breaking news Νέο

Εγκαινιάστηκε στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας η περιοδική έκθεση «Σε άλλη Γη» του Γιώργου Πολίτη

Εγκαινιάστηκε στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας η περιοδική έκθεση «Σε άλλη Γη» του Γιώργου Πολίτη

Η περιοδική έκθεση του Γιώργου Πολίτη, με τη συμμετοχή της Aimme Berbaum και της Rosa Semple, με τίτλο «Σε άλλη Γη», εγκαινιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου (16 Μαρτίου), στο ισόγειο του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας.

Η εν λόγω έκθεση αφορά την πρώτη από μια σειρά δράσεων, που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, με τίτλο «Δύσκολη Μνήμη». Για την έκθεση, όπως και για τη σειρά δράσεων που πρόκειται να ακολουθήσει, μίλησε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη.

«Με μία δύσκολη χρονιά ευρωεκλογών μπροστά μας, με προβλήματα ακροδεξιάς, η Εφορεία Αρχαιοτήτων, που ασχολείται με τη φιλοσοφία της πολιτικής και τη μνήμη, αποφάσισε να πραγματοποιήσει μία σειρά δράσεων με την ονομασία «Δύσκολη Μνήμη», που αφορά σε πράγματα πικρά και δύσκολα, ξεριζωμούς και προσφυγιές δικές μας και άλλων, καταστροφές, ρατσισμό και μισαλλοδοξία, που δεν θέλουμε να τα θυμόμαστε, αλλά πρέπει να μιλάμε για αυτά. Η σημερινή έκθεση είναι μία καταπληκτική εισαγωγή στη θεματική αυτή», είπε.

 

Δράσεις

Παράλληλα, η κ. Κοτταρίδη ανακοίνωσε πως θα ακολουθήσουν δράσεις για τους Εβραίους της Βέροιας, για τους μαύρους σκλάβους που εκδιώχθηκαν από εδώ και κατέληξαν στη Μικρά Ασία, για το παρελθόν της πόλης και τα δύσκολα σημεία του, αλλά και ωραίες στιγμές, σαν και αυτές της έκθεσης «Συνυπάρξεις», που θα έχει να κάνει με την ειρηνική συνύπαρξη Χριστιανών, Μουσουλμάνων και Εβραίων της Βέροιας.

Ο κ. Πολίτης από την πλευρά του ανέφερε πως «Ο «σπόρος» για τη θεματογραφία της έκθεσης φυτεύτηκε από τότε που επισκεφθήκαμε με την Amme στη Γερμανία, χώρους απ' όπου ξεκίνησαν οι διωγμοί των Εβραίων. Με τα χρόνια άρχισα να ψάχνω και τα τρέχοντα ζητήματα.

Η κ. Birbaum με τη σειρά της σημείωσε ότι «η προετοιμασία της έκθεσης ήταν πολύ έντονη εμπειρία, έχοντας βιώσει, τόσο η οικογένειά μου στο παρελθόν, όσο και η ανθρωπότητα ακόμα και τώρα την προσφυγιά. Επέστρεψα στη χώρα μου και νιώθω άνετα να εξερευνώ το θέμα της προσφυγιάς». Αμέσως μετά οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στα έργα των καλλιτεχνών.

 

Π.Τ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής