breaking news Νέο

Οι προτεραιότητες που έθεσε ο πρόεδρος της ΠΕΚ, Στέργιος Κύρτσιος, στην υφυπουργό Φωτεινή Αραμπατζή

Οι προτεραιότητες που έθεσε ο πρόεδρος της ΠΕΚ, Στέργιος Κύρτσιος, στην υφυπουργό Φωτεινή Αραμπατζή

«Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με στόχο τη στήριξη του εισοδήματος των Ελλήνων κτηνοτρόφων, θα προβούν από κοινού σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου οι δικαιούχοι αγρότες και κτηνοτρόφοι να λάβουν κανονικά την εξισωτική αποζημίωση, εξαντλώντας τις κανονιστικές προβλέψεις και επιβαρύνοντας στο ελάχιστο τον Κρατικό Προϋπολογισμό», επεσήμανε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, στη συνάντηση που είχε την Τρίτη 6 Αυγούστου, με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας.

Λίγο νωρίτερα, στη συνάντηση που υπήρξε ανάμεσα στους εκπροσώπους της ΠΕΚ και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη, παρουσία της υφυπουργού Φωτεινής Αραμπατζή, κύριο θέμα της ατζέντας αποτέλεσαν οι ελληνοποιήσεις στο γάλα και το κρέας, με τον υπουργό να δηλώνει την αποφασιστικότητα της πολιτικής ηγεσίας να θέσει ένα τέλος στην πάταξη αυτού του φαινομένου.

 

Οι προτεραιότητες που έθεσε ο πρόεδρος της ΠΕΚ, Στέργιος Κύρτσιος, στην υφυπουργό Φωτεινή Αραμπατζή

 

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Στέργιος Κύρτσιος, έθεσε ακολούθως στην υφυπουργό τις ακόλουθες προτεραιότητες :

-Ανάγκη για «άμεση σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης χωρίς επιβάρυνση για τους κτηνοτρόφους και αξιοποίηση όλων των βοσκοτόπων, με μακροχρόνια απόδοσή τους για κτηνοτροφική χρήση.

-Κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων και απόδοση βοσκοτόπου σε όσους τον κάνουν χρήση, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Επαναφορά της εξισωτικής αποζημίωσης και απόδοσής της στους πραγματικούς δικαιούχους, καθώς με τα σημερινά δεδομένα, η λέξη βοσκότοπος και εξισωτική έχουν χάσει τη σημασία τους, καθ' ότι βοσκότοπος σημαίνει χρήση και όχι νομή και κατοχή και εξισωτική αποζημίωση είναι μια ενίσχυση, που έρχεται να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα αγροτών και κτηνοτρόφων, που δραστηριοποιούνται σε ορεινές, μειονεκτικές και με ειδικά χαρακτηριστικά περιοχές και μετακινούμενους κτηνοτρόφους που συμβάλλουν παράλληλα στην αειφόρο ανάπτυξη».

-Αυτονόμηση του ΕΛΟΓΑΚ από ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, καθώς αυτοχρηματοδοτείται αποκλειστικά από κτηνοτρόφους, εμπόρους κρεάτων, τυροκόμους και γαλακτοβιομήχανους.

-Έλεγχοι σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, μεταποίησης, εμπορίας και εστίασης προϊόντων ζωικής προέλευσης και ειδικότερα προϊόντων ΠΟΠ

-Πάταξη των ελληνοποιήσεων με περαιτέρω ελέγχους της εσωτερικής αγοράς και επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους παραβάτες για παράνομες ελληνοποιήσεις εισαγόμενων προϊόντων ζωικής προέλευσης.

-Άμεση δημιουργία Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.

-Προαιρετική ασφάλιση της παραγωγής και κάλυψη περισσοτέρων ασφαλιστικών κινδύνων (παραφυματίωση αιγών, λοιμώδη αγαλλαξία αιγοπροβάτων, καταρροϊκός πυρετός κ.α.) και διαχωρισμός της ζωικής - φυτικής παραγωγής, καθώς από το σύνολο των εισφορών που επωφελείται ο ΕΛΓΑ από τους κτηνοτρόφους μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των χρημάτων αυτών καταλήγει σ' αυτούς.

-Επανεξέταση του νομοσχεδίου και επαναδιαβούλευση με τη συμμετοχή των κτηνοτρόφων.

-Μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών, για να δοθεί κίνητρο στον κτηνοτρόφο να παράγει περισσότερο.

-Συμμετοχή των κτηνοτρόφων της ΠΕΚ στα ΔΣ των οργανισμών (ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΛΓΑ κ.α.).

 

Η υφυπουργός δήλωσε ότι «η νέα κυβέρνηση παραλαμβάνει από το μηδέν», καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν υπογραφεί ούτε καν οι αναγκαίες προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ του υπουργείου και των Περιφερειών της χώρας. Παρ’ όλα αυτά, η κ. Αραμπατζή τόνισε προς τους εκπροσώπους της ΠΕΚ και της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών συλλόγων Θεσσαλίας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε εντός των δύο αναγκαίων βοσκητικών περιόδων να έχει ολοκληρωθεί το έργο των διαχειριστικών σχεδίων, αποσοβώντας τον κίνδυνο απώλειας δικαιωμάτων ή επιδοτήσεων των Ελλήνων κτηνοτρόφων στη νέα ΚΑΠ.

Η κ. Φωτεινή Αραμπατζή τόνισε ότι η σύσταση διεπαγγελματικών οργανώσεων - πολύ περισσότερο για το εμβληματικό, εθνικό μας προϊόν, τη φέτα - αποτελεί ένα από τα 9 σημεία του προγραμματικού - λόγου για τον αγροτικό τομέα, που είχε εξαγγείλει από τη βουλή ο νυν πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη από τον Ιανουάριο του 2017.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΑΥΛΟΣ ΧΡ. ΤΟΥΤΟΥΝΤΖΙΔΗΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής