breaking news Νέο

Κρούσματα κλοπών φυτών ακτινιδίων και ροδακινιάς στα χωράφια αγροτών της Ημαθίας

Κρούσματα κλοπών φυτών ακτινιδίων και ροδακινιάς στα χωράφια αγροτών της Ημαθίας

Προβληματισμό και ανασφάλεια έχουν προκαλέσει στους αγρότες της περιοχής Βέροιας οι κλοπές φυτών ακτινιδίων και ροδακινιάς στα χωράφια τους.

«Ενώ θα έπρεπε τα φυτά της ακτινιδιάς να μπούνε στο χώμα τον περασμένο Ιανουάριο, οι αγρότες παραγωγοί αυτού του προϊόντος κρατούν τα φυτά σε σακουλάκια στα σπίτια τους και τα φυτεύουν τώρα!», επεσήμανε στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» ο Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, ο οποίος ανέφερε πως μέχρι τώρα στην περιοχή της Κουλούρας έχουν συμβεί τέσσερα με πέντε τέτοιου είδους περιστατικά κλοπών σε χωράφια, αλλά και ανάλογα στο γειτονικό Διαβατό. Μάλιστα, μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, κάποιοι αγρότες παραγωγοί έχουν λάβει μέτρα, προκειμένου να μη βρεθούν προ...δυσάρεστων εκπλήξεων!

«Πρόσφατα σε επικοινωνία που είχα με παραγωγό ακτινιδίων στη Μελίκη, μου είπε πως υποχρεώθηκε να εγκαταστήσει κάμερες με σύστημα συναγερμού, στην προσπάθειά του να προφυλάξει το χωράφι του από επίδοξους κλέφτες», είπε και συνέχισε αγανακτισμένος : «Δηλαδή, δεν φθάνει που έχουμε να σκεφθούμε καθημερινά το πως θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα του κλάδου μας, όπως το ότι το 65-70% των αγροτών αυτή τη στιγμή δεν έχει να βάλει πετρέλαιο στα τρακτέρ τους και να τα κινήσει, εξ αιτίας της υψηλής τιμής του, έχοντας ήδη μπει στη νέα καλλιεργητική περίοδο, την παραγωγή επιτραπέζιων ροδακίνων που παραδώσαμε πέρυσι (2018) και δεν την πληρωθήκαμε, αλλά και την αποζημίωση που δεν βλέπουμε για το ρωσικό εμπάργκο, έχουμε τώρα να σκεφθούμε και τις κλοπές φυτών ροδακινιάς και ακτινιδιάς μέσα από τα χωράφια;»

 

«Τώρα θα πρέπει να φυλάμε τα χωράφια μας και το βράδυ;»

Ανάλογα περιστατικά κλοπών έχουν συμβεί και στο Διαβατό πριν από λίγο καιρό, στην περιοχή του «Αναδασμού».

«Πλέον μπορώ να πω πως ελλοχεύει ο κίνδυνος να έχουμε κλοπές φυτών, δενδρυλλίων ακτινιδιάς και ροδακινιάς σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις μας. Δεν φθάνει που όλη την ημέρα βρισκόμαστε στα χωράφια μας και ασχολούμαστε μ' αυτά, τώρα θα πρέπει και να τα φυλάμε το βράδυ;», ανέφερε ο Χρήστος Βοργιάδης, πρόεδρος του νεοσύστατου Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, ο οποίος επανήλθε και πάλι σ' ένα άλλο ζήτημα, που τείνει, όπως είπε, να γίνει μάστιγα.

«Οι φωτιές που είχαμε και συνεχίζονται, όπου προκαλούνται ζημιές σε δενδρώδεις – κυρίως – καλλιέργειες. Ένα φαινόμενο που όχι μόνο προκαλεί ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και σε βάθος χρόνου έχει επιβλαβείς συνέπειες στο περιβάλλον και στην υγεία των ανθρώπων».

Τέλος, ο ίδιος φρόντισε να θυμίσει την πολύ σημαντική ημερίδα για τον αγροτικό κόσμο, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Απριλίου και ώρα 6 μ.μ., στο ΚΕΓΕ ΔΗΜΗΤΡΑ, στο Μακροχώρι, (έναντι του ΔΑΚ Βέροιας «Δημήτριος Βικέλας») και έχει να κάνει με δυναμικές καλλιέργειες στον κάμπο της Βέροιας : αμυγδαλιά – φουντουκιά – καρυδιά.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής