breaking news Νέο

Η Ημαθία παρουσιάζει στο Ζάππειο Μέγαρο των Αθηνών τις τουριστικές, πολιτιστικές και γαστρονομικές της διαδρομές!

Η Ημαθία  παρουσιάζει στο Ζάππειο Μέγαρο των Αθηνών τις τουριστικές, πολιτιστικές και γαστρονομικές της διαδρομές!

Την παρουσίαση του προγράμματος Imathia Quality-IQ, που συνδιοργανώνουν η Π.Ε. Ημαθίας, με τους δήμους Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας, το Επιμελητήριο Ημαθίας, την ΑΝ.ΗΜΑ, την Ένωση  Ξενοδόχων Ημαθίας,  από τις 13 έως τις 15 Οκτωβρίου, στο Ζάππειο Μέγαρο των Αθηνών, με τη βοήθεια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του Υπουργείου Τουρισμού και  της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποίησε, σε συνέντευξη τύπου, το πρωί της Παρασκευής 15ης Σεπτεμβρίου, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καλαϊτζίδης.

Στην τράπεζα των διοργανωτών συμμετείχαν ο δήμαρχος Βέροιας κ.  Κώστας Βοργιαζίδης, ο αντιδήμαρχος Νάουσας κ. Στέλιος Δάγγας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι και μέλη της οργανωτικής επιτροπής κα. Νίκη Καρατζιούλα και κ. Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας κ. Δημήτρης Μάντσιος και ο σεφ-μέλος της οργανωτικής επιτροπής κ. Γιώργος Παλησίδης.

Ο κ. αντιπεριφερειάρχης στην τοποθέτησή του τόνισε ότι, η Ημαθία για πρώτη φορά συνενώνει στο μέγιστο βαθμό τις δυνάμεις της, προετοιμαζόμενη  να παρουσιάσει στην πρωτεύουσα, σε έναν ιστορικό χώρο, όπως είναι το Ζάππειο Μέγαρο, το τουριστικό, πολιτιστικό και γαστρονομικό της προϊόν.

«Η Ημαθία θα βρεθεί στο κέντρο της επικαιρότητας από την Παρασκευή 13η έως και την Κυριακή 15η Οκτωβρίου στην Αθήνα, υποδεχόμενοι χιλιάδες επισκέπτες, που θα έχουν την ευκαιρία να μας γνωρίσουν από κοντά, γινόμενοι πρεσβευτές μας, αφού θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν τις Αιγές, τη Μίεζα, τη βυζαντινή Βέροια, από την κα. Αγγελική Κοτταρίδη, να γευτούν τις παραδοσιακές γεύσεις και τον οίνο μας και φυσικά να γνωρίσουν τις Ημαθιώτικες επιχειρήσεις, που ασχολούνται με τον αγροτοδιατροφικό τομέα» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καλαϊτζίδης.

 

Ακολούθησαν χαιρετισμοί των συμμετεχόντων στο πάνελ.

 

Στην οργανωτική επιτροπή του Imathia Quality-IQ  συμμετέχουν:

 

Πρόεδρος  Δημήτρης Τσακαλίδης

 

Αντιπρόεδρος Θεόφιλος Τεληγιαννίδης Περιφερειακός σύμβουλος Ημαθίας

 

Αντιπρόεδρος Νίκη Καρατζιούλα Περιφερειακή σύμβουλος Ημαθίας

 

Μέλος Δημήτρης Μάντσιος Ένωση Ξενοδόχων Ημαθίας

 

Μέλος Δημήτρης Ταχματζίδης Σύλλογος γευσιγνωσίας γαστρονομίας Κάρανος

 

Μέλος Γιώργος Παλησιδής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

 

Μέλος Λίνα Τουπεκτσή Περιφερειακή ενότητα Ημαθίας

 

Επίτιμο μέλος Κωνσταντίνος Καλαιτζίδης Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας

 

Επίτιμο μέλος Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης Δήμαρχος Βέροιας

 

Επίτιμο μέλος Νικόλαος Κουτσογιάννης Δήμαρχος Νάουσας

 

Επίτιμο μέλος Παναγιώτης Γκυρίνης Δήμαρχος Αλεξάνδρειας

 

Επίτιμο μέλος Νικόλαος Ουσουλτζόγλου Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ημαθίας

 

 

Επιστημονικοί Συνεργάτες

 

Δρ. Αγγελική Κοτταρίδη  Έφορος αρχαιοτήτων Ημαθίας

 

Δρ. Γεώργιος Μπόσκου Επίκουρος καθηγητής Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής

 

-Χαιρετισμός του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη

Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των Μέσων Ενημέρωσης,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της αυτοδιοίκησης,

Αγαπητοί συνεργάτες και φίλοι,

Η Ημαθία σήμερα, για πρώτη φορά συνενώνει στον μέγιστο βαθμό τις δυνάμεις της, προετοιμαζόμενη  να παρουσιάσει στην πρωτεύουσα, σε έναν ιστορικό χώρο, όπως είναι το Ζάππειο Μέγαρο, το τουριστικό, πολιτιστικό και γαστρονομικό της προϊόν.

Η Ημαθία θα βρεθεί στο κέντρο της επικαιρότητας από την Παρασκευή 13η έως και την Κυριακή 15η Οκτωβρίου στην Αθήνα, υποδεχόμενοι χιλιάδες επισκέπτες που θα έχουν την ευκαιρία να μας γνωρίσουν από κοντά, γινόμενοι πρεσβευτές μας, αφού θα έχουν την δυνατότητα να βιώσουν τις Αιγές, την Μίεζα, την βυζαντινή Βέροια, από την κα. Αγγελική Κοτταρίδη, να γευτούν τις παραδοσιακές γεύσεις και τον οίνο μας και φυσικά να γνωρίσουν τις Ημαθιώτικες επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον αγροτοδιατροφικό τομέα.

Την εξειδίκευση του τριημέρου του Imathia Quality  θα κάνουν οι  συνεργάτες μας στη συνέχεια.

Προσωπικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον συμπατριώτη μας  γενικό διευθυντή της Οικονομικής Διεύθυνσης του  Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Τάκης Τσαγκαλίδη, που βοήθησε τα μέγιστα σε τούτη την εκδήλωση.  Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Τουρισμού που στηρίζουν έμπρακτα το Imathia Quality,τον Περιφερειάρχη μας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον συνάδελφο αντιπεριφερειάρχη Φάνη Παπά,  τους συναδέλφους δημάρχους Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας, το Επιμελητήριο Ημαθίας, την Αναπτυξιακή Ημαθίας, τη Νίκη Καρατζιούλα και τον Θεόφιλο Τεληγιαννίδη που εργάστηκαν για τον σχεδιασμό της δράσης, την Ένωση Ξενοδόχων Ημαθίας και τον πρόεδρο της  Δημήτρη Μάντσιο για την μεγάλη συνεισφορά του, όλους τους συνεργάτες μου και φυσικά τον δημοσιογράφο και ευπατρίδη της Βέροιας και  της Ημαθίας Χρήστο Ζαμπούνη που θα παρουσιάσει το πρόγραμμα.

Καλή αρχή με ευχαριστίες επίσης στους τοπικούς δημοσιογράφους που βρίσκονται πάντα στο πλευρό μας.

 

-Είπαν στη συνέντευξη για το Imathia Quality

 

Κώστας Βοργιαζίδης : Για πρώτη φορά γίνεται οργανωμένη προβολή της τουριστικής, πολιτιστικής και γαστρονομικής Ημαθίας. Ευχαριστώ όλους τους διοργανωτές, τονίζοντας ότι η παρουσία του δήμου Βέροιας θα είναι η καλύτερη δυνατή.

 

Στέλιος Δάγγας : Ο δήμος Νάουσας στηρίζει την προσπάθεια. Εύχομαι να αποκομίσουμε τα ανάλογα οφέλη για όλη την Ημαθία.

 

Νίκη Καρατζιούλα : Ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής θα ήθελα να τονίσω ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια συμμετοχής των οινοποιητικών μας επιχειρήσεων, αλλά και όλων των επιχειρηματιών που ασχολούνται με καινοτόμα προϊόντα του πρωτογενή τομέα της περιφερειακής μας ενότητας.

 

Θεόφιλος Τεληγιαννίδης : Μεταφέρω τις ευχές του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής κ. Τάκη Τσαγκαλίδη. Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία μιας συλλογικής προσπάθειας προβολής των καρπών της Ημαθιώτικης γης. Η Ημαθία χαράζει, ως κατεξοχήν αγροτική περιοχή, την εξωστρέφεια και την καινοτομία.

 

Δημήτρης Μάντσιος : Εκμεταλλευόμενοι τα ακτινοβόλα ιστορικά μας μνημεία, πάνω ένα βήμα παραπάνω, αφού η Ημαθία είναι ο μοναδικός τόπος όπου υπήρξαν οι δυο παγκόσμιες προσωπικότητες, ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Αριστοτέλης, που βρίσκονται στο νούμερο 5 και 6 της αναζήτησης στο google.  Για πρώτη φορά παρουσιάζουμε το αριστοτελικό μενού,  συνδυασμένο με τα τοπικά μας προϊόντας, δίνοντας ώθηση στου τουριστικό ρεύμα της Ημαθίας. Στο τριήμερο θα έχουμε πολλές εκπλήξεις για τους επισκέπτες μας.

 

Γιώργος Παλησίδης : Να αναδείξουμε ως γαστρονομικό προϊόν το μοσχαρίσιο κρέας της Ημαθίας με το κρασί της, όπως έχει πράξει αντίστοιχα η Τοσκάνη στην Ιταλία.  Οι Αθηναίοι σεφ θα μάθουν τα παραδοσιακά μας προϊόντα από τους δικούς μας, παρουσιάζοντας παραδοσιακά, αλλά και μοντέρνα εδέσματα, σε συνδυασμό με το ξινόμαυρο κρασί μας.  Σε κάθε περίπτερο θα υπάρχουν φοιτητές που θα παρουσιάζουν την υψηλή διατροφική αξία των προϊόντων  μας.  Θέλουμε να μεγαλώσουμε τις μέρες παραμονής των μεμονωμένων τουριστών στην Ημαθία.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ IMATHIA QUALITY I.Q.

Τουριστικές, πολιτιστικές και γαστρονομικές διαδρομές της Ημαθίας

ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ ΑΘΗΝΩΝ 13-15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

 

*Στο πρόγραμμα οι θεματολογίες και οι εισηγητές ενδέχεται να τροποποιηθούν

 

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

12:00 Άνοιγμα της έκθεσης με τις τουριστικές διαδρομές και τους παραγωγούς τοπικών προϊόντων Ημαθίας.

13:00 Ταξιδεύοντας με τη Μακεδονική κουζίνα της Ημαθίας. Παρουσίαση κ Γεώργιος Παλησίδης και κα Ελένη Ψυχούλη.

•             Η Μακεδονική Κουζίνα στην πράξη, κ Θεοφάνης Παπάς Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας.

•             Η αξία της καινοτομίας στον Αγροδιατροφικό και Τουριστικό τομέα, κ Θεόφιλος Τεληγιαννίδης. Πρόεδρος Αναπτυξιακής Νομού Ημαθίας Α.Ε. Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α.

•             Θρησκευτικός τουρισμός και γαστρονομία στην Ημαθία. Τα οφέλη στην κοινωνία. Μάγδα Πειστικού, Καθηγήτρια Τουρισμού

 

14:00 Στρογγυλό τραπέζι. Συντονίστρια: Δρ κ Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Οινολόγος, Γεωπόνος

•             Το κόκκινο διαμάντι της Ημαθίας. Αφιέρωμα στο ξινόμαυρο. Ομιλητές: Οινοποιοί της Ημαθίας.

•             Ειδική γευστική δοκιμή ξινόμαυρου σε συνδυασμό παλαιωμένων και αρωματισμένων τυριών και αλλαντικών Ημαθίας,  κ. Κωσταντίνος Μπαντής-Αλλαντοποιός, κ. Σταύρος Τρεμπελής-Τυροκόμος, κ. Φαρμάκης – Τυροκόμος, Γιάννης Μπέλλας – Τυροκόμος

•             Γευστική δοκιμή ξινόμαυρου και μοσχαριού Ημαθίας. Παρουσίαση τεχνικές σιτέματος και ψησίματος μοσχαρίσιας μπριζόλας. Νίκος Μαλλιάρας, Chef Εστιάτορας dry aged local beef steak και κ Δημήτρης Μπέλλας, Κτηνοτρόφος Ημαθίας.

 

16:00-19:00 Εσπερίδα

Τουριστικές διαδρομές Ημαθίας- Τοπικά προϊόντα και Διατροφή. Στρογγυλό τραπέζι. Συντονίζει Δρ κ. Γεώργιος Μπόσκου, Επίκουρος Καθηγητής και η κα Μάγδα Πειστικού, Καθηγήτρια τουρισμού

•             Παρουσίαση: Η Σχολή του Αριστοτέλη και το Αριστοτελικό Μενού. Ομιλητής κ. Δημήτρης Μάντσιος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας, Γαστρονόμος. Παρουσίαση Μενού και γευστική δοκιμή παρασκευασμένα από το Chef κ Χάρη Αλατσίδη

•             Η διατροφική αξία των φρέσκων φρούτων και τουριστικές διαδρομές με φρέσκα φρούτα. Η εμπειρία του Ημαθιώτικου φρούτου, κα Κατερίνα Γιαζιτζή, Διαιτολόγος Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

•             Επίδειξη πίτας περέκ, ηβριστόν, σιρόν από chef εστιατορίου Ημαθίας, Εμνοστον κ. Κλειώ…..  . Συνοδευτικές προτάσεις οίνου

•             Η διατροφική αξία της μπάμιας. Γευστική δοκιμή παγωτό μπάμιας από τη Chef κα Χριστίνα Μάλιου

•             Ξεστημένο και Χασάπικο στο νταβά. Chef κ Γιάννης Σαμούκας και Φάρμα Μπουτζόλας.

•             Μαγειρική με ροδάκινο, μοσχάρι ω-3 Κουτσιώφτη, σάλτσες από το Συνεταιρισμό Ερίβωλο και κρασί Ημαθίας από τους Chef κ.κ. Βησσαρίων Παρθένη και Θωμά Λεπτοκαρύδη.

 

19:45  Πέρας προσέλευσης προσκεκλημένων

19:55  Πέρας προσέλευσης επισήμων

 

20:00 Επίσημη έναρξη - εγκαίνια της έκθεσης από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου

Κεντρική παρουσίαση Χρήστος Ζαμπούνης, Δημοσιογράφος

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ:

Της  Α.Ε. του Πρόεδρου  της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου

Του Πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Αλέξη Τσίπρα

Του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελου Αποστόλου

Της Υπουργού Τουρισμού κ. Ελένης Κουντουρά (Εκπρόσωπος από το Υπουργείο)

Του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα

Του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Κωνσταντίνου Καλαϊτζίδη

20:30 Gala επαγγελματιών (δημοσιογράφοι, chefs, κάβα, μπακάλικα, διευθυντές ξενοδοχείων)

 

 

 

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017 

12:00: έναρξη της έκθεσης

Στρογγυλό τραπέζι «Η τουριστικής ανάπτυξης της Ημαθίας». Συντονιστής κ Νίκη Καρατζιούλα, Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας

 

•Δρ Αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας

•             «Η Μακεδονική Κουζίνα στην πράξη», κ Θεοφάνης Παππάς, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

•             «Η Βυζαντινή Βέροια και η γαστρονομική της εξέλιξη», κ Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, Δήμαρχος Τουρισμού Δήμου Βέροιας

•             «Naoussa sorry… no beaches», κ Νικόλαος  Κουτσογιάννης Δήμαρχος Νάουσας

•             «Κομβικές αγροτοδιατροφικές βιομηχανίες της Αλεξάνδρειας και η σημασία τους στην τοπική οικονομία», κ Παναγιώτης Γκυρίνης, Δήμαρχος Αλεξάνδρειας

•             «Medeat. Τουριστικές διαδρομές Ημαθίας, κα Έλενα Ατσάλου, ΑΝ.ΗΜΑ. Α.Ε.

 

14:00 Η Μακεδονική κουζίνα της Ημαθίας. Παρουσίαση κ Γεώργιος Παλησίδης και κα Ελένη Ψυχούλη.

•             Παρουσίαση «Η συμβολή του αγροδιατροφικού τομέα στον Τουρισμό», κ Χρήστος Γιαννακάκης, Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας και στέλεχος του ΑΣ Βέροιας «Venus Growers».

•             Ομιλία για το ξινόμαυρο. Οινοποιοί Ημαθίας.

•             Παρουσίαση τεχνικές σιτέματος και ψησίματος μοσχαρίσιας μπριζόλας, κ. Νίκος Μαλλιάρας Chef Εστιάτορας dry aged local beef steak και κ Γεώργιος Μπέλλας, κτηνοτρόφος Ημαθίας

•             Ταξιδεύοντας στην παλέτα των τυριών της Ημαθίας. Στρογγυλό τραπέζι τοπικών τυροκόμων. Τυριά καπνιστά, με τρούφα, με μπαχάρια, φέτα βουτυράτη, κατσικίσιο τυρί. Γευστική δοκιμή και food pairing με οίνους Ημαθίας.

•             Τουριστική περιπλάνηση. Ταξίδι και εδέσματα με Ημαθιώτικα προϊόντα. Chef κ Ηλιάδης Λάζαρος

•             Ραβανί, η γλυκιά απόλαυση των τουριστών τα μυστικά του διάσημου γλυκού από το σωματείο ζαχαροπλαστών Βέροιας. Συνταγή γευστική δοκιμή και ιστορική αναδρομή στην προέλευσή του.

•             Παραδοσιακός χαλβάς σουσαμιού. Τεχνική και γευστική δοκιμή. Στέλιος Κανδύλας.

•             Η ροδακινόπιτα της Ημαθίας, Ελληνικό Πρωινό super food και sorbet τσίπουρο με ροδάκινο. Επίδειξη και παρουσίαση κ Δημήτρης Μάντσιος, Γαστρονόμος

•             Η διατροφική αξία των κράνων, κ Κωνσταντίνος Ντούλιας.

•             Παρουσίαση η σαλάτα της Ημαθίας «Mix Imathia». Μαθητές ανακατεύουν και μαγεύουν με τοπικά προϊόντα.

•             Μαγειρική με κράνα, κεράσι και μοσχάρι με ω-3 Κουτσιώφτη  από το Chef Βησσαρίωνα Παρθένη, Chef Στέφανο Λαφάρας και κ. Γεώργιο Μπέλλα κτηνοτρόφο παραγωγό

 

18:00 Πέρας παρουσιάσεων και κλείσιμο έκθεσης

 

 

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

11:00 άνοιγμα έκθεσης για το κοινό των Αθηνών

11:30 Παρουσίαση των Δήμων της Ημαθίας με τις «Τουριστικές διαδρομές της Ημαθίας» κ Δημήτρης Μάντσιος πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας και των παραγωγών με τα τοπικά προϊόντα κ Γιώργος Παλησίδης, ερευνητής γαστρονομίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

12:00 Μαγειρικές επιδείξεις από σχολές με τοπικά προϊόντα

13:00 Παρουσίαση των συμμετασχόντων επιχειρήσεων στους δημοσιογράφους απονομή πλακετών και αναμνηστικών δώρων 

16:00 κλείσιμο έκθεσης.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής