breaking news Νέο

Τα σπουδαιότερα μνημεία της Ημαθίας στη λίστα των 587 ακινήτων που διεκδικεί το Υπερταμείο

Τα σπουδαιότερα μνημεία της Ημαθίας στη λίστα των 587 ακινήτων που διεκδικεί το Υπερταμείο

Κατάλογο με 587 μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, που κινδυνεύουν με μεταβίβαση στο Υπερταμείο, έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει εξαιρέσει ακόμη τα μνημεία από τη μεταβίβαση.
Σύμφωνα με το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, τα 587 μνημεία και πολιτιστικά κτίρια που δημοσιοποίησε, αφορούν σε 37 νομούς της χώρας και είναι όσα κατάφερε να ταυτοποιήσει μέχρι την προσφυγή του στο ΣτΕ, το Νοέμβριο. Ο αριθμός των μνημείων που κινδυνεύουν να βγουν στο «σφυρί», είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς ο έλεγχος των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού έδειξε ότι ο συνολικός αριθμός των ακινήτων πολιτιστικού ενδιαφέροντος είναι 2.329 (από τα συνολικά 10.119 ακίνητα που μεταβιβάζει η προσβαλλόμενη Υπουργική Απόφαση Τσακαλώτου).
Παρά τα αιτήματα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, το Υπουργείο Πολιτισμού αρνείται να δημοσιοποιήσει τον πλήρη κατάλογο με τα μνημεία, που εκτιμά ότι πρέπει να εξαιρεθούν από τη μεταβίβαση στο Υπερταμείο. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση περιορίζεται σε διαβεβαιώσεις περί μη μεταβίβασής τους, χωρίς ωστόσο να έχει προβεί στις εξαιρέσεις, ενώ δεν έχει εκδώσει σχετική απόφαση τροποποίησης. 
Από την Ημαθία η λίστα περιλαμβάνει τα εξής :  

1.Αρχαιολογικός Χώρος Αιγών, Βασιλικοί Τάφοι Βεργίνας,

2.Αρχαίο Γυμνάσιο Αιγών,

3.Παλατίτσια, Μεταβυζαντινά Μνημεία,

4.Αρχαιολογικός Χώρος Αγίας Βαρβάρας, Ασωμάτων, Άμμου, Ράχης, Τζαμάλας Δ. Βέροιας,

5.Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας,

6.Δίδυμα Οθωμανικά Λουτρά Βέροιας,

7.Αρχαία Νεκρόπολη Βέροιας. 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής