breaking news Νέο

Πρόγραμμα δράσεων Ιανουαρίου 2019 της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας

Πρόγραμμα δράσεων Ιανουαρίου 2019  της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας εύχεται σε όλους μία δημιουργική χρονιά, με υγεία, ηρεμία και ευημερία. Κάθε νέα αρχή σηματοδοτεί την σχέση μας με το παλιό, με αυτό που ήδη υπήρξε και εξακολουθεί να υπάρχει. Κάθε νέα αρχή είναι μία εξοικείωση με αυτό που μας παραδόθηκε και δεν υπάρχει πιο παραστατικός τρόπος, για να ξεκινήσουμε μαζί το 2019 από τη μύηση στην αρχαία ζωγραφική. Η Ημαθία είναι ο προνομιακός χώρος για αυτήν την συνάντηση, καθώς προσφέρει τα υψηλότερα δείγματα αρχαίας, βυζαντινής και νεότερης ζωγραφικής.

Ημερολόγιο εκδηλώσεων:

-Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019. Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας. Αστέρης Γκέκας «Παλίμψηστα»

Η έκθεση του που εγκαινιάστηκε στο φουαγιέ του νέου κτηρίου του Μουσείου των Αιγών, με την ευκαιρία του συνεδρίου «Αυτοκρατορικά Παλίμψηστα: η βυζαντινή και οθωμανική αυτοκρατορία ως κληρονόμοι της κλασικής παράδοσης» μεταφέρεται στο ισόγειο του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας, όπου οι επισκέπτες μας θα απολαύσουν τα λάβαρα του Αστέρη Γκέκα, εμπνευσμένα από τα προσωπικά παλίμψηστα του καλλιτέχνη και τις συλλογικές μας μνήμες.

-Παρασκευή και Σάββατο, 25 και 26 Ιανουαρίου 2019. Νέο Κτήριο Μουσείου Αιγών.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας έχει την τιμή και το προνόμιο να παρουσιάσει στο κοινό την Ευφροσύνη Δοξιάδη. Με τη συνέργεια και την υποστήριξη των Φίλων του Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου των Μουσείων της Ημαθίας η διάσημη ζωγράφος και ειδικός της αρχαίας ζωγραφικής θα πραγματοποιήσει εξειδικευμένα σεμινάρια και μία ανοιχτή διάλεξη σχετικά με τις τεχνικές της αρχαίας ζωγραφικής και την επίδραση της στον ελληνική, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο κανόνα.

Η Ευφροσύνη Δοξιάδη, Αθηναία ζωγράφος και πολίτης του κόσμου, συνδέθηκε από καταβολής και μαθητείας με τους κορυφαίους του ελληνικού και ευρωπαϊκού μοντερνισμού: ο πατέρας της υπήρξε

μαθητής του Πικιώνη, η ίδια μαθήτρια του Τέτση, του Κοκόσκα, του Τσαρούχη. Με παιδικά χρόνια σε μαγικά τοπικά και ζωή με μαγικούς ανθρώπους, σπούδασε στην Αυστρία (School of Seeing) και το Ηνωμένο Βασίλειο (Slade School of Fine Arts). Ζει στην Αθήνα, το Λονδίνο και το Παρίσι. Η βαθιά της γνώση για την ευρωπαϊκή ζωγραφική παράδοση, ο ακαταπόνητος διάλογος με το ζωγραφικό και εικαστικό συμβάν, σε συνδυασμένο με την αρχοντιά, την ευγένεια και την φρεσκάδα της παρουσίας της, συνθέτουν ένα από τα πληρέστερα και πλέον αναγνωρισμένα ουμανιστικά πορτραίτα της εποχής μας. Το βιβλίο της «Τhe Mysterious Fayoum Portraits; Faces from Ancient Egypt» εκδόθηκε από τους σημαντικότερους εκδοτικούς οίκους παγκοσμίως («Τα πορτρέτα του Φαγιούμ», στα ελληνικά, εκδόσεις Αδάμ), είναι πολυβραβευμένο και βιβλίο αναφοράς, και αποτελεί το μεγαλύτερο best seller για την αρχαία ζωγραφική εδώ και δεκαετίες.

-Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019, Νέο Κτήριο Μουσείου Αιγών. 17:00‐20:00.

Σεμινάριο‐εργαστήριο εγκαυστικής μεθόδου για τους φιλοξενούμενους στο Σπίτι της Βεργίνας, σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία για το παιδί.

«H τεχνική της εγκαυστικής. Το κερί της μέλισσας ως υλικό ζωγραφικής».

-Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2019, Νέο Κτήριο Μουσείου Αιγών. 10:00‐14:00.

Σεμινάριο‐εργαστήριο εγκαυστικής μεθόδου που απευθύνεται σε συντηρητές, εικαστικούς και ειδικούς στην αρχαία ζωγραφική (η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι περιορισμένη).

-Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2019, Αμφιθέατρο Νέο Κτηρίου Μουσείου των Αιγών, 19:00,

διάλεξη της Ευφροσύνης Δοξιάδη, με θέμα: Αρχαία Πρόσωπα: τα πορτραίτα του Φαγιούμ και η παράδοση της ελληνικής και ευρωπαϊκής ζωγραφικής.

Η διάλεξη είναι ανοιχτή στο κοινό.

-Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019. Νέο Κτήριο Μουσείου Αιγών. 10:00.

Για δεύτερη χρονιά φέτος, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, διοργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο στο πλαίσιο του

προγράμματος: «πρεσβευτές/πρέσβειρες μουσείων και μνημείων».

Στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία των μαθητών και μαθητριών με τα μνημεία και την ιστορία της περιοχής, η ευαισθητοποίηση, η ευθύνη και η γνώση για την προστασία τους και η μετάδοση αυτής της γνώσης ευρύτερα, με έμφαση στην ανάπτυξη της πρωτοβουλίας και ενεργοποίησής και συμμετοχής τους στον τομέα του πολιτισμού.

Η επιμόρφωση θα γίνει από αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας.

Ιστοσελίδες, στις οποίες μπορείτε να ενημερώνεστε για τις εκδηλώσεις μας:

- www.aigai.gr

- www.byzantine‐museum‐veria.gr

- www.facebook.com/byzantinomouseioveroias

- www.facebook.com/groups/414624375246597 (Εικονικό

Μουσείο «Μέγας Αλέξανδρος: από τις Αιγές στην Οικουμένη»)

- www.facebook.com/groups/125909644127522 (Μουσείο και Ανάκτορο Αιγών)

- www.facebook.com/byzantinomouseioveroias

- www.facebook.com/Αρχαιολογικό‐Μουσείο‐Βέροιας‐

Archaeological‐Museum‐of‐Veria‐746167515425797

- www.facebook.com/Ancient‐Theatre‐of‐Mieza‐

272971756416504


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής