breaking news Νέο

ΒΕΡΜΙΟ, Άγιο Πνεύμα – 3-5 Πηγάδια, Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019, με τους ορειβάτες Βέροιας

 • ΒΕΡΜΙΟ, Άγιο Πνεύμα – 3-5 Πηγάδια, Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019, με τους ορειβάτες Βέροιας
 • ΒΕΡΜΙΟ, Άγιο Πνεύμα – 3-5 Πηγάδια, Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019, με τους ορειβάτες Βέροιας
 • ΒΕΡΜΙΟ, Άγιο Πνεύμα – 3-5 Πηγάδια, Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019, με τους ορειβάτες Βέροιας

Τα μωβ σύννεφα και ο ήλιος που ανατέλλει καλωσορίζουν μια καλοκαιριάτικη  μέρα .Το καλωσόρισμα είναι αυθεντικό , βουνίσιο για μια ακόμη φορά συνειδητοποιώ πόσες εικόνες  χάνουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας …….!

 

Φύγαμε από τη Βέροια  στις 7   προορισμός μας  το  Χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια

Προσπερνάμε την Νάουσα , κατοικήθηκε από τα αρχαιότατα χρόνια από τους Βρίγες , που μετανάστευσαν από την Ασία στην Ευρώπη πριν ακόμη από τον Τρωϊκό πόλεμο . Ο ήλιος που απλώνεται μπροστά μας προσθέτει μια έντονη πινελιά  στην πόλη, κάνοντας όλα τα χρώματα χαρούμενα και ζωηρά .

Το όρος Βέρμιο είναι κατάφυτο, στους πρόποδες με καστανιές ,ανεβαίνοντας ψηλότερα δρυς και οξιές, ενώ στην κορυφή πεύκα και έλατα .

Καλοκαίρι  ………Χιλιάδες λέξεις έχουν γραφτεί για να περιγράψουν την αίσθηση του καλοκαιριού , ήρθε και φέτος να στείλει το μήνυμα της ξενοιασιάς …………..

Ανεβαίνουμε τις στροφές του δρόμου μόλις περάσαμε  ένα περιφραγμένο κτήμα γεμάτο αμυγδαλιές . 

Η αμυγδαλιά είναι φυτό της τάξης των ροδανθών , ευδοκιμεί σε μέρη στεγνά και προσήλια ,προφυλαγμένα από ανοιξιάτικους παγετούς . Η πρώιμη άνθηση είναι ΄΄προάγγελος της άνοιξης ΄΄σύμφωνα με τον Θεόφραστο .

Στα παράλια της Μ. Ασίας  λεγόταν ΄΄αθασία΄΄. Οι αρχαίοι Εύπολις και Φρύνιχος ( 5ος αιώνας π.Χ. ) θεωρούσαν κάλλιστα τα αμύγδαλα της Νάξου και της Χίου.

Παντού τρεχούμενα νερά που αναβλύζουν στις πλαγιές και το στέλνουν με χίλιους τρόπους κάτω στον κάμπο . Λουλούδια του βουνού και του δάσους  γεμίζουν τις πλαγιές.

Σαν από σκηνικό θεάτρου το χιονοδρομικό μας υποδέχεται με πάρα πολύ κίνηση. Εμείς και πάρα πολύ φίλοι Ναουσαίοι  από τον ΕΟΣ Νάουσας που θα τιμήσουν την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

 Προετοιμασία για πορεία και ορειβασία .

Φορώντας  ελαφριά ρούχα οδοιπορούμε τώρα δίπλα από την εναέρια καρέκλα  των σκιέρ . Πήραμε πορεία αριστερά, μπήκαμε στο μονοπάτι .

Καλά σημαδεμένο , περιβάλλεται από βλάστηση , βελανιδιές ,οξιές ,πεύκα ψηλότερα .

Μπήκαμε στο δάσος με τις οξιές , κυρίαρχη η σιωπή . Τίποτα δεν ακούγεται μεταφορικά και κυριολεκτικά όλα μοιάζουν έρημα , η μυρωδιά  του φρέσκου αέρα και της οξιάς μας ταξιδεύει .

Γραμμές και χρώματα , τα ξεχασμένα πουλιά , η μυρωδιά της γης μεθυστική .

Τώρα ο ήλιος φωτίζει τα πάντα γύρω μας .

Οδοιπορούμε περισσότερο από 30 λεπτά της ώρας , ανάσες βαριές μονοπάτι  ανηφορικό .

Τα χρώματα της Ίριδας ξεπροβάλλουν μέσα από το αδιαπέραστο δάσος ,μαζί μας και μια παρέα από συμπαθητικούς σπουργίτες .

Το όνομα σπουργίτης είναι παράγωγο της μεσαιωνικής ονομασίας ΄΄πυργίτης ΄΄, από τη συνήθεια που έχουν να φτιάχνουν τις φωλιές τους σε πύργους και κάστρα και κατ΄ επέκταση στις πόλεις ,οι οποίες παλιά ήταν βέβαια περιτοιχισμένες . Με τον καιρό ο πυργίτης έγινε σπυργίτης και αργότερα σπουργίτης .

Έχουν όμως και άλλα τοπικά ονόματα ,στο Μεσολόγγι τους λένε σφέντζους ,στα Ανώγεια της Κρήτης κοπρίτες και σε άλλα μέρη της Κρήτης τσέλεγκους . Αξιοζήλευτη η εξυπνάδα τους και έντονη η κινητικότητα τους ιδιαίτερα τώρα την Άνοιξη .

Ενώ έχουμε τόσες πληροφορίες για τους αετούς ,τους φοινικόπτερους ,τους γερανούς και τις αγριόχηνες αγνοούμε τη ζωή και  τις συνήθειες πουλιών που συμβιώνουν μαζί μας και τα βλέπουμε σχεδόν καθημερινά .

Οι ορνιθολόγοι ασχολήθηκαν ελάχιστα έως καθόλου με τη ζωή και την εθολογία των σπουργιτών .Εθολογία ( και όχι ηθολογία όπως κακώς μεταφράζεται) είναι η επιστήμη που ασχολείται με τα ήθη δηλαδή τις συνήθειες των πουλιών και γενικότερα των ζώων .

Βρισκόμαστε σε πυκνό δάσος με ένα πανέμορφο ήλιο να μας ακολουθεί , όλα γύρω ορθά τοποθετημένα  δένδρα και χαμηλή  βλάστηση σε ένα αιώνιο αγκάλιασμα , νοιώθεις  ότι είσαι και εσύ μέρος της φύσης.

Τώρα ορειβατούμε σε καταπράσινο τοπίο.

Μέχρι και το ξωκλήσι του Αγίου Πνεύματος θα μας κρατήσει συντροφιά με τον πράσινο μανδύα του.

Διαβήκαμε το δάσος και το ξέφωτο ,τώρα μονοπάτι ανηφορικό, γύρω μας  οι  άλλες βουνοκορφές , Βόρας , Τζένα , Πάϊκο .Τώρα ανάβαση, το ένα ύψωμα διαδέχεται το άλλο , κυματιστά χωρίς τέλος τριγύρω  τοπίο γυμνό από δένδρα μόνο  χαμηλή  χλόη και πέτρες .

Βρισκόμαστε στην κορυφή και στο εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος , μετά από  μια πορεία μέτριας  δυσκολίας , μια ματιά γύρω μια ματιά πέρα η φύση στον καλύτερο της εαυτό φρόντισε να τα χωρέσει όλα αρμονικά .

Στο βάθος το Σινιάτσικο  όρος ( Άσκιο ) με την γυμνή  κορυφή του και  λίγο πιο πίσω η οροσειρά της Πίνδου .

Η λειτουργία καλά κρατεί, ανάψαμε ένα κερί μέρα που είναι και η ώρα περνά ανέμελα.

Πολλοί ορειβάτες από την Νάουσα συνεχίζουν να έρχονται για να τιμήσουν την γιορτή του Αγίου Πνεύματος.

Ο  Όλυμπος ξεπροβάλλει περήφανος και  κάνει  αισθητή την παρουσία του  στον χώρο των ψηλών κορφών , υπάρχει μια επιθυμία στο μυαλό σου , να σταματήσει ο χρόνος .

Πήραμε το δρόμο της επιστροφής ,10  η ώρα και ένα δροσερό αεράκι μας μιλά για το Καλοκαίρι  που έφθασε . Τρεχούμενα νερά γλυκαίνουν το αυτί σου  και ο ήχος των χαρούμενων πουλιών σε αγκαλιάζουν, οι αισθήσεις  αποκτούν άλλες διαστάσεις και το βλέμμα χάνεται μέσα στο απέραντο δάσος.

Επιστροφή  μέσα από τον δασικό δρόμο και λίγο παρακάτω μπήκαμε στο δάσος και το καταπράσινο και δροσερό μονοπάτι.

Σύννεφα κυνηγημένα και ένας μολυβί ουρανός σκέπασε την πλάση τριγύρω , με το που  φτάσαμε στα αυτοκίνητα η βροχή δεν αργεί.

Τώρα βρέχει ασταμάτητα μια βροχή δυνατή καλοκαιριάτικη.

Επιστρέφοντας  οι αισθήσεις  θα συλλάβουν οπωσδήποτε  αυτό τον θησαυρό γύρω σου , εισπνέοντας τον αέρα , αγγίζοντας το περιβάλλον ακούγοντας στους ήχους της φύσης  να χαϊδεύουν τις βαθύτερες σκέψεις σου , πώς να μπορέσεις να χωρέσεις στις λέξεις  αυτό το θαύμα της φύσης .

Φεύγοντας  νοιώθεις  ότι  πήρες  κάτι μαζί σου εικόνες και στιγμές μέσα σε μια απόλυτη ησυχία .

 

Τσιαμούρας Νικόλαος


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής