντέλου, οι πολίτες θα πρέπει να λαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες», σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ.

Μάλιστα εξαπέλυσε επίθεση στον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, λέγοντας πως άλλο σχέδιο έδωσε στους δημάρχους, άλλο κατέθεσε στη βουλή και άλλο κατέθεσε στο Γενικό Λογιστήριο. «Δεν μας ενημέρωσε σοβαρά και υπεύθυνα και δεν μας έδωσε  καμία οικονομοτεχνική  μελέτη βιωσιμότητας του εγχειρήματος της κρατικοποίησης. Ήθελε η κυβέρνηση να μας πείσει ότι η κρατικοποίηση του ΟΑΣΑ στην Αθήνα και του ΟΑΣΘ ήταν η βέλτιστη πρακτική, προς αντιμετώπιση των προβλημάτων που προϋπήρχαν», υπογράμμισε ο κ. Κυρίζογλου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι μια ομολογία αποτυχίας το όλο εγχείρημα που εφάρμοσε η κυβέρνηση, και φαίνεται, όπως είπε, ότι αποτυγχάνει, ενώ και οι πολίτες βλέπουν την κακή ποιότητα των υπηρεσιών.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις πως διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων. Είπε επίσης ότι σύμφωνα με την τροπολογία, υπάρχει η δυνατότητα να δίνεται η συγκοινωνία στην ΚΤΕΛ ΑΕ, στους OTA Α΄ και Β΄ βαθμού και σε όποιον ιδιώτη μεταφορέα.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής