breaking news Νέο

Συνεργασία Εκκλησίας-Υπ. Παιδείας για τα σχολικά βιβλία Θρησκευτικών

Συνεργασία Εκκλησίας-Υπ. Παιδείας για τα σχολικά βιβλία Θρησκευτικών

Τα νέα προγράμματα σπουδών στα Θρησκευτικά, που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, είναι ένα ζήτημα, για το οποίο η Εκκλησία θέλει να έχει λόγο. Στην προσπάθειά της αυτή αποφάσισε να συνεχίσει το διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας, εξέλιξη που δημιουργεί ασφαλώς ένα κλίμα αισιοδοξίας και συνεννόησης. Συνάμα όμως η Ιεραρχία παραμένει σε εγρήγορση, αφού το επόμενο καθoριστικό βήμα είναι η συγγραφή των νέων βιβλίων για το μάθημα, που θα εισαχθούν το σχολικό έτος 2018.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος (στη φωτό μαζί με τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γιαβρόγλου) εμφανίστηκε ικανοποιημένος, που εγκρίθηκαν οι περισσότερες από τις αλλαγές που ζήτησε η Εκκλησία. Ενδεικτική της ικανοποίησης που επικρατεί πάντως στην Ιεραρχία, ήταν η δήλωση του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου ότι «για πρώτη φορά στο μάθημα των Θρησκευτικών η Εκκλησία γίνεται συνομιλητής του υπουργείου», υπενθυμίζοντας το παράδειγμα «του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, ο οποίος με τη σύμφωνη γνώμη της Συνόδου είχε συντάξει επιστολή, στην οποία είχε όλη την κριτική και ουσιαστικά υπήρχε από πλευράς του απόρριψη των βιβλίων που υπήρχαν μέχρι τότε. Πρέπει να σας πούμε με πολλή λύπη ότι διαπιστώσαμε ότι ουδέποτε ελήφθη υπόψη αυτή η επιστολή, καθ' ότι τα βιβλία είχαν σταλεί στην Εκκλησία, καθώς είχαν τυπωθεί».

Τώρα, όμως, σ' αυτή την περίπτωση, κατά τον κ. Ιγνάτιο «η Εκκλησία συνομιλεί με το Υπουργείο Παιδείας - κάτι που ο πρώην υπουργός σ' αυτό, κ. Φίλης, έθετε ως εκτός διαδικασίας να θυμίσουμε στο σημείο αυτό - κάνει παρεμβάσεις στα προγράμματα σπουδών, έγιναν δεκτές ως επί το πλείστον και βεβαίως έχει τη διαβεβαίωση ότι θα δει τα βιβλία πριν τυπωθούν».

Μάλιστα, δε, η επιτροπή από τους Μητροπολίτες Ύδρας Εφραίμ, Μεσογαίας Νικόλαο και Μεσσηνίας Χρυσόστομο, θα διατηρηθεί, προκειμένου να επιτηρεί τη συγγραφή των σχολικών βιβλίων και να εγκρίνει το δογματικό περιεχόμενο των νέων συγγραμμάτων, προτού αυτά τυπωθούν.

 

«Δεν επιθυμώ να συμπράξω στην προδοσία της Ορθοδοξίας»

Οι τόνοι στη συνεδρίαση να αναφερθεί πως κρατήθηκαν χαμηλοί, που είχε βέβαια και αρκετές απουσίες, και η μόνη ένταση απ' ότι φάνηκε ήταν αυτή ανάμεσα στους μητροπολίτες Ύδρας και Καισαριανής, για τη διατύπωση του ανακοινωθέντος. Πάντως η πιο ηχηρή απουσία στη συνεδρίαση ήταν του Αιγιαλείας Αμβρόσιου, που άφησε αιχμές λέγοντας : «Αρνούμαι να συμμετάσχω στην παρούσα σύνοδο της Ιεραρχίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας! Δεν επιθυμώ να συμπράξω στην προδοσία της Ορθοδοξίας».

 

Αντίθετη η ΕΘΗ στη συγγραφή των νέων βιβλίων για το μάθημα

Επιπλέον, να θυμίσουμε ότι αντίθετη στη συγγραφή των νέων βιβλίων για το μάθημα των Θρησκευτικών είναι και η Ένωση Θεολόγων Νομού Ημαθίας, η οποία είχε συνδιοργανώσει με την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων και την Ενωμένη Ρωμιοσύνη, ημερίδα, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016, στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο Ι.Μ. Βέροιας με θέμα: «Το μάθημα των Θρησκευτικών σε κρίση» και με ομιλητές τους: Ηρακλή Ρεράκη, Καθηγητή Παιδαγωγικής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, Δρ. Ιωάννη Φύκαρη, Επίκουρο Καθηγητή Διδακτικής Μεθοδολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Δρ. Κωνσταντίνο Σπαλιώρα, Πρόεδρο Πανελλήνιας Έωσης Θεολόγων, Διευθυντή Γυμνασίου - Λυκειακές Τάξεις Νέου Μοναστηρίου Φθιώτιδας και Φανή Θεοδοσίου, Καθηγήτρια Θεολογίας του 1ου Γυμνασίου Νάουσας.

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής