breaking news Νέο

Εκδηλώσεις του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας

  • Εκδηλώσεις του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας
  • Εκδηλώσεις του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας
  • Εκδηλώσεις του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας

1η Παράλληλη εκδήλωση: Διάλεξη από την Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη, επιμελήτρια της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank, με θέμα «Η Συναρπαστική Ιστορία του Νομίσματος. Ιστορικό Χρονολόγιο».

Μίλησε για το περιεχόμενο της μεγάλης Νομισματικής Συλλογής που επιμελείται, μιας από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, με 11.000 νομίσματα από όλο τον κόσμο (από τη Δυτική Ευρώπη μέχρι τις Ινδίες και από την Ουκρανία έως την Αιθιοπία). Αναφέρθηκε στις δράσεις που πραγματοποιεί η Αlpha Bank για τη διαφύλαξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο, γνωρίσαμε το νόμισμα, το βασικό συναλλακτικό μέσο που ξεκίνησε από την Αρχαία Ελλάδα και παρουσιάσθηκαν τα νομίσματα που κυκλοφόρησαν όχι μόνο κατά την αρχαιότητα αλλά και κατά τη Ρωμαϊκή, τη Βυζαντινή, τη Μεσαιωνική εποχή, καθώς και τα νομίσματα του νεώτερου Ελληνικού κράτους. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα αρχαία νομίσματα της Μακεδονίας.

Ακολούθησε ιστορική αναφορά στην πόλη της Βέροιας, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Μακεδονίας, ενώ παρουσιάστηκαν τα σημαντικότερα νομίσματά της (η συλλογή περιλαμβάνει 4.000 τεμάχια).

Τέλος έγινε αναφορά στην εικονογραφία των νομισμάτων, τονίζοντας πως είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία, οικονομία, παραγωγή, της εκδότριας αρχής. Είτε χάρτινα είτε μεταλλικά, γράφουν την ιστορία μας με τρόπο αφαιρετικό.

…………………………………………

2η Παράλληλη εκδήλωση: Εκπαιδευτική Ημερίδα με θέμα: «Όταν ο Πολιτισμός συνταξιδεύει με το Σχολείο»

Την ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό της η εμπνεύστρια και κεντρική συντονίστρια του ευρωπαϊκού προγράμματος  Erasmus plus “ Money Matters”  στο οποίο συμμετέχει και το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας , κα Zuzana Peternay, Διευθύντρια του ιστορικού σχολείου Pazmany Peter Gimnazium, η  οποία ανέφερε τους βασικούς στόχους του προγράμματος και τον παρεμβατικό ρόλο του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας στη διαμόρφωση και υλοποίησή τους. Προσανατολίσαμε, είπε, τους μαθητές μας στο να εκτιμούν τα πράγματα σύμφωνα με τις  αξίες τους  και όχι τις τιμές  τους.

Χαιρετισμό εκ μέρους του 3ου ΠΕΚΕΣ Κεντρικής Μακεδονίας απηύθυνε η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου κα Παπαγεωργίου Κατερίνα, η οποία, αφού τόνισε το ρόλο στην προαγωγή της Εκπαίδευσης τέτοιων πρωτοβουλιών, συνεργασιών και συμμετοχών σε προγράμματα, εξήρε  τις προσπάθειες του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, τόσο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που υλοποιεί, όσο και για την εν γένει δράση του και ανάπτυξη πρωτοβουλιών, με στόχο το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία και την υιοθέτηση καινοτόμων εφαρμογών και δράσεων.

Το λόγο πήρε ο κεντρικός συντονιστής του 3ου ΠΕΚΕΣ Κ. Μακεδονίας, κος Γραίκος Νικόλαος, ο οποίος έκανε μια εισαγωγή στη Μουσειακή Εκπαίδευση  και στην οργάνωση μαθητικών δράσεων μουσειακής αγωγής, κάνοντας αναφορές και σε παραδείγματα.

Στη συνέχεια η Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη, επιμελήτρια της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank , παρουσίασε την εκπαιδευτική μουσειοβαλίτσα της Alpha Bank με τίτλο « Νόμος –Νομίζω-Νόμισμα», μια μουσειοβαλίτσα που δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να γνωρίσουν το νόμισμα μέσα από το υλικό της (πιστά αντίγραφα αρχαίων νομισμάτων, κάρτες με εικόνες και πληροφορίες για τα νομίσματα, χάρτη – παζλ, έντυπο υλικό, μήτρες παραγωγής νομισμάτων κ.λ.π.).

Η μουσειοβαλίτσα θα βρίσκεται στην Ημαθία και θα διατίθεται στα σχολεία της περιοχής, κατόπιν αίτησής τους προς τη Διεύθυνση Π/θμιας Εκπ/σης κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης σχολικής χρονιάς καθώς και με την έναρξη της νέας για όσο διάστημα υπάρχει ενδιαφέρον απ’ τα σχολεία.

Ακολούθησε μια περιγραφική παρουσίαση του Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, κου Κατσαβού, με τη χρήση διαφανειών, της αξιοποίησης της μουσειοβαλίτσας καθώς και της επέκτασής της ως πρωτογενές υλικό, κάτω από την ομπρέλα του Erasmus plus Money Matters στο οποίο συμμετέχει το σχολείο.

Στόχος της παρουσίασης ήταν να αναδειχθεί ο εμπλουτισμός των Αναλυτικών προγραμμάτων  από πρωτότυπες, ομαδοσυνεργατικές, βιωματικές και αυθεντικές δράσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα το κάλεσμα του σχολείου προς το μαθητή να το αγαπήσει και να το εκλάβει ως ένα δικό του χώρο μέσα στον οποίο θα συμμετέχει , θα δημιουργεί, θα μαθαίνει, θα δρα, θα παράγει αποτελέσματα, θα κοινωνικοποιείται, αλλά και θα απολαμβάνει, θα ψυχαγωγείται, θα χαίρεται, θα αισιοδοξεί!

Τον κύκλο των εισηγήσεων έκλεισε η κα Ελίνα Μαυρογιώργου, στέλεχος του τομέα διάδοσης και αξιοποίησης προγραμμάτων Erasmus plus, του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), η οποία μέσα από μια μεστή και ολοκληρωμένη παρουσίαση, τόσο της φιλοσοφίας όσο και των διαδικασιών εμπλοκής σε προγράμματα Erasmus plus, προκάλεσε το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων.

Προσκάλεσε και προκάλεσε τη Διεύθυνση Π/θμιας Εκ/σης καθώς και το νεοσύστατο ΠΕΚΕΣ να διαδώσουν και να υποστηρίξουν την ιδέα της συμμετοχής των σχολείων στα παραπάνω προγράμματα. Κάλεσε επίσημα, το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, να συνεργαστεί με το Ι.Κ.Υ. ώστε να παρουσιάσει τις εμπειρίες και το έργο του, ως καλή πρακτική αξιοποίησης, επέκτασης των προγραμμάτων Erasmus plus και διάχυσης  των αποτελεσμάτων τους, σε συνέδριο και ημερίδες, υπογραμμίζοντας την εξαιρετική δουλειά που γίνεται από το συγκεκριμένο σχολείο.

…………………………………………..

Η Διεύθυνση του σχολείου οφείλει ευχαριστίες:

Στην κα Δήμητρα Τσαγκάρη, Επιμελήτρια της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank.

Στην κα Ματίνα Δημοπούλου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank.

Στην κα Ελίνα Μαυρογιώργου, Υπεύθυνης Διάδοσης και Αξιοποίησης Αποτελεσμάτων Προγραμμάτων Erasmus plus.

Στην κα Zuzana Peternay, Διευθύντρια του ιστορικού σχολείου Pazmany Peter Gimnazium, εμπνεύστρια και κεντρική συντονίστρια του ευρωπαϊκού προγράμματος  Erasmus plus “ Money Matters” 

Για την παρουσία και συμμετοχή τους στις δράσεις του σχολείου μας και την έμπρακτη υποστήριξή τους.

Επίσης,

Τη Διεύθυνση Π/θμιας Εκ/σης Ημαθίας, τον Διευθυντή κο Διαμαντόπουλο Διονύσιο και την Αναπληρώτρια διευθύντρια κα Αντωνιάδου Έφη.

Το 3ο ΠΕΚΕΣ Κ. Μακεδονίας, τον κο Γραίκο, Οργανωτικό Συντονιστή, και την κα Παπαγεωργίου, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου.

Την ΚΕΠΑ Δ.Βέροιας, το Δήμαρχο κο Βοργιατζίδη και την υπεύθυνη προβολής  και επικοινωνίας κα Νανά Καραγιαννίδου.

Τέλος, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτών των πρωτοβουλιών καθώς και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου για την έμπρακτη και σταθερή συμπαράστασή του.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής