breaking news Νέο

Πάνω από 6.000 τόνοι επιτραπέζιων ροδακίνων στα ψυγεία συνεταιρισμών και ιδιωτών της Ημαθίας

  • Πάνω από 6.000 τόνοι επιτραπέζιων ροδακίνων στα ψυγεία συνεταιρισμών και ιδιωτών της Ημαθίας
  • Πάνω από 6.000 τόνοι επιτραπέζιων ροδακίνων στα ψυγεία συνεταιρισμών και ιδιωτών της Ημαθίας

Την κάθοδο στην Αθήνα επιτροπής, που θα προΐσταται ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, οι βουλευτές, οι οργανώσεις παραγωγών, το Επιμελητήριο και οι αγροτικοί σύλλογοι, αποφάσισαν οι φορείς, που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 11ης Ιουνίου, στο Επιμελητήριο Ημαθίας, για να ζητηθεί από την κυβέρνηση η αποσυμφόρηση, μέσω

του  De Minimis, πάνω από 6.000 τόνων επιτραπέζιων ροδακίνων, που έχουν συμφορήσει τα ψυγεία συνεταιρισμών και ιδιωτών της Ημαθίας. Η πρόταση της επιτροπής θα αφορά στη χυμοποίησή τους και τη δωρεάν διάθεσή τους σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

 

Στο τραπέζι των οργανωτών της σύσκεψης παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καλαϊτζίδης, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Αποστολίδης, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας κ. Γιαννακάκης και η διευθύντρια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΠΚΜ κα. Σαλογιάννου. Παρέστησαν επίσης οι βουλευτές κα. Καρασαρλίδου, κ.κ. Ουρσουζίδης και Αντωνίου, ο κ. Βεσυρόπουλος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κα.

Καρατζιούλα και κ. Σαρηγιαννίδης, καθώς και εκπρόσωποι συνεταιρισμών και αγροτικών συλλόγων.

 

Ο κ. Καλαϊτζίδης στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην παρέμβαση που έκανε στο περιφερειακό συμβούλιο της Δευτέρας 10ης Ιουνίου, για το μεγάλο πρόβλημα των αδιάθετων ροδακίνων, μεταφέροντας τη συμπαράσταση του Απόστολου Τζιτζικώστα και όλων των μελών του σώματος. Τα δύο ζητούμενα που έθεσε ο κ. αντιπεριφερειάρχης, ήταν η άμεση απόσυρση των ποσοτήτων, που δεν

είναι ανταγωνίσιμα, ώστε να διασφαλιστεί ομαλή ροή στην αγορά, με την ταυτόχρονη

διασφάλιση του εισοδήματος των αγροτών.

 

Ο κ. Αποστολίδης είπε ότι σε έρευνα που έκανε με τον κ. Γιαννακάκη, υπάρχουν 6 με 7 χιλιάδες τόνοι ροδακίνων στα ψυγεία των συνεταιρισμών και των ιδιωτών της Ημαθίας, ενώ αναμένεται το πρόβλημα να γιγαντωθεί τις επόμενες μέρες, αφού θα ξεκινήσει η συγκομιδή ποικιλιών με πολύ μεγάλο τονάζ. Επίσης αναφέρθηκε στην αυξημένη κατά 20% παραγωγή της Ισπανίας, όπου η κυβέρνησή της πέτυχε την απόσυρση 30 χιλιάδων τόνων ροδάκινου από την αγορά, που θα αποφέρουν στους αγρότες της 14 εκ. ευρώ. Επίσης αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της μεταφοράς του ροδάκινου αυτή την εποχή, αφού δεν υπάρχουν διαθέσιμα φορτηγά, λόγω της εξαγωγής άλλων αγροτικών προϊόντων.

 

Για «καθισμένη» αγορά με όχι καλές τιμές έκανε λόγο ο κ. Γιαννακάκης, επιβεβαιώνοντας τα όσα είπε ο κ. Αποστολίδης για τα αδιάθετα ροδάκινα που υπάρχουν στα ψυγεία της Ημαθίας. Ο πρόεδρος της «Κοινοπραξίας» ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να εγκρίνει ένα κονδύλιο μέσω του Deminimis (εθνικοί πόροι), το οποίο θα διαπραγματεύεται σε αντίστοιχες περιόδους κρίσης μια μικτή επιτροπή, από στελέχη του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και των συνεταιρισμών και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Επίσης ζήτησε να υπάρξει πρόνοια και για τους μη συνεταιρισμένους αγρότες, αναφέροντας ότι η απόσυρση των ροδακίνων θα πάει προς χυμοποίηση και όχι σε άμεση διάθεση σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, για να μην πληθωριστεί το προϊόν στην αγορά. Κλείνοντας, ζήτησε τη σύσταση επιτροπής από την Ημαθία, αλλά και την Πέλλα, η οποία, με επικεφαλής τον κ. Καλαϊτζίδη, θα μεταβεί στην Αθήνα, ώστε να γίνουν δεκτά τα αιτήματα των παραγωγών, αλλά και των αγροτικών συλλόγων, με ισομερή εκπροσώπηση σε αυτήν.

 

Η κα. Σαλογιάννου από την ΠΚΜ είπε ότι θα υπάρξει συνδρομή από τον Απόστολο Τζιτζικώστα στο αίτημα των φορέων της Ημαθίας, επισημαίνοντας ότι η Μακεδονία θα διεκδικήσει αυτά που πήρε η υπόλοιπη  Ελλάδα στα αγροτικά προϊόντα, ώστε να μην έχουν καμιά ζημία οι παραγωγοί και να μην επηρεαστεί η οικονομική ζωή στην Ημαθία.

 

Ο κ. Βοργιάδης από τον Αγροτικό Σύλλογο Ημαθίας ζήτησε ελάχιστη τιμή πώλησης του προϊόντος, όπως γίνεται στην Ισπανία, στρεμματική ενίσχυση στους αγρότες και επιδότηση για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών.

 

Ο κ. Χαλκίδης από τον Αγροτικό Σύλλογο Γεωργών Βέροιας είπε ότι τα λεφτά των ενισχύσεων πρέπει να πάνε στις τσέπες των αγροτών, ζητώντας να μη βγει στην αγορά ούτε ένα χαλαζοχτυπημένο ροδάκινο.

 

Ο κ. Αντωνιάδης από τον Αγροτικό Σύλλογο Νάουσας χαρακτήρισε ως κινδυνολογία και fake news τα όσα ακούγονται, λέγοντας ότι η παραγωγή του ροδάκινου στην Ημαθία δεν έχει καν ξεκινήσει.

 

Ο κ.  Τσολάκος από το «Μαρίνο Αντύπα» ζήτησε ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους ροδακινοπαραγωγούς.

 

Με τις προτάσεις για χυμοποίηση των ροδακίνων που βρίσκονται στα ψυγεία, συμφώνησαν ο κ. Λογγιζίδης από τον Α.Σ Επισκοπής, ο κ. Παπάζογλου του Α.Σ. Μελίκης και ο κ. Γαλάνης του «Νέου Αλιάκμονα», που επισήμανε επίσης την έλλειψη μεταφορικών μέσων.

 

Η κα. Καρασαρλίδου επισήμανε τον κίνδυνο η διανυόμενη  περίοδος να μετατραπεί σε ένα προεκλογικό σόου, κάνοντας λόγο για τα μεγάλα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, μετά το ρωσικό εμπάργκο, τις θεομηνίες των περασμένων ετών, συμφωνώντας στη σύσταση της επιτροπής για την άμεση απόσυρση των ροδάκινων, που θα διατεθούν ως χυμός στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του κ. Αντωνίου.

 

Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε την κυβέρνηση για απραξία τα 4 τελευταία χρόνια, κάνοντας λόγο για «παπαγαλάκια», που κινδυνολογούν περί συμφόρησης της αγοράς.

 

Ο κ. Βεσυρόπουλος αναφέρθηκε στο φαινόμενο της «μαύρης» πώλησης του ροδάκινου, επισημαίνοντας ως το κύριο αίτιο του την υπερφορολόγηση στο εισόδημα και τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, συμφωνώντας ότι πρέπει να γίνει παρέμβαση στην πολιτική ηγεσία το αμέσως προσεχές διάστημα.

 

Την ανάγκη να υπάρξει ενημέρωση πέραν του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη επισήμανε ο κ. Σαρηγιαννίδης.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής