breaking news Νέο

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 23ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 23ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου

Ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη 28 Ιουνίου το πρωί, οι εργασίες του 23ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου των ΚΓ΄ Παυλείων, που φέτος είχε ως θέμα: «Πόλεμος και ειρήνη κατά τον Απόστολο Παύλο» και διεξήχθη από 26 έως 28 Ιουνίου στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Δήμου Βέροιας.

Οι εισηγητές και τα θέματα.

Κατά την 1η Συνεδρία (26/6 πρωί) προήδρευσε ο Καθ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, Κοσμήτωρ Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ, και εισήγηση έκανε η κ. Αικατερίνη Τσαλαμπούνη, Επ. Καθηγήτρια Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. με θέμα: «Πόλεμος καί ειρήνη στον Απ. Παύλο και στην χριστιανική παράδοση».

Κατά την 2η Συνεδρία (26/6 απόγευμα) προήδρευσε ο Καθ. Παναγιώτης Σκαλτσής, Πρόεδρος Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. και εισηγήσεις έκαναν α) η κ. Κυριακούλα Παπαδημητρίου Αν. Καθηγήτρια Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. με θέμα: «Μορφές της ειρήνης στον κόσμο και στη διδαχή της Καινής Διαθήκης », β) ο κ. Χρήστος Μπαλόγλου, Διδάκτωρ Οἰκονομικών Ἐπιστημών Παν/μίου Φρανκφούρτης, με θέμα: « Πόλεμος πάντων πατήρ». Ο πόλεμος κατά τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους» και γ) ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ Βατοπαιδινός, Καθηγούμενος Ι. Μ. Μονής Βατοπαιδίου Ἁγίου Ὄρους με θέμα «Πόλεμος και ειρήνη στην πατερική παράδοση».

Κατά την 3η Συνεδρία (27/6 πρωί) προήδρευσε ο Καθ. Ιωάννης Γαλάνης και εισηγήσεις έγιναν από α) τον κ. Ιωάννη Μούρτζιο Καθηγητή Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. με θέμα: «Οικουμενικότητα και ειρήνη στό προφητικό μήνυμα» και β) ο κ. Ιωάννης Φωτόπουλος ΙΩΑΝΝΗΣ, Αν. Καθηγητής St. Mary’s College, Notre Dame (USA), με θέμα: « Ο Ρωμαϊκός Θρίαμβος, ο Ηττημένος Νικητής, και ἡ Παύλεια Οσμή Θανάτου ἤ Ζωής (Β Κορ. 2,14-17)».

Κατά την 4η Συνεδρία (27/6 πρωί) προήδρευσε ο Καθηγητής κ. Ιωάννης Καραβιδόπουλος και εισηγήσεις έγιναν από α) τον κ. Συμεών Πασχαλίδη Καθηγητή Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., Διευθυντής Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, με θέμα: « Πόλεμος και ειρήνη, βία και μή βία στούς μάρτυρες και τούς Πατέρες της Αρχαίας Εκκλησίας » και β) τον κ. Νικόλαο Ιντζεσίλογλου, Καθηγητή Νομικής Σχολής Α.Π.Θ., με θέμα: « Οι ιεροί πόλεμοι και ο θρησκευτικός φανατισμός».

Κατά την 5η Συνεδρία (27/6 απόγευμα) προήδρευσε ο ομ. Καθηγητής Δημήτριος Καϊμάκης και εισηγήσεις έκαναν α) η κ Μαρία Ράπτη, Αν. Καθηγήτρια Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλά Ιωαννίνων, με θέμα: « Η δυναμική της Παύλειας αγάπης καί η συμβολή της στήν οικογενειακή ευτυχία. Μία ψυχοπαιδαγωγική προσέγγιση » και β) η κ. Βασιλική Κώστα, Καθηγήτρια Νευρολογίας Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. με θέμα: « Η ειρήνη της ψυχής του ανθρώπου. Ψυχαναλυτική προσέγγιση»,

Κατά την 6η Συνεδρία (28/6 πρωί) προήδρευσε ο Αν. Καθηγητής Ιωάννης Φωτόπουλος ενώ εισηγήσεις έκαναν οι α) ο Πρωτοπρεσβύτερος Χρυσόστομος Νάσσης Επ. Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. με θέμα: «Το αίτημα της ειρήνης στην λειτουργική ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας» και β) η κ. Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Διδάκτωρ Αρχαιολογίας, Διευθύντρια Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Στρατιωτικοί άγιοι στην Αποστολική Εκκλησία της Βέροιας. Απεικονίσεις τους στη βυζαντινή καί μεταβυζαντινή ζωγραφική των μνημείων της πόλης».

Κατά την 7η Συνεδρία (28/6 πρωί) προήδρευσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος και πραγματοποιήθηκε στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Οι ανθρωπολογικές καί εκκλησιολογικές συνέπειες του πολέμου στις σύγχρονες εκκλησίες». Στην στρογγυλή τράπεζα συμμετείχα, ο επίσκοπος Σαφίτα κ. Δημήτριος από τη Συρία, ο Σεβ. Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Ἀθανάσιος από την Κύπρο και ο Αρχιεπίσκοπος Ροβενκύ και Σβερδλόβσκ κ. Παντελεήμων από την Οὐκρανία.

Οι εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.

Όπως κάθε χρόνο το Διεθνές Συνέδριο των Παυλείων παρηκολούθησαν εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό και ανάγνωσαν μηνύματα των Προκαθημένων των Εκκλησιών τους.

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ: ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος

ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: ο Σεβ. Μητροπολίτης Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτος

ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ: ο Θεοφ. Ἐπίσκοπος Σαφίτα κ. Δημήτριος

ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ: ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ιορδάνου κ. Θεοφύλακτος

ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΡΩΣΣΙΑΣ: ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμπακάν και Χακασσίας κ. Ιωνάθαν

ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΣΕΡΒΙΑΣ: ο Θεοφ. Ἐπίσκοπος Νύσσης κ. Αρσένιος

ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ: ο Θεοφ. Ἐπίσκοπος Τούλτσεας κ. Βησσαρίων

ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ: ο Σεβ. Μητροπολίτης Νευροκοπίου κ. Σεραφείμ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ: ο Θεοφ. Ἐπίσκοπος Μεσσαορίας κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: ο Σεβ. Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ: ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Ανδρέας Μπορκόφσκι

Το συνέδριο επίσης παρακολούθησαν ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ροβένκυ και Σβερδλόβσκ κ. Παντελεήμων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος.

Βραβεύσεις μαθητών της Ημαθίας.

Όπως κάθε χρόνο, στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου βραβεύτηκαν από την Ιερά Μητρόπολη μαθητές και μαθήτριες σχολείων (Δημοτικό – Γυμνάσιο – Λύκειο) της Ημαθίας, καθώς και αθλητικών φορέων που διακρίθηκαν σε πανελλήνιο, πανευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε. Τις απονομές έκαναν οι Αρχιερείς – εκπρόσωποι των Εκκλησιών, καθώς επίσης και καθηγητές, που μετείχαν στο Συνέδριο ως εισηγητές.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής