breaking news Νέο

Πυροσβεστική Υπηρεσία Νάουσας : Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος

Πυροσβεστική Υπηρεσία Νάουσας : Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Νάουσας υπενθυμίζει στους πολίτες ότι από 1η Μαΐου 2019 ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος η οποία διαρκεί έως και 31 Οκτωβρίου 2019 και τους ενημερώνει για τα παρακάτω:

 

Α) Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 9/2000 Πυροσβεστική Διάταξη (όπως τροποποιήθηκε με την 9Α /2005 Πυροσβεστική Διάταξη και ισχύει) και την υπ’ αριθμ. 145 / 08-04-2019 Απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης (ΑΔΑ: ΩΔΡΙΟΡ1Υ-Υ51) ισχύουν οι παρακάτω γενικές απαγορεύσεις:

 

  1. Να ανάβεται και να διατηρείται για οποιοδήποτε σκοπό φωτιά στην ύπαιθρο.

 

  1. Να ανάβεται και να διατηρείται για οποιοδήποτε σκοπό φωτιά εντός κατοικιών, ξενοδοχείων, εργαστηρίων, καλυβιών, ποιμνιοστασίων, σκηνών, αυλών ή περιφραγμένων ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός δασών και δασικών εκτάσεων και μέχρις απόσταση 300 μέτρων.

 

  1. Να τοποθετούνται, φυλάσσονται ή εγκαταλείπονται εύφλεκτες ύλες ή άχρηστα είδη ή απορρίμματα εντός των δασών ή δασικών εκτάσεων και μέχρις αποστάσεως 300 μέτρων από αυτές.

 

  1. Η δημιουργία χώρων απόρριψης και η καύση απορριμμάτων εντός των δασών ή δασικών εκτάσεων και μέχρις αποστάσεως 500 μέτρων από αυτές.

 

  1. Η εντός δασών και δασικών εκτάσεων και μέχρις αποστάσεως 100 μέτρων από αυτές καύση ανθρακοκαμίνων, όπως και η εγκατάσταση εργαστηρίου ή τεχνικού συγκροτήματος που λειτουργεί με καύσιμη ύλη.

 

  1. Η εντός δασών και δασικών εκτάσεων θήρα με όπλα, που έχουν βύσμα από ύλη, από την οποία μπορεί να μεταδοθεί φωτιά.

 

  1. Το κάπνισμα μελισσών.

 

  1. Η καύση αγρών ή αγροτικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων.

 

  1. Η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων - σπίρτων και άλλων υλών.

 

Κατ’ εξαίρεση των παραπάνω, επιτρέπονται ενέργειες και εργασίες που απαιτούν την χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο μόνο μετά από χορήγηση άδειας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που περιγράφονται στην υπ’ αριθμ. 145 / 08-04-2019 Απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης (ΑΔΑ: ΩΔΡΙΟΡ1Υ-Υ51).

 

Β)  Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 4/2012/ΦΕΚ 1346/Β/25-04-2012

 

  1. Οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκο­νται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, υπο­χρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνση τους, την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά.
  2. Στους παραπάνω χώρους, απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς, η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων-σπίρτων και άλλων υλών από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Οκτωβρίου κάθε έτους.

Οι παραβάτες των ανωτέρω διατάξεων διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τα άρθρα 433 & 458 του Ποινικού Κώδικα.

       Ο Διοικητής

Βασίλειος Ι. Παυλίδης

        Επιπυραγός


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής