Δύο μήνες έχουν περάσει από τότε που οι έντονες βροχοπτώσεις, διάρκειας τριών ημερών, έπληξαν τις καλλιέργειες επιτραπέζιων, νεκταρινιών και συμπύρηνων ροδάκινων. Στο διάστημα αυτό οι παραγωγοί αναμένανε με αγωνία το πόρισμα της ορισθείσας επιστημονικής επιτροπής που όρισε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο προ λίγων ημερών έγινε γνωστό από τα χείλη του υπουργού –από την ΔΕΘ- ότι είναι θετικό.
Παρ’ όλα αυτά, καθυστερεί χαρακτηριστικά η αναγγελία δηλώσεων ζημιάς (έπρεπε να γίνει αμέσως μετά τις έντονες βροχοπτώσεις) και αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα τον αγροτικό κόσμο της Ημαθίας και των άλλων νομών που οι καλλιέργειες τους επλήγησαν.
Θα θέλαμε να ενημερωθούμε για τους λόγους που υπάρχει η καθυστέρηση αυτή, είτε από τους επικεφαλείς του οργανισμού (ΕΛΓΑ), είτε από το αρμόδιο υπουργείο, καθώς και πότε θα γίνει η αναγγελία για δηλώσεις ζημιάς και το χρονικό διάστημα μέχρι τις πληρωμές των αποζημιώσεων, αφού τα αγροτικά νοικοκυριά βιώνουν δύσκολες μέρες και αν δεν τρέξουν οι διαδικασίες στο εσωτερικό του οργανισμού, θα υπάρξει και νέα καθυστέρηση που θα αφορά τις πληρωμές.
Η απώλεια εισοδήματος – δεν χωράει καμιά αμφιβολία- όσον αφορά τους παραγωγούς επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών είναι εμφανέστατη και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, καθώς οι τιμές πώλησης των προϊόντων τους ήταν εξευτελιστικές και πολύ χαμηλότερες σε σχέση με την περυσινή χρονιά.
Η μοναδική λύση ακούει στο όνομα «ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΤΡΕΜΜΑΤΙΚΕΣ», όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να στρίψουν το τιμόνι προς άλλες κατευθυντήριες οδούς και να μιλάνε ακόμη και για ΠΣΕΑ, κάτι που θα έπαιρνε αρκετό χρονικό διάστημα για να δοθούν, αλλά από την άλλη θα ήταν δύσκολο να συμβεί, αφού δεν μιλάμε για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ αλλά για ενισχύσεις από την Ευρώπη (Ρωσικό εμπάργκο) ή ακόμη και μέσα από τα αποθεματικά του κρατικού προϋπολογισμού (De minimis).
Κλείνοντας θα ήθελα να κάνω αναφορά στο σχέδιο νόμου για τον αγροτικό συνδικαλισμό, το οποίο έθεσε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης (έως την 15/9/2017) και την πρόταση που υπέβαλα στο δικτυακό τόπο διαβούλευσης στην ηλεκτρονική σελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ελπίζω να γίνει δεκτή, γιατί πιστεύω θα συμβάλει κατά μεγάλο ποσοστό, έτσι ώστε οι αγώνες μας να έχουνε θετικά αποτελέσματα, με καλύτερες προοπτικές και ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας.
Παρακάτω παραθέτω την πρότασή μου :
Προτείνω την απαγόρευση των μελών του διοικητικού συμβουλίου ΚΑΣ (Κλαδικός Αγροτικός Σύλλογος) να είναι και μέλη διοικητικών συμβουλίων ομάδων παραγωγών, διότι ως μέλη ΔΣ ομάδων παραγωγών έχουν ενασχόληση με την εμπορία και τη διακίνηση αγροτικών προϊόντων προς όφελος της ομάδας παραγωγών, κάτι το οποίο μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά και να έρθει σε αντίθεση με την προαγωγή και διασφάλιση των οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του ΚΑΣ.
Βοργιάδης Χρήστος
(Αγρότης, Βέροια)