breaking news Νέο

«Κάνοντας πράξη την αλληλεγγύη» : Υλική βοήθεια ύψους 1.700.000 ευρώ περίπου σε 8.500 συμπολίτες μας

  • «Κάνοντας πράξη την αλληλεγγύη» : Υλική βοήθεια ύψους 1.700.000 ευρώ περίπου σε 8.500 συμπολίτες μας
  • «Κάνοντας πράξη την αλληλεγγύη» : Υλική βοήθεια ύψους 1.700.000 ευρώ περίπου σε 8.500 συμπολίτες μας
  • «Κάνοντας πράξη την αλληλεγγύη» : Υλική βοήθεια ύψους 1.700.000 ευρώ περίπου σε 8.500 συμπολίτες μας
  • «Κάνοντας πράξη την αλληλεγγύη» : Υλική βοήθεια ύψους 1.700.000 ευρώ περίπου σε 8.500 συμπολίτες μας
  • «Κάνοντας πράξη την αλληλεγγύη» : Υλική βοήθεια ύψους 1.700.000 ευρώ περίπου σε 8.500 συμπολίτες μας
  • «Κάνοντας πράξη την αλληλεγγύη» : Υλική βοήθεια ύψους 1.700.000 ευρώ περίπου σε 8.500 συμπολίτες μας
  • «Κάνοντας πράξη την αλληλεγγύη» : Υλική βοήθεια ύψους 1.700.000 ευρώ περίπου σε 8.500 συμπολίτες μας

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν χθες το μεσημέρι, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας  Κωνσταντίνος Καλαϊτζϊδης, παρουσιάζοντας το κοινωνικό έργο της ΠΚΜ και την υλοποίηση των δράσεων του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους απόρους συμπολίτες μας.

Eκτός από τον περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη, στο πάνελ ήταν επίσης η περιφερειακή σύμβουλος κα Νίκη Καρατζιούλα, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Τεληγιαννίδης, ο δ/ντής της Δ/σης Υγείας, Κοινωνικής Προστασίας και Μέριμνας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος και η Ελένη Σιαμίδου, υπεύθυνη υλοποίησης προγράμματος του Δήμου Νάουσας.

Πρώτος το λόγο πήρε ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, ο οποίος καλωσόρισε τον περιφερειάρχη και τον ευχαρίστησε για την προσφορά του και την αμέριστη συμπαράστασή του στο δύσκολο έργο του επισιτισμού του προγράμματος ΤΕΒΑ, που πρώτη διεκπεραίωσε με επιτυχία η ΠΚΜ.

 

-Χαιρετισμός του αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη στη συνέντευξη τύπου με θέμα το κοινωνικό έργο της Περιφέρειας

 

«Καλωσορίζω μια ακόμη φορά στην Ημαθία, τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Είχαμε πει από την αρχή στους πολίτες της Ημαθίας ότι ο περιφερειάρχης θα είναι συνεχώς κοντά στον τόπο μας, στην πράξη και όχι στα λόγια.

Το κάναμε στην πράξη και όχι στα λόγια.

Και το κάναμε ουσιαστικά, φέρνοντας δημιουργικό αποτέλεσμα, κάνοντας πολύπλευρο έργο ανάπτυξης.

Σήμερα αισθάνομαι δικαιωμένος για τα όσα κάναμε για τον τόπο μας, για το έργο που παρουσιάσαμε, για όλη την Ημαθία και για όλους τους Ημαθιώτες.

Αντιμετωπίσαμε όλη την Ημαθία ισότιμα και αξιοκρατικά, δεν λείψαμε από πουθενά, δεν αφήσαμε κανένα δήμο, κανένα χωριό χωρίς την παρουσία μας.

Ήμασταν, είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά στην Ημαθία, κοντά στους Ημαθιώτες για όλα τα θέματα που απασχολούν τον τόπο και τους πολίτες, από τα μεγάλα μέχρι τα καθημερινά.

Κι αυτό είναι υπόσχεση και δέσμευση όχι μόνο δική μου ως Κώστας Καλαϊτζίδης, που σηκώνω το βάρος ως αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας.

Αυτό είναι διαρκής δέσμευση και του Απόστολου Τζιτζικώστα, από τον οποίο αντλούμε τη δύναμη για την παρουσία και το έργο μας.

Έτσι ξεκινήσαμε, έτσι προχωρήσαμε κι έτσι ακριβώς θα γίνει και αύριο μετά τη νίκη μας στις εκλογές που έρχονται.

Εγώ μπήκα μπροστά στον αγώνα για την περιφέρεια, επειδή ήταν μπροστά ο Τζιτζικώστας.

Όπως τότε ήμασταν μαζί, έτσι και τώρα είμαστε μαζί κι έτσι θα συνεχίσουμε μαζί, για να κάνουμε τον τόπο καλύτερο. Αυτό το καλύτερο μπορείς να το φέρεις μόνο εσύ Απόστολε, εσένα εμπιστευόμαστε, εσένα στηρίζουμε και μαζί σου προχωράμε αταλάντευτα και ανυποχώρητα.

 

Σε σχέση με το θέμα των δράσεων του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους, για το οποίο γίνεται η σημερινή εκδήλωση :

Η Κοινωνική Σύμπραξη Ημαθίας, με Επικεφαλής την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, κατάφερε, την περίοδο 2015 – 2018, να υλοποιήσει με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα, ξεπερνώντας τις δυσκολίες που υπήρχαν λόγω της γενικότερης κατάστασης αλλά και της ιδιαιτερότητας που έχει, διότι αφορά συμπολίτες, που από τη μια μέρα στην άλλη, η οικονομική κρίση ανέτρεψε τη ζωή τους και τους έφερε μέσα στη φτώχεια.

Εκεί σταθήκαμε δίπλα τους, διακριτικά, χωρίς να προσβάλουμε κανένα, χωρίς να ξεχωρίζουμε κανένα. Οι ευχαριστίες που ακούσαμε και τα μηδενικά παράπονα από την πλευρά των πολιτών και των φορέων, είναι για εμάς η καλύτερη απάντηση, για το αποτέλεσμα της προσπάθειας που κάναμε.

Με την άψογη συνεργασία που είχαμε και φαίνεται από τα αποτελέσματα, με τους τρεις Δήμους της Ημαθίας και τους τοπικούς φορείς, καταφέραμε και ενισχύσαμε το διάστημα 2015 – 2018 περίπου 8.500 ωφελούμενους συμπολίτες μας, με τρόφιμα, βασική υλική συνδρομή, είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας, συνολικού ύψους 1.700.000 ευρώ περίπου.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με απόλυτη διαφάνεια, ελέγχθηκαν και εγκρίθηκαν όλα τα στοιχεία του και τα πάντα είναι στη διάθεση όλων.

Για τη νέα περίοδο 2018-2019 οι ωφελούμενοι ανέρχονται σε 9.500 και το ποσό σε 3.750.000 ευρώ.

Θέλω να ευχαριστήσω ως αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας για τη συνεργασία που είχαμε στην υλοποίηση του προγράμματος, τους Δημάρχους και τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες της Ημαθίας, τους φορείς που συνεργάστηκαν μαζί μας, τους εθελοντές και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που πρόβαλλαν την προσπάθεια που κάναμε.

Ξεχωριστά θέλω να ευχαριστήσω τους προϊστάμενους και τους υπαλλήλους των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, που εργάστηκαν με κόπο για το πρόγραμμα και την επιτυχία του, όπως και την υπεύθυνη υλοποίησης του Τ.Ε.Β.Α στην Ημαθία, την περιφερειακή σύμβουλο Νίκη Καρατζιούλα, για το θετικό αποτέλεσμα των προσπαθειών της.

Στηρίξαμε και στηρίζουμε συμπολίτες, που έχουν ανάγκη κι αυτό ήταν και είναι βασικός πυρήνας του προγραμματισμού μας.

Ενισχύσαμε με δράσεις και με ουσιαστική συνδρομή την Ημαθία και τους Ημαθιώτες και συμμετέχουμε μαζί με άλλους φορείς σε ένα κοινωνικό μέτωπο, που σκοπό έχει να ενισχύσει την αλληλεγγύη.

Με τους ίδιους στόχους θα προχωρήσουμε και θα συνεχίσουμε, για την αλληλεγγύη, για τον κόσμο και για την Ημαθία.

Λεπτομέρειες θα σας αναφέρει ο περιφερειάρχης και είμαι πολύ υπερήφανος, που στέκομαι δίπλα του και μπορούμε μαζί να κοιτάμε τον κόσμο στα μάτια, για όσα κάναμε και για όσα θα κάνουμε μαζί και μετά τις εκλογές».

 

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο περιφερειάρχης, ο οποίος κατ' αρχήν ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλλαν για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του προγράμματος, τον αντιπεριφερειάρχη κ. Καλαϊτζίδη, τους δυο περιφερειακούς συμβούλους κα. Καρατζιούλα και Τεληγιαννίδη, τη Διεύθυνση Υγείας που είχε και την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος, τους δημάρχους Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας, τους φορείς που συμμετείχαν, τους υπαλλήλους, τους εθελοντές.

Με κεντρικό μήνυμα «Κάνοντας πράξη την αλληλεγγύη» ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το κοινωνικό έργο της.

Σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα, στόχος είναι «... να μην αφήσουμε κανένα συμπολίτη μας μόνο, όσο υπάρχει ανάγκη, όσο υπάρχουν ευάλωτοι και αδύναμοι συμπολίτες μας, υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας... Μία από τις πιο σημαντικές δράσεις υποστήριξης και ενίσχυσης των συμπολιτών μας, που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, είναι το Πρόγραμμα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους, το οποίο φροντίσαμε υα αξιοποιήσουμε έγκαιρα και σωστά, παρέχοντας άμεσα τα τρόφιμα και τα βασικά είδη ανάγκης σε εκείνους που τα χρειάζονταν. Δημιουργήσαμε σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα ισχυρές Κοινωνικές Συμπράξεις και μαζί με τους εταίρους μας ολοκληρώσαμε πρώτοι σε όλη την Ελλάδα το Πρόγραμμα για τα δύο προηγούμενα έτη».

Η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, μαζί με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως επικεφαλής της Κοινωνικής Σύμπραξης, με το Δήμο Βέροιας, το Δήμο Αλεξάνδρειας και το Δήμο Νάουσας, σχεδίασε και υλοποίησε με βάση αποκλειστικά και μόνο τις τοπικές ανάγκες και προτεραιότητες, του νομού Ημαθίας, το Πρόγραμμα.

Κάθε οικογένεια, έλαβε τρόφιμα, βρεφική τροφή και βασικά είδη ατομικής υγιεινής, καθώς και είδη οικιακής καθαριότητας, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και συμβουλευτική οικογενειακού προϋπολογισμού.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, ο προγραμματισμός αφορά σε ακόμα περισσότερες δράσεις υποστήριξης των οικογενειών, των παιδιών και των ευάλωτων πολιτών, όπως :

■ Ημερίδες από ειδικούς επιστήμονες του κλάδου υγείας.

■ Λειτουργία Τηλεφωνικού Κέντρου για εξειδικευμένες συμβουλές από επιστημονικό προσωπικό.

▪ Λειτουργία Κινητής Μονάδας Ενημέρωσης, ειδικά εξοπλισμένης και στελεχωμένης με ειδικούς επιστήμονες του κλάδου υγείας.

■ Κοινωνικά Φροντιστήρια και Ενισχυτική Διδασκαλία για παιδιά και ενηλίκους.

■ Εκπαιδευτικά Σεμινάρια και Δράσεις Δημιουργικής Απασχόλησης.

 

«Ένας και μόνο ένας είναι ο στόχος και σε αυτή τη δεύτερη φάση ταυ Προγράμματος ΤΕΒΑ», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «να αξιοποιηθούν γρήγορα και σωστά οι πόροι που εξασφαλίσθηκαν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».

 

«Παράλληλα, με τις δράσεις του ΤΕΒΑ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας :

■ Εξασφάλισε τους απαραίτητους πόρους για τη λειτουργία 8 «Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» και τη λειτουργία των Ανοικτών Κέντρων Ημέρας και των Υπνωτηρίων αστέγων.

■ Χρηματοδότησε 7 δομές «συμβουλευτικών κέντρων και ξενώνων κακοποιημένων γυναικών»,

■ Δημιούργησε 38 Κέντρα Κοινότητας, ένα σε κάθε Δήμο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

■ Στήριξε και ενίσχυσε τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, τα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία.

■ Υποστήριξε 14.000 γονείς με διάθεση θέσεων για τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, όπως επίσης και 450 γονείς παιδιών με αναπηρία, με θέσεις σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας.

■ Ξεκίνησε ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα για τους συνανθρώπους μας της τρίτης ηλικίας, την Παροχή Υπηρεσιών Αυτόνομης Διαβίωσης και Ασφαλούς Γήρανσης Ηλικιωμένων.

■ Χρηματοδότησε την κατασκευή του κτηρίου για τα παιδιά με σύνδρομο down.

■ Ολοκλήρωσε παρεμβάσεις σε 351 ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης που εξυπηρετούν 4.000 παιδιά με αναπηρία.

■ Υποστήριξε τη «Σχολή Γονέων» και το «Κέντρο Θηλασμού» και τα προγράμματα επανένταξης πρώην κρατουμένων, την εκστρατεία ενημέρωσης για την Υιοθεσία, αλλά και την εκστρατεία ενημέρωσης ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση.

 

Η αλληλεγγύη ήταν και είναι ο πυρήνας της πολιτικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Και έτσι θα συνεχίσει και στη δεύτερη φάση του προγράμματος, που θα ξεκινήσει στο επόμενο διάστημα».

Στη συνέχεια ο κ. Τζιτζικώστας δέχτηκε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Κλείνοντας, τόνισε πως γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από την ΠΚΜ και τις αντιπεριφέρειές της, για στήριξη των συνανθρώπων μας, που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας και το έργο αυτό θα συνεχιστεί.

Όσο για το χρόνο που επιλέχτηκε η συνέντευξη αυτή, δήλωσε πως βρισκόμαστε μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του προγράμματος και πριν ακολουθήσει η δεύτερη φάση, χρόνος εύλογος για απολογισμό του έργου και των δράσεων που έγιναν και όχι ως προεκλογική φιέστα, όπως κάποιοι βιάστηκαν να τη χαρακτηρίσουν.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής