breaking news Νέο

Β. Έξαρχος και Μ. Γαρδικιώτης : «Η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία πορεύεται χωρίς πυξίδα»

Β. Έξαρχος και Μ. Γαρδικιώτης : «Η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία πορεύεται χωρίς πυξίδα»

Περιοδεία σε περιοχές της Ημαθίας πραγματοποίησε χθες κλιμάκιο του γραφείου Αγροτικού του «Κινήματος Αλλαγής» με επικεφαλής το Μενέλαο Γαρδικιώτη και το Βασίλη Έξαρχο, συνοδευόμενους από το Γραμματέα της ΝΕ του ΚΙΝ.ΑΛ. Ημαθίας Κώστα Ασλάνογλου και τον υποψήφιο βουλευτή του κόμματος στο νομό και αγρότη – συνδικαλιστή Θεόδωρο Παπακωνσταντίνου.

Αρχικά το κλιμάκιο (προερχόμενο από την Πιερία) επισκέφθηκε, στις 15.00 μ.μ., την περιοχή της Μελίκης, της Κουλούρας και του Διαβατού, που έχουν πληγεί από το χαλάζι, ενώ στη συνέχεια, στις 19.00 μ.μ., περιοχές της Νάουσας (με καλλιεργούμενες εκτάσεις μήλα, κεράσια και ροδάκινα), που έχουν πληγεί με τη σειρά τους και μετέπειτα περιοχές της Πέλλας.

Ενδιάμεσα, στις 17.00, οι κ.κ. Γαρδικιώτης και Έξαρχος παραχώρησαν συνέντευξη τύπου προς τους εκπροσώπους των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης στην Ελιά (Αίθουσα SALA).

Ο κ. Κώστας Ασλάνογλου, που υπήρξε ο συντονιστής της συνέντευξης τύπου, έκανε λόγο για «κοροϊδία» του ΥΠΑΑΤ Σταύρου Αραχωβίτη, αναφορικά με τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα, μιας και – όπως ανέφερε – είπαν ψέμματα στον κόσμο για τις αποζημιώσεις ζημιών.

«Εμείς», επεσήμανε ο κ. Ασλάνογλου, «είχαμε προετοιμαστεί για τις χαλαζοπτώσεις που υπήρξαν, με το κλιμάκιο του γραφείου Αγροτικού του Κινήματος Αλλαγής, όπως ο Βασίλης Έξαρχος, που αγαπάει την Ημαθία και υπήρξε Διοικητής του ΕΛΓΑ, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να προσεγγίζει με επιστημονικό και πολιτικό τρόπο τους αγρότες».

 

«Η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία πορεύεται χωρίς πυξίδα»

Παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά ο κ. Έξαρχος, αρχικά ανέφερε πως «στο Κίνημα Αλλαγής γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι αγρότες της Ημαθίας, όπως και οι αγρότες όλης της χώρας, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα, λόγω των καταστροφικών μέτρων, που εδώ και 4 χρόνια εφαρμόζει ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του». Και συνέχισε λέγοντας : «Οι προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους αγρότες, όπως και για τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ήταν κάλπικες, ήταν ψεύτικα μεγάλα λόγια.

Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του απέτυχαν και στην αγροτική πολιτική. Εγκατέλειψαν στην τύχη τους την ύπαιθρο και τους ανθρώπους της. Αύξησαν το κόστος παραγωγής των προϊόντων, προκάλεσαν αφαίμαξη εισοδημάτων με τη φορομπηχτική και εισφοροληστρική πολιτική τους. Απέτυχαν να αξιοποιήσουν τους πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2021, που εμείς είχαμε εξασφαλίσει. Διέλυσαν την κτηνοτροφία. Οι κτηνοτρόφοι όλης της χώρας διαμαρτύρονται ότι με τις ελληνοποιήσεις κατέρρευσε η τιμή του γάλακτος και κλείνουν πολλές κτηνοτροφικές μονάδες.

Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για την παραγωγική αναδιάρθρωση. Η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία πορεύεται χωρίς πυξίδα. Για αυτό και οι αγρότες στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, όπως και στις εκλογές της 26ης Μαϊου, θα στείλουν ένα πολύ ηχηρό μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής.

Εμείς η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, το ΠΑΣΟΚ, από την ίδρυση του από τον Ανδρέα Παπανδρέου έχουμε ιστορικούς δεσμούς με τους αγρότες. Τιμώντας αυτή την παράδοση, στο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής δεσμευτήκαμε να στηρίξουμε συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές για τους αγρότες και την ύπαιθρο, με βάση ένα Εθνικό Σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής αναδιάρθρωσης».

Από την πλευρά του, ο κ. Μενέλαος Γαρδικιώτης υπήρξε κατηγορηματικός απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ ήταν φαινόμενο εξαθλίωσης και πάνω σ' όλα αυτά θέλουμε να δώσουμε λύσεις», ενώ συνάμα κατηγόρησε και τη ΝΔ, η οποία με την πολιτική της, όπως τόνισε, θέλει τη γη στα χέρια λίγων.

«Όμως εμείς», πρόσθεσε, «θέλουμε τον αγρότη να μην εγκαταλείψει τη γη του, αλλά ούτε και να είναι εργάτης των τσιφλικάδων». Τόνισε δε πως «θα πρέπει να υπάρξει ανάδειξη της ποιότητας του ελληνικού προϊόντος και όχι ποσοτική», ενώ για την ΚΑΠ της περιόδου 2021-2027, σημείωσε πως «ακολουθούμε το λόμπινγκ και δεν έχουμε τις προτάσεις μας».

Με τη σειρά του, ο Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με αγροτική παραγωγή, έχει άγνοια, την ίδια στιγμή ερχόμαστε ως ΚΙΝ.ΑΛ. με το πρόγραμμα "ΕΛΛΑΔΑ", το οποίο βάζει τους αγρότες στο χώρο».

 

Το ΚΙΝ.ΑΛ. για τον αγροτικό τομέα

Σ΄ ό,τι αφορά στο τι στοχεύει το ΚΙΝ.ΑΛ., τόσο ο Μενέλαος Γαρδικιώτης, όσο και ο Βασίλης Έξαρχος, ανέφεραν πως δεσμεύονται και αγωνίζονται για :

1. Την επανεξέταση της φορολόγησης των αγροτών με καθιέρωση φορολογικού συντελεστή 13% και του ακατάσχετου και αφορολόγητου των επιδοτήσεων.

2. Την αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα.

3. Τη μείωση του κόστους παραγωγής με έμφαση στα αγροτικά εφόδια, στην ηλεκτρική ενέργεια και στην καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου.

4. Τη θέσπιση κινήτρων για την προώθηση σύγχρονων, ισχυρών και νοικοκυρεμένων συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών με μείωση φορολογίας κατά 35% και 5 μονάδες επιπλέον επιστροφή Φ.Π.Α. για τους αγρότες που διακινούν τα προϊόντα τους μέσω των Συνεταιρισμών και των Ομάδων Παραγωγών.

5. Την αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων που υπάρχουν στο τρέχον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και τη διεκδίκηση στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μην μειωθεί η χρηματοδότηση ης Νέας ΚΑΠ.

6. Τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2027 με έμφαση σε έργα υποδομής για το νερό, σχέδια βελτίωσης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, σύγχρονα δίκτυα εμπορίας των προϊόντων, ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και σύγχρονων πρακτικών στην ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία και ολοκληρωμένη πολιτική για τους νέους αγρότες.

7. Τη θεσμική προστασία της παραγωγικής γης και ολοκληρωμένη πολιτική με φοροκίνητρα, φοροαπαλλαγές και με τράπεζες γης για αξιοποίηση από τους αγρότες και ιδιαίτερα τους νέους.

8. Την ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, για να παταχθούν οι πωλήσεις προϊόντων με ανοιχτές τιμές, οι ελληνοποιήσεις και οι πρακτικές των εναρμονισμένων τιμών, ώστε να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ των τιμών στο χωράφι και των τιμών στο ράφι.

9. Ολοκληρωμένη πολιτική για την αλιεία, που αποτελεί ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας.

10. Τη βελτίωση του συνολικού πλαισίου λειτουργίας του ΕΛΓΑ με την αξιοποίηση και ευρωπαϊκών πόρων και στόχους την ένταξη στους κανονισμούς νέων κινδύνων λόγω της κλιματικής αλλαγής, δικαιότερες ασφαλιστικές εισφορές και επιτάχυνση των διαδικασιών πληρωμής των αποζημιώσεων.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής