breaking news Νέο

Παράξενες ειδήσεις...

  • Παράξενες ειδήσεις...
  • Παράξενες ειδήσεις...
  • Παράξενες ειδήσεις...
  • Παράξενες ειδήσεις...

Επιδρομή εκατομμυρίων ακρίδων στη Σαρδηνία, σε απόγνωση οι αγρότες

Η επιδρομή εκατομμυρίων ακριδών στην κεντρική Σαρδηνία έχει προκαλέσει την ανησυχία των αγροτών της περιοχής. Σύμφωνα με ειδικούς, είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 60 και πλέον χρόνια, που ένα τέτοιο φαινόμενο καταγράφεται. Οι πληγείσες ζώνες βρίσκονται στις κοινότητες Νουόρο, Οτάνα και Οράνι.

«Αυτά τα έντομα τρώνε τα πάντα, δημητριακά, φρούτα, λαχανικά. Δεν μπορούμε πλέον να ταΐζουμε τα ζώα μας (…)» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντανιέλε Σεντά, ένας κτηνοτρόφος από το Οράνι.

«Δεν καλλιεργούμε πλέον σε ορισμένα χωράφια, καθώς αυτό θα απαιτούσε πολύ μεγαλύτερες επενδύσεις και αυτά τα εδάφη αποτελούν την ιδανική περιοχή για τις ακρίδες, για να αφήσουν τα αυγά τους», συμπλήρωσε.

Από τα εγκαταλελειμμένα εδάφη, οι ακρίδες, οι οποίες μπορούν να διανύσουν 4-6 χλμ την ημέρα, καταλαμβάνουν τα βοσκοτόπια, για να μπορέσουν να τραφούν.

«Η άνοδος της θερμοκρασίας, που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, είναι ένα φαινόμενο, το οποίο ενθαρρύνει τον πολλαπλασιασμό του είδους», αναφέρει στο AFP ο Ινάσιο Φλόρις, καθηγητής εντομολογίας του πανεπιστημίου της Σάσαρι, στο βόρειο τμήμα της νήσου.

Πριν από καμιά δεκαριά ημέρες, όταν η εισβολή φαίνεται πως είχε φθάσει στην κορύφωσή της, τα δέντρα και οι αυλές των αγροκτημάτων είχαν καλυφθεί από τα έντομα.

«Μια λύση με τη χρήση χημικών δεν εξετάζεται, καθώς θα ήταν αναποτελεσματική και ο περιβαλλοντικός αντίκτυπός της θα ήταν πολύ σημαντικός», σημείωσε ο Φλόρις.

Από την πλευρά της, η μεγαλύτερη αγροτική ένωση της Ιταλίας, η Coldiretti, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας τις οικονομικές επιπτώσεις στους αγρότες της περιοχής.

*****

Ο ερωτικός χωρισμός «πληγώνει» και… τα ψάρια

Μικρό ψάρι, μεγάλη καρδιά! Ερευνητές κατέληξαν, μετά από τεστ συμπεριφοράς στα ψάρια, ότι μερικές φορές αισθάνονται τον πόνο του αποχωρισμού από το ταίρι τους και το δείχνουν.

Το τροπικό ψάρι Amatitlania siquia, όπως είναι το επιστημονικό του όνομα, ανήκει στην οικογένεια των κιχλιδών και στο σώμα του έχει χαρακτηριστικές ραβδώσεις.

Είναι μονογαμικό, κάνει σταθερές σχέσεις με το άλλο φύλο και, όταν γίνεται ζευγάρι, ο δεσμός αντέχει στο χρόνο. Οι δύο σύντροφοι φτιάχνουν μαζί τη φωλιά τους και ασχολούνται συντονισμένα με τα αυγά και το μεγάλωμα των ιχθυδίων.

Για να έχουν πρόσβαση στη συναισθηματική κατάσταση αυτών των ψαριών με τρόπο αντικειμενικό, χωρίς την προβολή του ανθρωπομορφισμού στην ανάλυση, οι επιστήμονες κατέφυγαν σε ένα τεστ κρίσης, που χρησιμοποιείται και για τον άνθρωπο, δηλώνει στο AFP ο Φρανσουά Ξαβιέ Ντεσόμ – Μονσαρμόν, καθηγητής εξειδικευμένος στη συμπεριφορά των ζώων στο Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας, στη Ντιζόν.

Χάρη σε αυτό το τεστ, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε ψάρι, οι ερευνητές μπόρεσαν να αποδείξουν ότι, όταν ένα θηλυκό χωρίζει από το σύντροφό του, νιώθει τον καημό και γίνεται «απαισιόδοξο».

Η συναισθηματική προσήλωση στα πτηνά, τα οποία συνήθως είναι μονογαμικά, σε αντίθεση με τα ψάρια, δεν έχει εξεταστεί ακόμη, διευκρινίζει αυτός ο ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS), που μελετά τα τελευταία δέκα χρόνια το ψάρι Amatitlania siquia.

Για την πραγματοποίηση του πειράματός τους, οι βιολόγοι έμαθαν αρχικά στα ψάρια να ανοίγουν μικρά κουτιά, σηκώνοντας το κάλυμμα με το στόμα τους.

Στη συνέχεια τα εκπαίδευσαν να ξεχωρίζουν τα κουτιά που κρύβουν ένα ελκυστικό σκουλήκι από άλλα κουτιά που είναι άδεια και αυτό χάρη στο χρώμα του καλύμματος (μαύρο ή λευκό κατά περίπτωση). Τα κουτιά ήταν τοποθετημένα είτε αριστερά είτε δεξιά μέσα στο ενυδρείο.

Ενώ τα ψάρια έσπευδαν στο κουτί που έκρυβε μέσα του το σκουλήκι, καθυστερούσαν αρκετά λεπτά, για να ανοίξουν αυτό που δεν είχε τίποτε.

*****

Κάπνιζαν χασίς πριν από 2.500 χρόνια!

Την πιο πρώιμη στα χρονικά ένδειξη ότι κάποιοι πρόγονοί μας κάπνιζαν χασίς, πριν τουλάχιστον 2.500 χρόνια, αποκάλυψε η χημική ανάλυση σε οκτώ τάφους στην Κίνα. Η χημική ανάλυση από τα απομεινάρια δέκα ξύλινων μαγκαλιών, που βρέθηκαν στους οκτώ τάφους στη δυτική Κίνα, στο ανατολικό τμήμα της απομακρυσμένης οροσειράς Παμίρ, αποκάλυψαν την πιο πρώιμη στον κόσμο ένδειξη για το κάπνισμα χασίς – πιθανότατα για τελετουργικούς και θρησκευτικούς λόγους – πριν τουλάχιστον 2.500 χρόνια.

Τα υπολείμματα από τα φυτά κάνναβης που μελετήθηκαν, περιείχαν υψηλά επίπεδα ψυχοδραστικών ουσιών. Η κάνναβη, ένα από τα αρχαιότερα καλλιεργούμενα φυτά στην ανατολική Ασία (εδώ και τουλάχιστον 6.000 χρόνια), χρησιμοποιείται ευρέως μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο, με νόμιμο ή παράνομο τρόπο.

Οι ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Επιστήμη της Ανθρώπινης Ιστορίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», εξήγαγαν οργανικά υλικά από τα θραύσματα των αρχαίων μαγκαλιών και των καμένων πετρών, που βρήκαν στο εσωτερικό τους και τα ανέλυσαν με τη μέθοδο της αέριας χρωματογραφίας – φασματομετρίας μάζας.

Χασίς προϊστορικό!

Η ανάλυση αποκάλυψε, προς μεγάλη έκπληξη τους, την ακριβή χημική «υπογραφή» της κάνναβης, με υψηλή μάλιστα περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC). Κατά πάσα πιθανότητα, το κάπνισμα της κάνναβης γινόταν στη διάρκεια ταφικών τελετών, ίσως ως ένα μέσο επικοινωνίας με τους θεούς ή τους νεκρούς.

Ορισμένοι ιστορικοί τοποθετούν την προέλευση αυτής της «ψυχαγωγικής» κάνναβης στις στέπες της Κεντρικής Ασίας, με βάση μια αναφορά του αρχαίου Έλληνα ιστορικού Ηρόδοτου. Μέχρι τώρα, όμως, είχαν βρεθεί ελάχιστες απτές ενδείξεις στην Ευρασία για πρώιμη χρήση κάνναβης, στην κινεζική περιοχή Σιντσιάνγκ και στα ρωσικά όρη Αλτάι.

Η εξάπλωση έγινε πιθανώς μέσω ανταλλαγών κατά μήκος του πρώιμου «Δρόμου του Μεταξιού».

Οι ερευνητές θεωρούν πιθανό ότι όλα ξεκίνησαν, όταν άνθρωποι, που περιόδευαν σε εκείνες τις ορεινές περιοχές, τυχαία έπεσαν πάνω σε σπάνιες άγριες ποικιλίες κάνναβης με υψηλή THC και έκτοτε φρόντισαν να τη χρησιμοποιήσουν για τελετουργικούς-θρησκευτικούς σκοπούς, μια χρήση που σταδιακά εξαπλώθηκε. Αργότερα καθιερώθηκε η ιατρική και η ψυχαγωγική χρήση της, ενώ είχε προηγηθεί η χρήση της για διατροφή και ένδυση.

«Είναι ξεκάθαρο ότι το φυτό έχει μια μακρά ιστορία ανθρώπινης χρήσης, ιατρικής, τελετουργικής και ψυχαγωγικής εδώ και αμέτρητες χιλιετίες», ανέφερε ο δρ. Σπένγκλερ.

*****

Πίτσα : Τρώγεται παντού, ακόμα και στο κρεβάτι!

Η καναδική πιτσαρία Boston Pizza συνεργάστηκε με τη διαφημιστική εταιρεία John St., για να μπορούμε να απολαύσουμε την αγαπημένη μας πίτσα, ξαπλωμένοι στο κρεβάτι! Για μήνες εξέλισσαν το επιθυμητό τέλειο σχέδιο και, επί τέλους, η πρωτοποριακή καινοτομία, για να έχουμε τη δυνατότητα να τρώμε πίτσα στο κρεβάτι, είναι έτοιμη.

Στο επάνω και κάτω μέρος του κουτιού έχουν προστεθεί δύο επιπλέον χαρτόνια, τα οποία ο χρήστης μπορεί να διπλώσει και να τα τοποθετήσει στις κατάλληλες υποδοχές, για να σχηματίσει τα πόδια του δίσκου – επικρεβάτιου τραπεζιού.

Επιπλέον, δυο υποστηρικτικές λωρίδες χαρτονιού κλειδώνουν σε εξοχές – σε σχήμα μικροσκοπικών κομματιών πίτσας – που βρίσκονται στο εσωτερικό του κουτιού, ώστε το ανοιγμένο κουτί να είναι ένα σταθερό ορθογώνιο παραλληλόγραμμο (και να μη διπλώνει το τραπεζάκι μας).

Το κουτί – τραπεζάκι ονομάζεται BP in Bed και είναι η ψηφίδα που έλειπε για την πλήρη απόλαυση τηλεόραση στο κρεβάτι / πίτσα, βλέποντας τηλεόραση.


Ο ερωτικός χωρισμός «πληγώνει» και… τα ψάρια
Κάπνιζαν χασίς πριν από 2.500 χρόνια!
Πίτσα : Τρώγεται παντού, ακόμα και στο κρεβάτι!

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής