breaking news Νέο

Παράσταση μνήμης από το Σύλλογο Μικρασιατών Ημαθίας, αφιερωμένη στην Άλωση της Πόλης

Παράσταση μνήμης από το Σύλλογο Μικρασιατών Ημαθίας, αφιερωμένη στην Άλωση της Πόλης

Τρίτη 29 Μαΐου 1453 : Ημερομηνία άλωσης της Κωνσταντινούπολης, που σηματοδότησε και το τέλος της ακμάζουσας Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ένα γεγονός που συνθλίβει τον ελληνισμό και που το επαναφέρει στη μνήμη του τέτοιες ημέρες. Μία επέτειος μνήμης, την οποία ο ελληνισμός θέλει να τιμά μέσα από την πραγματοποίηση εκδηλώσεων. Μία τέτοια εκδήλωση τιμής επέλεξε να διοργανώσει την Τετάρτη, 29 Μαΐου 2019, ο - πρωτοστάτης σε τέτοιες περιπτώσεις - Σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας.

«Την ίδια μέρα, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας θα τιμήσει το Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα, διότι είναι μία επετειακή ημέρα, καθώς συμπληρώνονται 25 χρόνια από την ενθρόνισή του», ανέφερε η Τασούλα Αλεξοπούλου - Παυλίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας, στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες το πρωί, στο φιλόξενο χώρο του ΚΕΜΑΕΔ, με αφορμή το γεγονός αυτό. Μάλιστα, η ίδια έκανε γνωστό πως «την ίδια ημέρα θα έχουμε και την έναρξη των ΚΕ' Παυλείων, όπου στις 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Χώρο Τεχνών, με την οποία παράλληλα ο σύλλογός μας θα γιορτάσει τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του. Θα πραγματοποιηθούν δύο παραστάσεις, σε συνεργασία με το ΚΕΜΑΕΔ και την αρωγή της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας. Μία απογευματινή στις 6.00 και μια στις 8.15 μ.μ., τα έσοδα των οποίων θα προσφερθούν για την οικονομική στήριξη των λειτουργικών αναγκών του Κέντρου Μέριμνας Ατόμων με Ειδικές Δεξιότητες».

Στο χαιρετισμό που έκανε αμέσως μετά η πρόεδρος του ΚΕΜΑΕΔ, Μελίνα Μιχαηλίδου – Δαμιανίδου, στάθηκε «στη μακρόχρονη συνεργασία που υπάρχει με το Σύλλογο Μικρασιατών Ημαθίας. Μια τίμια, καθαρή και αδελφική σχέση». Μάλιστα, η ίδια σημείωσε ότι «για τη Μέριμνα η Μητρόπολη είναι φίλος, πατέρας, αδελφός», ενώ εξέφρασε τη σιγουριά της ότι η εκδήλωση θα τύχει της αποδοχής του κόσμου.

 

«Είναι μια παράσταση μνήμης»

Ο Φώτης Πανανόπουλος, χοροδιδάσκαλος του συλλόγου, ήταν αυτός που μίλησε στη συνέχεια για το τι πρόκειται να περιλαμβάνει η θεματολογία της εκδήλωσης, καλώντας τον κόσμο να την αγκαλιάσει. Κι αυτό γιατί, όπως είπε, «θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην πόλη μας εκδήλωση αφιερωμένη στην «Άλωση της Πόλης», όπως είναι άλλωστε και ο τίτλος της παράστασης. Είναι μία παράσταση μνήμης. Πάντα ήθελα να κάνω μία «παράσταση» και όχι να είναι μια... ξερή παράσταση. Γιατί ήθελα πάνω στην επέτειο της «Άλωσης της Πόλης» να γίνει ένα μνημόσυνο για αυτή τη Βασιλεύουσα. Η άλωση της οποίας γίνεται και σήμερα - είτε ιστορικά, είτε εμπορικά».

 

Η θεματολογία της παράστασης

Συγκεκριμενοποιώντας τα της παράστασης, ο Φώτης Πανανόπουλος ανέφερε πως «αυτή θα ξεκινήσει με την καθημερινή ζωή στην Πόλη, θα προβληθούν βίντεο, θα παρουσιασθούν χοροί, θα γίνουν αναφορές στις μάχες, στην τελευταία Θεία Λειτουργία, που δεν τελείωσε ποτέ, το σώσιμο των Ιερών Κειμηλίων, το θρήνο που επήλθε με την άλωση και με φινάλε μια σύγχρονη έκπληξη».

«Σκοπός», είπε ο Φώτης Πανανόπουλος, «της εκδήλωσης, είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου για το θέμα της άλωσης της Κωνσταντινούπολης και να καθιερωθεί ως θεσμός. Πρόκειται για μια τελετή, που στήθηκε με σεμνότητα».

Σ' ό,τι αφορά στα πρόσωπα που θα απαρτίζουν την παράσταση μνήμης, αυτά είναι οι : Πατόπουλος Μάκης - ακορντεόν, Καλατής Αντώνης - βιολί, Αλαϊτσης Σάκης - κλαρίνο, Κουτσιμανής Ιορδάνης - ούτι, Γουδάνης Βασίλης - Κανονάκι, Πανανόπουλος Φώτης - κρουστά, Λαγιώνη Κατερίνα - Κουτσιμανής Ιορδάνης, τραγούδι, Στιόκα Μαρία - Θεατρικό δρώμενο. Τα περισσότερα τραγούδια θα ερμηνεύσει η χορωδία του Συλλόγου, ενώ τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας θα επενδύσουν την εκδήλωση.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου, Δημήτρης Τελλίδης είπε πως η παράσταση αυτή πραγματοποιείται την Τετάρτη 29 Μαΐου 2019, με αφορμή την Άλωση της Πόλης την Τρίτη 29 Μαΐου 1453 και πως «με την παράσταση αυτή ο σύλλογός μας εξυπηρετεί ένα στόχο, δείχνει το κοινωνικό του πρόσωπο».

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής