breaking news Νέο

Το ενδιαφέρον να «τρέξει» πρόγραμμα αναδιάρθρωσης στα επιτραπέζια ροδάκινα διερευνά ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας

  • Το ενδιαφέρον να «τρέξει» πρόγραμμα αναδιάρθρωσης στα επιτραπέζια ροδάκινα διερευνά ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας
  • Το ενδιαφέρον να «τρέξει» πρόγραμμα αναδιάρθρωσης στα επιτραπέζια ροδάκινα διερευνά ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας

Η έλλειψη εργατικών χεριών για την απασχόλησή τους σε αγροτικές καλλιέργειες, η οποία υποχρεώνει τους αγρότες «να τρέχουν μέρα και νύχτα στα χωράφια» τούτη την περίοδο, αποτέλεσε και την αιτία της προσέλευσης ενός μικρού αριθμού αγροτών και μελών του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, προχθές το βράδυ, στο πρώην Δημαρχείο Αποστόλου Παύλου (Μακροχώρι), έπειτα από πρόσκληση που είχε απευθύνει το Δ.Σ. του συλλόγου για γενική συνέλευση.

Παρ' όλα αυτά, η γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε κανονικά και τα θέματα που τέθηκαν, είχαν να κάνουν με προτάσεις και τρόπους αντίδρασης για τις χαμηλές τιμές των ροδακίνων, θέσπιση ελάχιστης τιμής, σύμφωνα με το κόστος καλλιέργειας και το απαράδεκτο φαινόμενο των ανοιχτών τιμών, ενίσχυση του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών – ρωσικό εμπάργκο, συνδεδεμένη ενίσχυση και πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. εργάτες γης, ΕΛΓΑ (προκαταβολές, συμψηφισμός, συντόμευση διαδικασιών για την πληρωμή αποζημιώσεων).

 

Κύρια πρόταση

Κωδικοποιώντας τα παραπάνω θέματα, η κύρια πρόταση που εκφράστηκε από πλευράς των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, ήταν να γίνει μία συγκέντρωση στοιχείων από τους παραγωγούς, υπό μορφή έρευνας και χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα, για το αν επιθυμούν να «τρέξει» πρόγραμμα αναδιάρθρωσης στα επιτραπέζια ροδάκινα (ήδη εφαρμόζεται στην Ισπανία, με 500 € ανά στρέμμα) και αφού έχει παρέλθει μια πενταετία από την επιβολή ρωσικού εμπάργκο, με τις τιμές να είναι εξευτελιστικές, να συγκεντρωθεί με ονομαστική κατάσταση ο αριθμός των στρεμμάτων και ποικιλιών, που είναι διατεθειμένοι οι παραγωγοί να ξεριζώσουν, έτσι ώστε να σταλεί αυτή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και στην Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας.

 

Πρόταση και για κινητοποίηση!

Ακόμα, στη γενική συνέλευση τέθηκε και πρόταση για κινητοποίηση μέσα στο επόμενο διάστημα από πλευράς του συλλόγου, ο οποίος και ερχόμενος σε επαφή με άλλους συλλόγους, ανάμεσα σ' αυτούς και ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας, αλλά και το Επιμελητήριο Ημαθίας, με τους οποίους και θα γίνει συζήτηση πάνω σ' αυτή την πρόταση, έχοντας φυσικά τη συμπαράσταση του Δήμου Βέροιας και της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.

«Είναι μία κίνηση, την οποία μελετάμε, προκειμένου να ακουστούν τα προβλήματα των αγροτών και συνάμα να σταλεί ένα μήνυμα, ότι δεν είναι βιώσιμη η καλλιέργεια των επιτραπέζιων ροδακίνων, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε πως κάτι τέτοιο έχει αρνητικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία και φυσικά τη μη στήριξη της τοπικής αγοράς. Τουτέστιν, όταν δεν έχει χρήματα ο αγρότης, δεν μπορούν να λειτουργήσουν και τα μαγαζιά της περιοχής μας», τόνισε στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» ο Χρήστος Βοργιάδης, πρόεδρος του Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας.

 

Δηλώσεις ΟΣΔΕ : Αγνοείται ακόμα... 1 στους 5 παραγωγούς

Στο μεταξύ, (ένα θέμα με το οποίο η «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» έχει καταπιαστεί κατά κόρον) διάχυτη παραμένει η ανησυχία για το χαμηλό ρυθμό οριστικοποίησης των δηλώσεων ΟΣΔΕ σε συγκεκριμένους νομούς της χώρας, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 120.000 παραγωγοί δεν έχουν καν κινητοποιηθεί, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία έχει μπει στην τελική ευθεία και απομένουν πλέον λίγες μόνο ημέρες για τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», έως το βράδυ της Τετάρτης 5 Ιουνίου, το 38% των δικαιούχων δεν είχε ακόμα οριστικοποιήσει τις δηλώσεις του και επιπλέον περίπου 20% εμφανίζεται εκτός διαδικασίας, γεγονός που κινητοποίησε τον ΟΠΕΚΕΠΕ να καλέσει εκ νέου τους παραγωγούς να επισπεύσουν τη διαδικασία υποβολής της αίτησής τους.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς η προθεσμία λήγει οριστικά την Τρίτη 18 Ιουνίου. «Με δεδομένο ότι ήδη έχει δοθεί παράταση ενός μήνα από την ΕΕ, ενημερώνουμε ότι η προθεσμία αυτή είναι τελική, υποχρεωτική από τον κοινοτικό οργανισμό, ισχύει για όλες τις χώρες της ΕΕ και το σύστημα θα κλείσει οριστικά για τις εμπρόθεσμες αιτήσεις στις 12:00 μ.μ. αυτής της ημέρας», υπενθυμίζει ο Οργανισμός.

Μετά την ημερομηνία αυτή και μέχρι τις 15 Ιουλίου θα παραλαμβάνονται αιτήσεις με ποινή καθυστέρησης ανά εργάσιμη μέρα 1% επί του ποσού ενίσχυσης, που θα είχε δικαίωμα να λάβει ο παραγωγός και 3% για όσους λάβουν δικαιώματα ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα για πρώτη φορά το 2019. Σημειώνεται ότι μετά τις 15 Ιουλίου, οι αιτήσεις θα θεωρούνται απαράδεκτες και δεν θα πληρώνονται.

Η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, οφείλεται κυρίως στην καθυστερημένη ένταξη του ΟΣΔΕ, ενώ βέβαια το Πάσχα και οι εκλογές (για ανάδειξη των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Ευρωκοινοβουλίου) που μεσολάβησαν, μείωσαν περαιτέρω τα ήδη εξαιρετικά στενά χρονικά περιθώρια υποβολής των δηλώσεων.

 

Ρεπορτάζ: Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Νεστορόπουλος-Νταούκας

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής