breaking news Νέο

Α. Τόλκας : «Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των αγροτών.-Βάζουμε τέλος στην έλλειψη εργατικών χεριών στα χωράφια»

Α. Τόλκας : «Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των αγροτών.-Βάζουμε τέλος στην έλλειψη εργατικών χεριών στα χωράφια»

Η έλλειψη εργατικών χεριών στις αγροτικές εργασίες αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια συνεχές ζήτημα των τοπικών κοινωνιών, των αγροτικών συλλόγων και σωματείων, των συνεταιρισμών. Επιπλέον, πολίτες τρίτων χωρών που βρίσκονται στην Ελλάδα νόμιμα, αλλά με την τρίμηνη βίζα (που συχνά λέγεται και «τουριστική»), δεν έχουν δικαίωμα εργασίας σύμφωνα με τους νόμους και με τη συνθήκη Schengen. 

Στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, μετά την εναρμόνιση της νομοθεσίας μας με αυτή των χωρών της Ευρώπης, την πλήρη αξιοποίηση των εργαλείων που διαθέτουμε και τις σχετικές πρωτοβουλίες του Υφυπουργού Άγγελου Τόλκα, σήμερα ανακοινώνουμε δύο τομές στο θέμα της έλλειψης εργατών γης.

Πρώτον: Αξιοποιούμε την εργασιακή δυναμική των ανθρώπων που φιλοξενούμε στις περιοχές μας, των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των οικογενειών τους και τους προσφέρουμε την ευκαιρία να εργαστούν νόμιμα, με εργόσημο σε αγροτικές εργασίες, στα χωράφια ή και σε διαλογητήρια / εργοστάσια. Με αυτή τη διαδικασία, την οποία ήδη έχουν χαιρετίσει και στηρίζουν διεθνείς Οργανισμοί και φορείς, στηρίζουμε την τοπική οικονομία και τον παραγωγό και ταυτόχρονα εντάσσουμε για πρώτη φορά ενεργά τον υφιστάμενο προσφυγικό πληθυσμό στις τοπικές κοινωνίες και ενεργοποιούμε τα ταλέντα και τις δεξιότητές του, τα οποία μέχρι σήμερα παρέμεναν ανενεργά μέσα στις Δομές Φιλοξενίας.

Έτσι επιτυγχάνουμε νόμιμη απασχόληση, νόμιμη ασφάλιση, νόμιμες φοροαπαλλαγές, με εργόσημο και αποφεύγουμε τη χρονοβόρα και ακριβή διαδικασία της μετάκλησης.

Δεύτερον: Για τους εργοδότες που συνεργάζονται χρόνια με συγκεκριμένους εργάτες γης – πολίτες τρίτων χωρών και δεν επιθυμούν να αλλάξουν εργατικά χέρια, υπάρχει πάντα η επιλογή των μετακλήσεων για εποχική εργασία, μέχρι 6 μήνες. Μάλιστα, μετά από ρυθμίσεις της Κυβέρνησής μας, είναι εφικτές πλέον οι εποχικές μετακλήσεις τμηματικής διάρκειας (σπαστές) μέχρι το πολύ 6 μήνες κάθε χρόνο.

Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Άγγελος Τόλκας τόνισε σχετικά: «Προτείνουμε σήμερα από την Ημαθία ένα μοντέλο-πιλότο που επεκτείνεται σε όλη την Επικράτεια. Αφουγκραστήκαμε την τοπική κοινωνία και τους αρμόδιους φορείς. Εξετάσαμε την ευρωπαϊκή και διεθνή πραγματικότητα. Με υπευθυνότητα και ψυχραιμία, στηρίζουμε το εισόδημα του αγρότη. Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν σχετικές δράσεις σε όλη την επικράτεια. Έτσι θα συνεχίσουμε. Για τους πολλούς. Γιατί η οικονομία βελτιώνεται. Η αισιοδοξία επιστρέφει. Γνωρίζουμε και μπορούμε να φέρνουμε αποτέλεσμα για τον τόπο μας.»


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής