breaking news Νέο

SOS εκπέμπουν οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ, στη βουλή φέρνει το θέμα ο Απόστολος Βεσυρόπουλος

SOS εκπέμπουν οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ, στη βουλή φέρνει το θέμα ο Απόστολος Βεσυρόπουλος

Το χρόνιο ζήτημα της παραγωγής ζάχαρης στη χώρα μας επανέρχεται και πάλι στο προσκήνιο μ' ένα δραματικό τρόπο, απόρροια των εξελίξεων, που φέρνουν σε δεινή θέση τους εργαζόμενους και τους τευτλοπαραγωγούς, οι οποίοι αδυνατούν να γνωρίζουν τι πρόκειται να γίνει με τη φετινή παραγωγή τους.

Και όλα αυτά για ένα παραγόμενο προϊόν σαν τη ζάχαρη, που αποτελεί στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, δεδομένης και της καλύτερης ποιότητάς της - όπως αναγνωρίζεται - στον κόσμο, αλλά κατά ένα «ανεξήγητο» τρόπο και μία ακατανόητη λογική ένα τέτοιο ζήτημα να μην έχει την αναπτυξιακή προοπτική του. Εξέλιξη, που μοιραία οδηγεί στο κλείσιμο των εργοστασίων παραγωγής ζάχαρης, τη χώρα μας να χάνει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα στο εμπορικό γίγνεσθαι και την ενίσχυση της οικονομίας της, αλλά την ίδια στιγμή (και εδώ είναι το άκρον άωτον του παραλόγου) να έχει τριπλασιάσει τις ποσότητες εισαγωγής ζάχαρης!!

-«Θέλουμε να μάθουμε ποιό είναι το μέλλον της ΕΒΖ και πότε θα πληρωθούμε»

Στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στο Πλατύ, έναν από τους εναπομείναντες πυλώνες παραγωγής του προϊόντος στη χώρα μας, οι εργαζόμενοι εκπέμπουν «SOS», καθώς είναι πλέον μεγάλος ο κίνδυνος να κλείσει μέσα στο επόμενο διάστημα! Κι αυτό, ενώ το «καμίνι» έχει ανάψει από τις 25 Σεπτεμβρίου, ωστόσο η παραγωγή δεν έχει ξεκινήσει και ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι.

«Παρ' ότι το «καμίνι» έχει ανάψει, δεν γίνεται κατεργασία ζάχαρης, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και τα ζαχαρότευτλα παραμένουν στα χωράφια», επεσήμανε αρχικά ο κ. Νίκος Φυλακτάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εκτάκτων Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων του Εργοστασίου Ζάχαρης Πλατέος, περιγράφοντας την κατάσταση απόγνωσης που βρίσκονται, μαζί με τον αντιπρόεδρο και γραμματέα, Δημήτρη Μάντζιαρη και Βασίλη Κεσόγλου αντίστοιχα, στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες στις 12 το μεσημέρι, στο Εργατικό Κέντρο Βέροιας - Αλεξάνδρειας, παρόντος και του προέδρου του Δημήτρη Ταχματζίδη. Ο ίδιος εξέφρασε το αγωνιώδες ερώτημα : «Θέλουμε να μάθουμε ποιό είναι το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και πότε θα πληρωθούμε». Και συνέχισε λέγοντας : «Οι εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει ακόμα ολόκληρο το μισθό του Σεπτεμβρίου. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε στάση εργασίας και τη Δευτέρα θα αποφασίσουν για το αν θα συνεχίσουν την κινητοποίησή τους. Εδώ και χρόνια δεν πραγματοποιούνται προσλήψεις σε αντικατάσταση εργαζομένων, με αποτέλεσμα η παραγωγική διαδικασία να γίνεται σε τρια στάδια (συντήρηση, παραγωγή, καθαριότητα) και να πραγματοποιείται σε πάνω από 70% με έκτακτο προσωπικό, που απασχολείται για μερικούς μήνες. Εμείς θέλουμε να υπάρχει αυτός ο κύκλος των εργασιών, αυτό το 6μηνο δουλειάς. Είναι δύσκολοι οι καιροί».

Ακόμα, ο κ. Φυλακτάκτης αναφέρθηκε και στη στάση των τοπικών βουλευτών, οι οποίοι – όπως σημείωσε - «προσπάθησαν να βοηθήσουν, αλλά πρέπει να αφυπνισθούν. Γιατί έτσι θα έχουμε θέσεις εργασίας, για να πάει ο νομός μας μπροστά».

-Έκκληση στον πολιτικό κόσμο από το Δ. Ταχματζίδη

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βέροιας – Αλεξάνδρειας, Δημήτρης Ταχματζίδης, στην αναφορά του επεσήμανε πως «χρόνια πολιτικής ατολμίας, κρατικού παρεμβατισμού, επιδοτήσεων, ποσοστώσεων και κακοδιαχείρισης, έφτασαν την ΕΒΖ με 270 εκατομμύρια δάνεια μη εξυπηρετούμενα, τα οποία και τη στραγγαλίζουν. Ενώ η ΕΒΖ είναι πριν την πτώχευση, η χώρα τριπλασίασε τις εισαγωγές ζάχαρης!!! Οι παραγωγικές δραστηριότητες είναι στο μηδέν, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι και βρισκόμαστε σε κατάσταση κινητοποιήσεων».

Μάλιστα, ο ίδιος έκανε έκκληση «στο πολιτικό προσωπικό, να μη χαθούν άλλες θέσεις εργασίας και ας ασχοληθεί με ζητήματα, που καίνε την κοινωνία. Είναι κρίμα, να δει σοβαρά μέσα σε κάποια διαδικασία ο πολιτικός κόσμος τα θέματα αυτά».

-Ερώτηση του Απόστολου Βεσυρόπουλου και άλλων 4 βουλευτών της ΝΔ στη Βουλή

«Οι τευτλοπαραγωγοί μας πληρώνουν την απόλυτη διάλυση της Βιομηχανίας Ζάχαρης»

-«Κίνδυνος να μας ζητηθεί η επιστροφή 22,5 εκ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους – χρήματα των παραγωγών μας»! 

Την κατάσταση της πλήρους απαξίωσης της ΕΒΖ, από τους τραγελαφικούς κυβερνητικούς χειρισμούς, έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, καταγράφοντας το «μπάχαλο» με τα κλειστά εργοστάσια, τη φετινή σοδειά που κινδυνεύει να σαπίσει στα χωράφια, τις οφειλές σε καλλιεργητές από την περσινή παραγωγή και άλλα «σημεία και τέρατα».

Στην Ερώτησή του, την οποία συνυπογράφουν άλλοι τέσσερις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο βουλευτής Ημαθίας επισημαίνει και τον ορατό κίνδυνο να υποχρεωθούμε να επιστρέψουμε κοινοτικούς πόρους 22,5 εκατομμυρίων – χρήματα των παραγωγών και καλεί τους συναρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν, αν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός «σωτηρίας» της Βιομηχανίας, πώς θα απορροφηθεί η φετινή σοδειά, και πότε θα πληρωθούν οι παραγωγοί.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

Απίστευτα πράγματα – πραγματικά «σημεία και τέρατα» - είναι όσα συμβαίνουν φέτος στον άλλοτε κραταιό κλάδο της τευτλοκαλλιέργειας, ως φυσικό επακόλουθο της πλήρους διάλυσης και στο χώρο της αγροτικής μας παραγωγής συνολικά την τελευταία τετραετία.

Ενώ ο μέχρι πρότινος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου παρότρυνε τους αγρότες να καλλιεργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα με τεύτλα – συγκεκριμένα τους ενθάρρυνε να ξεπεράσουν τα 100.000 στρέμματα – και ενώ ήδη, έχει από τα μέσα Σεπτεμβρίου ξεκινήσει η συγκομιδή, το εργοστάσιο της Βιομηχανίας Ζάχαρης στο Πλατύ είναι… κλειστό!

Η πλειονότητα των ζαχαρότευτλων παραμένει στα χωράφια με κίνδυνο είτε να χάσουν τον «ζαχαρικό τίτλο» τους είτε να σαπίσουν, όπως σαπίζουν οι ποσότητες από κάποιες δεκάδες πλατφόρμες που άδειασαν στον περίβολο του εργοστασίου και ενώ, ουδείς υπεύθυνος βρίσκεται να απαντήσει στο αγωνιώδες ερώτημα των καλλιεργητών «τι να κάνουν» με τη σοδειά τους!

Ο τραγέλαφος με το «τί συμβαίνει» και το «τί μέλλει γενέσθαι» συμπληρώνεται με την κατάσταση που επικρατεί στην Βιομηχανία Ζάχαρης – τον μέχρι προ ετών «πυλώνα» της πρωτογενούς παραγωγής μας: Από τη διοίκηση έχει υποβληθεί αίτημα πτώχευσης, η οποία όμως ακόμη δεν έχει συζητηθεί. Το μόνο που έχουν «πετύχει» είναι να αναστείλουν τις πληρωμές προς τους προμηθευτές ως τον Ιανουάριο, εν αναμονή της εμφάνισης κάποιων επενδυτών που μέχρι στιγμής στην ουσία είναι… φαντάσματα. Για «επενδυτές» ακούνε όλοι και επενδυτές δεν βλέπουν!

ΕΠΕΙΔΗ, αυτό το πρωτοφανές «μπάχαλο» έχει φέρει σε μεγάλα αδιέξοδα τους τευτλοκαλλιεργητές που δεν ξέρουν και κανείς υπεύθυνος δεν τους λέει τί να κάνουν με τη σοδειά τους…

ΕΠΕΙΔΗ, σε ακόμη χειρότερη κατάσταση βρίσκονται τευτλοπαραγωγοί στους οποίους η Βιομηχανία οφείλει χρήματα από την περσινή σοδειά…

ΕΠΕΙΔΗ, οι καλλιεργητές μας κινδυνεύουν να χάσουν (αν δεν παραδώσουν τη σοδειά τους) τη συνδεδεμένη ενίσχυση των 72 ευρώ ανά στρέμμα την οποία ο Ερωτών επί υπουργίας του διασφάλισε…

ΕΠΕΙΔΗ,  σε περίπτωση που η τευτλοκαλλιέργεια στην Ελλάδα «αφανιστεί», η χώρα μας θα υποχρεωθεί να επιστρέψει στα κοινοτικά ταμεία 22.500.000, χρήματα των παραγωγών που η προηγούμενη Κυβέρνηση επί υπουργίας Καρασμάνη είχε διασφαλίσει. Συγκεκριμένα: 6.759.725€ από το έτος 2018,  6.684.367€ από το έτος 2019 και 6.684.367€ από το έτος 2020, καθώς και 2.400.000€ υπόλοιπο από τη συνδεδεμένη του 2017 που δεν απορροφήθηκε. Ακόμη, θα κινδυνεύσουν να συμπαρασυρθούν και να τιναχτούν στον αέρα και άλλα προγράμματα όπως αυτό της απονιτροποίησης …

ΕΠΕΙΔΗ, παρά το γεγονός ότι εργοστάσια της ΕΒΖ, αν και σε πλήρη εγκατάλειψη, χωρίς συντήρηση, με το μόνιμο προσωπικό απλήρωτο εδώ και τρεις μήνες, η Βιομηχανία προχωρεί και σε… προσλήψεις εποχικού προσωπικού που παραμένει χωρίς αντικείμενο εργασίας και χωρίς να πληρώνεται…

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

Ο Υπουργός Αναπληρωτής Οικονομίας – Ανάπτυξης

-         Αν εν μέσω αυτής της απόλυτης απαξίωσης, πλήρους αποσύνθεσης της ΕΒΖ - κάποτε «ναυαρχίδας» των αγροτικών μας Βιομηχανιών – υπάρχει κάποιος σχεδιασμός, ένα πλάνο διεξόδου από τη σημερινή κατάσταση διάλυσης, αν υπάρχει πρόγραμμα εξυγίανσής της και σε ποιο στάδιο βρίσκεται.

-         Αν και πότε θα προχωρήσει στην απορρόφηση της φετινής παραγωγής, στην πληρωμή των παραγωγών, αλλά και σε όσους οφείλονται χρήματα από την περσινή παραγωγή.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

-         Στην περίπτωση που η φετινή σοδειά δεν απορροφηθεί και  δεν πληρωθεί από την παραπαίουσα Βιομηχανία, πώς προτίθεται να αποζημιώσει τους καλλιεργητές που, από τον προκάτοχό του, παροτρύνθηκαν να φυτέψουν όσο το δυνατόν περισσότερα στρέμματα;

-         Πώς θα αποτρέψει τον κίνδυνο απώλειας των συνδεδεμένων ενισχύσεων, συνολικής αξίας 22.500.000 ευρώ χρήματα των παραγωγών;   

Οι  Ερωτώντες Βουλευτές 

Βεσυρόπουλος Απόστολος, Βουλευτής Ημαθίας

Καραμανλής Κωνσταντίνος, Βουλευτής Σερρών

Καρασμάνης Γιώργος, Βουλευτής Πέλλας

Κασαπίδης Γεώργιος, Βουλευτής Κοζάνης

Μπουκώρος Χρήστος, Βουλευτής Μαγνησίας

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής