breaking news Νέο

Θ. Ξενιτίδης : «Συμβουλές από παιδιάτρους και... όχι από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την ιατρική»

Θ. Ξενιτίδης : «Συμβουλές από παιδιάτρους και... όχι από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την ιατρική»

Η επιδημία της ιλαράς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που έχει προκαλέσει 41 θανάτους, ενώ έχουν νοσήσει 14.000 παιδιά και ενήλικες, εκπέμπει σήμα κινδύνου για την επέκταση της νόσου και στη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι επιδημικές εξάρσεις ιλαράς έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα σε Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρουμανία κλπ.

Σ' ό,τι αφορά στη χώρα μας, έως τις 3 Σεπτεμβρίου έχουν κοινοποιηθεί 100 κρούσματα ιλαράς και κανένας θάνατος. Μόνο στο νοσοκομείο Κορίνθου έχουν νοσηλευθεί 18 παιδιά και μάλιστα ορισμένα από αυτά τα περιστατικά κρίθηκε αναγκαίο να διακομιστούν στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας. Πρόκειται κυρίως για μικρά παιδιά από κοινότητες των Ρομά, καθώς και για άτομα με ελληνική ιθαγένεια, ηλικίας 25-44 ετών, από το γενικό πληθυσμό.

Το Υπουργείο Υγείας από την πλευρά του, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι την τελευταία τριετία στην Ελλάδα καταγραφόταν περίπου ένα κρούσμα ιλαράς ετησίως, ενώ «κατά το τελευταίο 4μηνο έχουν καταγραφεί 100 περιστατικά (γι' αυτό και ο κίνδυνος επέκτασης της νόσου στη χώρα μας είναι υπαρκτός). Η αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς το τελευταίο τετράμηνο στην Ελλάδα έχει να κάνει με την άρνηση των γονέων να εμβολιάζουν τα παιδιά τους, λειτουργώντας πάνω στο πνεύμα του αντιεμβολιαστικού κινήματος που έχει εκδηλωθεί, με συνέπεια να σημειώνεται χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει στην εξάπλωση της επιδημίας ιλαράς και στη χώρα μας».

 

«Συμβουλές από παιδιάτρους και... όχι από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την ιατρική»

«Υπάρχουν άνθρωποι που συμβουλεύονται για ιατρικά θέματα το ίντερνετ και όχι τους παιδιάτρους. Γι' αυτό και θα πρέπει να υπάρχει μία επιλογή για κάποια πράγματα που μας παρουσιάζονται και όχι να υιοθετούμε ό,τι μας σερβίρονται από ανθρώπους, που δεν έχουν καμία σχέση με την ιατρική», επεσήμανε στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» ο κ. Θεόδωρος Ξενιτίδης, παιδίατρος στη Βέροια.

Όπως τονίζει ο ίδιος, «και ιατρικώς δεν έχει διαπιστωθεί ότι τα εμβόλια δημιουργούν παρενέργειες, όπως παρουσιάζεται στο ίντερνετ. Αλλά ότι τα εμβόλια έχουν φυσιολογικές παρενέργειες – οι οποίες και αναγράφονται στα σχετικά φυλλάδια – γι' αυτό και θα πρέπει να εμβολιάζεται όλος ο κόσμος».

Μάλιστα, ο κ. Ξενιτίδης κρίνει «ως επιτακτική ανάγκη το να γίνεται έλεγχος των παιδιών για το εάν έχουν εμβολιαστεί, ειδάλλως να μην τα δέχονται στους παιδικούς σταθμούς», ενώ – όπως σημειώνει - «θα πρέπει να απομυθοποιήσουμε ότι τα εμβόλια δημιουργούν σοβαρές παρενέργειες».

 

ΕΕΕ: Άμεσος εμβολιασμός παιδιών, εφήβων και ενηλίκων με το εμβόλιο ΜΜR

Εν τω μεταξύ, από τις 6 Σεπτεμβρίου, παρουσία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ιωάννη Μπασκόζου, συνεδρίασε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, που συνιστά τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο MMR (ιλαρά – ερυθρά – παρωτίτιδα) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Εκτάκτως λόγω της επιδημικής έξαρσης της ιλαράς, συστήνει τη διενέργεια της πρώτης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της δεύτερης δόσης τρεις μήνες μετά την 1η ή – εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό – το ταχύτερο δυνατόν.

Σε περιπτώσεις δε υψηλού κινδύνου, η δεύτερη δόση μπορεί να γίνει σε μεσοδιάστημα τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων από την πρώτη.

Τέλος, να αναφερθεί ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με επιστολή του προς το ΚΕΕΛΠΝΟ, ζητά την ανάληψη άμεσων δράσεων ενημέρωσης αναφορικά με την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και για την ιλαρά.

Ρεπορτάζ: Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής