breaking news Νέο

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-ΕΠΑΝΕΚΙΝΗΣΗ - Γράφει ο Αργύρης Φουκαλάς

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-ΕΠΑΝΕΚΙΝΗΣΗ - Γράφει ο Αργύρης Φουκαλάς

Βρέθηκα εχθές με σημαντικό τουριστικό παράγοντα του νομού μας και βρήκα την ευκαιρία να προσθέσω γνώσεις και επιχειρήματα στις θέσεις μου για τον τουρισμό στην περιοχή μας.

  Κατ’ αρχήν όλοι συμφωνούμε ότι ο Τουρισμός με Τ κεφαλαίο αποτελεί σήμερα τον κύριο οικονομικό μοχλό ανάπτυξης της χώρας  αλλά και της περιοχής μας.

  Κατά δεύτερον σημαντικό κλειδί για αυτό τον σκοπό αποτελεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων !Ακόμη από ό,τι μου είπε αυτός ο παράγων και για τις πινακίδες που θα τοποθετηθούν χρήζει η άδεια της!

  Τρίτον χωρίς την συμβολή του Δήμου ή αν θέλετε των Δήμων του νομού θα μείνουμε θεατές της παρέλασης των λεωφορείων και τουριστών από την περιοχή χωρίς να αποκομίζουμε οφέλη. Άρα εύκολα μπορούμε να ρίξουμε το ανάθεμα σε αυτούς που κατά τεκμήριο ενέχονται στην ανάπτυξη ή όχι του μοχλού αυτού που λέγεται τουρισμός.

  Όμως σήμερα τουλάχιστον δεν είναι ώρα για καταλογισμό ευθυνών αλλά της συμβολής όλων στην επίτευξη του στόχου, ανάπτυξη τουρισμού-ανάπτυξη της περιοχής-ευημερία των δημοτών!

Έστω και στο παρά πέντε, ελπίζω όχι παραπλανητικά, αποφάσισαν οι ειδήμονες του Δήμου την οργάνωση Τουριστικού Οργανισμού Δ.Βέροιας.

Μα καλά, θα αναρωτηθεί κάποιος καλοπροαίρετα, περιμένατε 9 χρόνια σαν παράταξη και 5 χρόνια σαν διοίκηση, γιατί ? Από αμέλεια ή αδράνεια??!!

Την απάντηση τη δίνει νομίζω με ασφάλεια η ανάγνωση όσων έγιναν τα 5+4 χρόνια και απαριθμούνται στην ολοσέλιδη καταχώρησή τους.

  Στο δια ταύτα όμως, τα αποτελέσματα δηλαδή είναι πενιχρότατα, περίπου λένε τα στατιστικά 220,000 τουρίστες επισκέφθηκαν την περιοχή, μεγάλο νούμερο ή μικρό ?!

Προφανώς γι’ αυτούς μεγάλο, αν δούμε όμως ότι 50,000 επισκέπτες τις Απόκριες κατέκλυσαν τη Νάουσα ή 22 εκατομμύρια τουρίστες την Ελλάδα το 2018, τότε το νούμερο φαντάζει σαν τον ψύλλο στην πλάτη του ελέφαντα!

  Στόχος πρέπει να είναι 500,000 και εν συνεχεία 1,000,000 τουρίστες στην περιοχή!!!

  Προτάσεις, γιατί η κριτική είναι εύκολη…

1] Αποκατάσταση των σχέσεων με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, γνώμη μου ότι μόνο με ένα νέο, μη προκατειλημμένο Δήμαρχο είναι εφικτό σήμερα!

2] Άμεση ενεργοποίηση, πρόσθεση εργαλείων και αρμοδιοτήτων και υπαγωγή όλων των σχετικών υπηρεσιών, στον υπό ίδρυση Οργανισμό Τουρισμού με επικεφαλής δημοτικού πολιτικού στελέχους κι αν δεν υπάρχει ειδικού μάνατζερ.

3] Αναδιοργάνωση του τουριστικού περιπτέρου που δεν μπορεί να έχει ωράριο δημ.υπηρεσίας! και εφοδιασμός του εκτός από οδηγούς, χάρτες, εφαρμογές που πρέπει να έχει, με πίνακες με καταλύματα αλλά και ξεναγών. Συντονισμός των γκρουπ προς Β. Απ. Παύλου, Αρχ. μουσείο & Βυζαντινό, Π. Μητρόπολη κλπ…Επισκέφθηκε πριν καιρό απόγευμα οικογένεια Ισραηλιτών το φαρμακείο μου και ρωτούσε πράγματα που μόνο το περίπτερο αυτό μπορούσε να απαντήσει, αλλά… ήταν κλειστό!!!

4] Δωρεάν εισιτήριο για τους τάφους ή το Α. Μουσείο από τα ξενοδοχεία [θα δούμε την κάλυψη του κόστους] σε όσους διανυκτερεύουν στη Βέροια !

5] Πάρκινγκ λεωφορείων σε Δημ. χώρο ή ιδιωτικό με εισιτήριο κάτω από την Ελιά [άμεση λειτουργία ασανσέρ-κυλιόμενων σκαλών]και ει δυνατόν στην πλατεία Ωρολογίου [χωρίς ωρολόι που λέγαμε!]

6]  Το τουριστικό κεφάλαιο και για τη χώρα μας αλλά και για την πόλη μας είναι πολύ σημαντικό για να ασχολούνται με αυτό 1,2 ή 3 άτομα ετέι…

Ο Οργανισμός Τουρισμού, αφού συσταθεί άμεσα, χθες έπρεπε, να καταρτίσει 5ετές τουριστικό πλάνο με συμμετοχή ΟΛΩΝ των τουριστικά εμπλεκομένων …

Και να προγραμματισθούν εκδηλώσεις προσέλκυσης αλλά και ψυχαγωγίας των διανυκτερευόντων τουριστών.

Α] Οργάνωση βραδυνών εκδηλώσεων από χορευτικά συγκροτήματα στις αίθουσες ξενοδοχείων ή εστιατορίων.

Β] Οργάνωση 3ημερων εορταστικών εκδηλώσεων την Πρωτομαγιά, Απ. Παύλου, Αγ. Αναργύρων με φεστιβάλ χορ. συγκροτημάτων, θρησκευτικών και μη χορωδιών, μελιού, ρεβανί, λουκουμάδων, σοκολάτας, ροδακίνων, μήλου…

Γ] Διοργάνωση βραδυνών αρχαίων δρώμενων, ήχος και φως, στο Ανάκτορο ή και στους τάφους με παραδοσιακά γλέντια. Πίεση για λειτουργία επιτέλους του Νέου Μουσείου!

Δ] Προβολή των προϊόντων της περιοχής, ρεβανί, χαλβάς, παραδ. γλυκά, κομπόστες, φρούτα, σε συνεργασία με ΤΟΒ.

Ε] Καθιέρωση σε συνεργασία με αθλ. συλλόγους-ιδιώτες ημέρας ποδηλατοδρομίας, αφού βέβαια καθορισθεί ο Ποδηλατόδρομος μέχρι τον Αλιάκμονα. Επιίης αγώνων μπάσκετ, ποδοσφαίρου, ανάμεσα σε τάξεις σχολείων με βραβεία τις σχολικές εκδρομές τους.

Ζ] Εφαρμογή της αραχνιασμένης κυκλοφοριακής μελέτης, για την άνετη και ασφαλή κυκλοφορία εκδρομέων και δημοτών στην πόλη, που τώρα κινούνται ανάμεσα σε παρκαρισμένα μηχανάκια, μοτοσυκλέτες και ΙΧ ακόμη και επάνω στα πεζοδρόμια.

Έναρξη πεζοδρομήσεων σε συνάρτηση με το πάρκινγκ στις πλαγιές των Α. Αναργύρων, δοκιμαστικά τα Σ/Κ και απογεύματα Δ-Τε, και αν αποδώσει εφαρμογή.

Η] Καθιέρωση ημέρας καθαριότητας, συλλογής σκουπιδιών σε κοινόχρηστους χώρους από μαθητές, προσκόπους.

Θ] Αξιοποίηση συστηματική του χώρου Τεχνών, του μπάσκετ Ελιάς, του Φιλίππειου για τις εκδηλώσεις για μαζική συμμετοχή!

ΟΛΑ αυτά νομίζω και άλλα, όπως καθαριότητα, δρόμοι, ίσως θα μπορούσαν να αλλάξουν το τουριστικό status quo ,την απραξία , την επανεκκίνηση της περιοχής μας, την τουριστική ανάπτυξη που θα φέρει τη μέγιστη ευημερία και πρόοδο!

Και να γίνει η Βέροια μια ελκυστική πόλη!

 

Αργύρης Φουκαλάς, φαρμακοποιός

Υπ. δημ. σύμβουλος


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής