breaking news Νέο

Δ. Καρακώστας από τη Βέροια : "Στα χωράφια της Ημαθίας οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ"

Δ. Καρακώστας από τη Βέροια :

Επίσκεψη στην Ημαθία πραγματοποίησε χθες ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Δημήτριος Καρακώστας, ο οποίος το μεσημέρι είχε και μία ενημερωτικού χαρακτήρα συνάντηση με τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια.

Ο κ. Καρακώστας, που είχε στο πλευρό του το συντονιστή της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας, Τάσο Κωστόπουλο, έκανε γνωστό πως ο ίδιος μαζί με διευθυντές του οργανισμού από την Αθήνα βρίσκονται εδώ, για να δουν από κοντά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τα καιρικά φαινόμενα και, όπως τόνισε, ήδη στα χωράφια βρίσκονται εκτιμητές για τις ζημιές που έχουν προκληθεί, ώστε να κάνουν τις παρατηρήσεις τους.

Μάλιστα, ο κ. Καρακώστας σημείωσε πως ο αριθμός των εκτιμητών ανέρχεται στους 73, τονίζοντας πως ο οργανισμός προχώρησε και στην πρόσληψη εκτάκτων υπαλλήλων, σε μια προσπάθεια να υπάρξει μείωση του χρόνου αναγγελίας και αποζημίωσης των δικαιούχων, που είναι λιγότερο από 12 μήνες.

 

«Γενικά η ΝΔ την εικόνα της ασφάλισης δεν την βλέπει κοινωνικά»

Ο κ. Καρακώστας έβαλε στην αναφορά του και τη ΝΔ, ειδικότερα εστίασε στο πρόσωπο του κ. Καρασμάνη, ο οποίος - όπως σημείωσε - κοιτάζει να οδηγήσει τους αγρότες σε άλλες μορφές ασφάλισης με ιδιωτικά χαρακτηριστικά και πως γενικά την εικόνα της ασφάλισης δεν τη βλέπει κοινωνικά.

Ο ίδιος κατέστησε σαφές ακόμα ότι «ως ΕΛΓΑ διαχειριζόμαστε 150 εκ. ευρώ και αυτά είναι άμεσα ανταποδοτικά στους αγρότες. Ό,τι εισπράττεται από τον αγρότη, πηγαίνει στον αγρότη», είπε, ξεκαθαρίζοντας τι πρέπει να γνωρίζουν οι αγρότες, αναφορικά με το τι αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ και τι όχι (όπως π.χ. το πρόγραμμα deminimis το δίνει η πολιτεία, όταν δεν πάει καλά η παραγωγή, ως βοήθεια και όχι ότι έχει να κάνει με τον ΕΛΓΑ ως αποζημίωση).

Ο κ. Καρακώστας επανέλαβε πως το 70% των αποζημιώσεων λόγω ζημιών το 2018 έχει πληρωθεί και απομένει να δοθεί το αργότερο στο επόμενο διάστημα και το υπόλοιπο 30%. Επιπλέον, επεσήμανε ότι Ημαθία και Πέλλα είναι από τους πιο ευνοημένους νομούς σε αποζημιώσεις, σε σχέση με την Αιτωλοακαρνανία, που είναι ριγμένη.

Τέλος, και σε σχετικό ερώτημα της «ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ», ο κ. Καρακώστας ανέφερε ότι θα υπάρξουν λίγες και όχι πολλές αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, που είναι σε ισχύ από το 2010 (κυρίως σε ζητήματα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, αλλά και σε ζημιές που προκαλούνται από αλληλεπιδράσεις).

 

ΟΣΔΕ 2019 : Περίπου 7.000 αιτήσεις εκτός προθεσμίας σε σχέση με πέρυσι

Στο μεταξύ, είχαμε πλήρη επιβεβαίωση του ρεπορτάζ της «ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ», η οποία είχε επισημάνει εδώ και καιρό τον κίνδυνο να μείνουν παραγωγοί εκτός προθεσμίας υποβολής δηλώσεων Ενιαίας Ενίσχυσης. Κι αυτό γιατί εκτιμάται ότι έμειναν εκτός περίπου 7.000 παραγωγοί, καθώς έως και την 18η Ιουνίου δεν είχαν οριστικοποιήσει τις δηλώσεις Ενιαίας Ενίσχυσης για το έτος 2019. Εν τούτοις και από πληροφορίες που έχει η «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», ήδη από την επόμενη μέρα καταγράφεται μία σημαντική αυξητική τάση ως προς την οριστικοποίηση των αιτήσεων σε πολλές περιοχές της χώρας.

Αυτό οφείλεται στο ότι, ενώ υπάρχει χρονικό περιθώριο έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή των αιτήσεων, προβλέπεται ποινή καθυστέρησης ανά εργάσιμη μέρα 1% επί του ποσού ενίσχυσης, που θα είχε δικαίωμα να λάβει ο καθένας και 3% για όσους λάβουν δικαιώματα ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα για πρώτη φορά, γεγονός που έχει κινητοποιήσει τους παραγωγούς. Σημειώνεται πως μετά την ημερομηνία αυτή οι αιτήσεις θα θεωρούνται απαράδεκτες και δεν θα πληρώνονται.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», έως τις 18 Ιουνίου, καταληκτική ημερομηνία της υποβολής δηλώσεων, οριστικοποιήθηκαν σχεδόν 633.000 αιτήσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ την ίδια ώρα στο σύστημα ναι μεν είχαν υποβληθεί επιπλέον περίπου 5.850 αιτήσεις, αλλά δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία οριστικοποίησής τους. Πέρυσι την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο, ο αριθμός των οριστικών δηλώσεων ανερχόταν σε 639.750.

Τώρα, με μια δεύτερη ανάγνωση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, εάν αναλογισθούμε ότι φέτος δεν υπήρχε άνεση χρόνου, το αποτέλεσμα από τη διαδικασία συλλογής είναι ενθαρρυντικό. Ιδιαίτερα δε, εάν συνυπολογίσουμε και τον αριθμό των οριστικών αιτήσεων από τις 19 Ιουνίου έως και σήμερα. Εκτιμάται, δε, και με βάση την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, ότι οι παραγωγοί δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την επιδότησή τους και οι διαδικασίες θα τρέξουν γρήγορα.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι οι περιοχές, στις οποίες αναμένεται διευθέτηση των εκκρεμοτήτων, αφορούν κυρίως στους νομούς Ευβοίας, Ζακύνθου, Καβάλας, Αχαϊας και Ξάνθης, όπου και καταγράφεται το μικρότερο – όχι όμως και ανησυχητικό – ποσοστό οριστικοποίησης. Μάλιστα, οι καλά γνωρίζοντες εκτιμούν, σ' ό,τι αφορά στις εκπρόθεσμες δηλώσεις, ο συνολικός αριθμός των δηλώσεων δεν αποκλείεται να πλησιάσει αρκετά τα περσινά νούμερα, με τάση προς τα κάτω.

 

Του Παύλου Χρ. Τουτουντζίδη


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής