breaking news Νέο

Η ΕΣΕΕ θέτει τα θέματα του Εμπορίου υψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Η ΕΣΕΕ θέτει τα θέματα του Εμπορίου υψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Πραγματοποιήθηκε, χθες, 19 Δεκεμβρίου 2018, συνάντηση εκπροσώπων του Προεδρείου της ΕΣΕΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Καρανίκα με την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Στη συνάντηση και στη σχετική ανταλλαγή απόψεων και θέσεων, η οποία έλαβε χώρα σε ένα άκρως εποικοδομητικό κλίμα, συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν το ελληνικό εμπόριο και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και αφορούν τη διοικητική λειτουργία, ενώ κατατέθηκε ένα πλήρες υπόμνημα προτάσεων και θέσεων της ΕΣΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα θέματα της απλοποίησης των διαδικασιών, της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του Δημοσίου και της κωδικοποίησης των πολυδαίδαλων νομικών πλαισίων που διέπουν γενικώς την επιχειρηματικότητα, των μεγάλων καθυστερήσεων στη δικαστική κρίση και του εκσυγχρονισμού των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Η ΕΣΕΕ από την πλευρά της εξήρε τη σημασία που έχει το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ως «οριζόντιο» Υπουργείο, το οποίο εποπτεύει συνολικά τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Η Υπουργός παρουσίασε προς τους εκπροσώπους του εμπορίου το σχεδόν ολοκληρωμένο εγχείρημα του Υπουργείου, το οποίο στοχεύει στην ηλεκτρονική διακίνηση όλων των εγγράφων μεταξύ των Δημόσιων υπηρεσιών, κάτι που θα έχει ευεργετικές συνέπειες τόσο για την εξυπηρέτηση της επιχειρηματικότητας, όσο και για τη μείωση της γραφειοκρατίας γενικότερα. Παράλληλα, ενημέρωσε για την ενίσχυση του δυναμικού της Δημοτικής Αστυνομίας σε έμψυχο προσωπικό, ενώ υποσχέθηκε στην ΕΣΕΕ να βοηθήσει στη διεύρυνση του θεσμικού της ρόλου, ώστε να επιτελέσει το ιδιαίτερα σημαντικό έργο που της αναλογεί στις τοπικές κοινωνίες.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι εκπρόσωποι του εμπορίου έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας μίας επιχείρησης, ενώ προσφέρθηκαν να βοηθήσουν για τη σύντομη υλοποίηση της «Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Μίας Στάσης», μέσω της οποίας ο κάθε επιχειρηματίας θα μπορεί να έχει διαδικτυακή πρόσβαση στα κάθε είδους έγγραφα που απαιτούνται και αφορούν την επιχείρησή του.

Με το πέρας της συζήτησης, τόσο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας όσο και η κα Υπουργός, συμφώνησαν να υπάρχει «ανοιχτός δίαυλος» επικοινωνίας ανάμεσα στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και στην ΕΣΕΕ και συνεχής συνεργασία για την από κοινού αναζήτηση και υλοποίηση όλων εκείνων των μέτρων που απαιτούνται για τη διευκόλυνση της λειτουργίας της μικρομεσαίας ελληνικής επιχείρησης.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας δήλωσε σχετικά:

«Με ιδιαίτερη χαρά συναντήσαμε την Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, παλιά καλή φίλη του εμπορικού κόσμου, από την πολύ γόνιμη θητεία της τόσο στον Τομέα Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης όσο και σε ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Είχαμε μία πολύ γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, η οποία επικεντρώθηκε στην ανασυγκρότηση και στις υποδομές του Δημοσίου και στην εξυπηρέτηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας μέσω αυτών. Η κα Υπουργός και οι συνεργάτες της έχουν αντιληφθεί ότι, η ώρα των αποφάσεων έχει έρθει και ο εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Δημοσίου είναι βασικός πυλώνας για την υλοποίηση της αναγκαίας εθνικής στρατηγικής που θα οδηγήσει την οικονομία στην ανάπτυξη. Εμείς την διαβεβαιώσαμε ότι, οι Έλληνες έμποροι, ως θεμελιακός κλάδος της οικονομίας της χώρας, θέλουμε να κάνουμε βήματα μπροστά, οπότε θα σταθούμε αρωγοί στην προσπάθειά της αυτή.  Ως ΕΣΕΕ, δηλώσαμε την πρόθεσή μας, να συμβάλλουμε σε οποιαδήποτε μελλοντική πρωτοβουλία αναληφθεί με σκοπό την μείωση της γραφειοκρατίας και την «επαναλειτουργία» του δημόσιου συστήματος γενικότερα προς όφελος του εγχώριου μικρομεσαίου επιχειρείν».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής