breaking news Νέο

Η εισήγηση του Χρ.Γιαννακάκη στην εκδήλωση του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης στην 84η ΔΕΘ για την κλιματική αλλαγή

  •  Η εισήγηση του Χρ.Γιαννακάκη στην εκδήλωση του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης στην 84η ΔΕΘ για την κλιματική αλλαγή
  •  Η εισήγηση του Χρ.Γιαννακάκη στην εκδήλωση του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης στην 84η ΔΕΘ για την κλιματική αλλαγή
  •  Η εισήγηση του Χρ.Γιαννακάκη στην εκδήλωση του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης στην 84η ΔΕΘ για την κλιματική αλλαγή

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη φυτική παραγωγή και τρόποι αντιμετώπισης :

 

 

"Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη φυτική παραγωγή και τρόποι αντιμετώπισης" ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο πρόεδρος της "Κοινοπραξίας" Χρήστος Γιαννακάκης στην εκδήλωση που πραγματοποίησε, στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, με θέμα: «Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή - Προκλήσεις για τον πρωτογενή τομέα και μέτρα στήριξης".  Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της  Κυριακής 8ης Σεπτεμβρίου, στο συνεδριακό κέντρο "Ν.Γερμανός" της ΔΕΘ, χαιρέτισαν,μεταξύ άλλων ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Μάκης Βορίδης και ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Αξίζει να διαβάσετε την τοποθέτηση του κ. Γιαννακάκη, που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον:

Τα  καιρικά  φαινόμενα που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια,  όπως  οι έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις ,οι καταιγίδες, οι  συχνές χαλαζοπτώσεις ,οι  μεγάλες περίοδοι ξηρασίας ,οι
ανεμοστρόβιλοι   και οι συχνοί όψιμοι παγετοί  ,  προκάλεσαν τεράστιες  καταστροφές στην αγροτική παραγωγή της πατρίδας μας.
Μόνο  στην κεντρική Μακεδονία , οι ζημιές στα πυρηνόκαρπα ,  που αποτελούν έναν από τους πυλώνες των αγροτικών   εξαγωγών της χώρας , ανέρχονται σε  πολλές δεκάδες  εκατομμύρια   ευρώ  .
Και είναι  πλέον  δεδομένο ότι εκεί που είχαμε ήπιες  βροχές με  ομαλή και ομοιόμορφη ετήσια  κατανομή ,η οποία βοηθούσε την ανάπτυξη των καλλιεργειών,    σήμερα    έχουμε   καταιγίδες  με ένταση και  χαρακτηριστικά ,  που προσομοιάζουν με αυτά της τροπικής ζώνης .
 Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει πλέον όλες τις περιοχές του κόσμου και οι επιπτώσεις αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες δεκαετίες  ιδιαίτερα στις  χώρες της νότιας Ευρώπης .
Έτσι η  ανάγκη χάραξης   στρατηγικής , για την αντιμετώπισή της στον αγροτικό τομέα  , είναι πλέον  επιτακτική  .
Ειδικότερα στην  Μακεδονία ,  στην παραγωγή πυρηνοκάρπων, όπου  και συγκεντρώνεται ο κύριος όγκος της   Εθνικής  παραγωγής του προϊόντος ,   έχουμε σαφέστατα μηνύματα των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Και  οι ζημιές υπερέβησαν  τα όρια της αντοχής του παραγωγικού  μηχανισμού  .
 Οι αγρότες πλέον αδυνατούν  να ανταποκριθούν  στις επιχειρηματικές τους υποχρεώσεις, δεν έχουν τους διαθέσιμους πόρους για να  αγοράσουν  φάρμακα  και λιπάσματα , προσπαθούν    να ρευστοποιήσουν άμεσα την συγκομισθείσα  παραγωγή τους , καταφεύγοντας σε μηχανισμούς παραεμπορίου, ενώ επιδιώκουν   ταυτόχρονα να αποφύγουν την δυσβάστακτη επιβάρυνση από  φόρους και ασφάλιστρα.
 Οι οργανώσεις παραγωγών αντιμετωπίζουν  έντονο πρόβλημα από την διαρροή  των μελών και  την μετακίνησή τους στη λεγόμενη« μαύρη πώληση»και όλο το σύστημα του νόμιμου εμπορίου ,  πλήττεται από τις πρακτικές αυτές   ,   που είναι συνέπεια  κυρίως των συνεχόμενων  ζημιών  από τις καιρικές συνθήκες, της   περιορισμένης  κάλυψης   των ζημιών από τον ΕΛΓΑ,  σε συνδυασμό  με   την υψηλή  φορολόγηση.
Το μέγεθος του πλήγματος που δέχεται ο τομέας της πρωτογενούς παραγωγής , δεν  επηρεάζει μόνο το εισόδημα των καλλιεργητών.Επηρεάζει  και την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων ,  συνεταιριστικών και ιδιωτικών,  που εμπορεύονται και μεταποιούν  τα προϊόντα. Η αστάθεια στην παραγωγή της α’ ύλης ,  επηρεάζει ταυτόχρονα  τις διεθνείς εμπορικές  συμφωνίες και σχέσεις , του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα ,  κλονίζοντας την αξιοπιστία και την φερεγγυότητά  του   .Επίσης  η μείωση του όγκου της παραγωγής που διακινούν οι εταιρείες ,  προκαλεί την μείωση του κύκλου των  εργασιών τους  ,  με αντίκτυπο στην κερδοφορία  και  την ομαλή συνεργασία  τους  με τις δανειοδοτούσες  τράπεζες.

Πέραν όμως του μειωμένου όγκου παραγωγής, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και με την παραγόμενη ποιότητα.
 Χαρακτηριστικό παράδειγμα  είναι  οι έντονες βροχοπτώσεις του 2017 και   του 2018  καθώς και οι χαλαζοπτώσεις του 2019 ,  οι οποίες πέραν των ζημιών που προκάλεσαν στον πρωτογενή τομέα με την απώλεια της παραγωγής ,  δημιούργησαν  στις  εναπομείνασες ποσότητες  σοβαρά προβλήματα  ασθενειών , που εκδηλώθηκαν είτε κατά τη συντήρηση στους ψυκτικούς χώρους είτε και  κατά  την άφιξη του προϊόντος  στους πελάτες του εξωτερικού .  
 Δυστυχώς ο κατά παράδοση φυσικός  σύμμαχος των παραγωγών ,  ο ΕΛΓΑ ,   για πρώτη φορά έπαψε να τους  στηρίζει λόγω έλλειψης πόρων , είτε αποφεύγοντας ολοσχερώς να τους  αποζημιώσει , είτε αποζημιώνοντάς τους  κατά τρόπο που κάλυπτε μόνο  ένα μικρό μέρος  του  κόστους παραγωγής και της ζημίας  .
Η δε  ενεργοποίηση του μηχανισμού  εισοδηματικής στήριξης του λεγόμενου  ‘ deminimis ‘, που χρηματοδοτείται   από Κρατικά κονδύλια , δεν κάλυψε  όλες τις ζημιωθείσες παραγωγές , αλλά  και αυτές που  αποζημίωσε ,  δεν   τις αποζημίωσε επαρκώς .
 Οι αρνητικές συνέπειες των συνεχών ζημιών  που έχουν  πλήξει όλο τον μηχανισμό παραγωγής , είναι ολοφάνερο  ότι αντιμετωπίζονται με ημίμετρα από την  πλευρά της πολιτείας  και όχι  με ουσιαστικές και μακροπρόθεσμες πολιτικές .
 Η κλιματική  αλλαγή   λοιπόν  , είναι σαφές  , ότι προκαλεί πολυεπίπεδες συνέπειες και τα στοιχεία που υπάρχουν  το αποδεικνύουν και είναι αδιάσειστα .
Ας μελετήσουμε για λίγο κάποιους πίνακες.
 Όπως διαπιστώνουμε η επιδείνωση των  επιπτώσεων της Κλιματικής  Αλλαγής είναι εμφανέστατη.
Και τίθεται ένα ερώτημα.
 Θα πρέπει να περιμένουμε την κατάρρευση όλου  του παραγωγικού μηχανισμού και των  υποδομών  που στήθηκαν  τα τελευταία 50 χρόνια χωρίς να αντιδράσουμε και να  σχεδιάσουμε δράσεις αντιμετώπισης ;
Σαφώς όχι. Θα πρέπει λοιπόν να ενεργοποιηθούμε στοχεύοντας σε δύο άξονες.
Πρώτον αυτόν της  στήριξης των εισοδημάτων των παραγωγών και των Επιχειρήσεων όπου είναι απαραίτητο και δεύτερο αυτόν   της  ανάληψης δράσεων  για την ενεργητική αντιμετώπιση του φαινομένου.
Και η  κάθε κατεύθυνση έχει δύο πυλώνες  , τον Ευρωπαϊκό  και  τον  Εθνικό .
Θα πρέπει  , πρώτιστα να  φροντίσουμε για την οικονομική βοήθεια και εισοδηματική στήριξη του παραγωγικού  μηχανισμού  με Ευρωπαϊκούς  πόρους ,  ενόψει  μάλιστα της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής   .   Και είναι χαρακτηριστική η  πρόσφατη  απάντηση του Επιτρόπου Γεωργίας  του  κ. Χόγκανο οποίος σε ερώτηση Έλληνα Ευρωβουλευτή που αφορούσε αγροτικές αποζημιώσεις , ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν περιέλαβε στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 ,  εργαλεία διαχείρισης κινδύνων τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο  Αγροτικής Ανάπτυξης  και τα οποία   , έκαναν χρήση άλλες Ευρωπαϊκές χώρες .Υπονοούσε ο Επίτροπος κυρίως  το μέτρο 17 , το οποίο είχε συμπεριληφθεί στις αρχικές προτάσεις της χώρας μας και στην συνέχεια  ανακλήθηκε  από την επόμενη Κυβέρνηση .
ΟΙ Εθνικοί  πόροι που διατίθενται μέσω του ΕΛΓΑ πρέπει να αυξηθούν   και  να  καταβληθούν επιτέλους στα ταμεία του Οργανισμού   από τον Κρατικό προϋπολογισμό  ,  τα ποσά  που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για την κάλυψη των λειτουργικών του δαπανών  και τα οποία  μπορούν να φθάσουν ετησίως περίπου  τα 30 εκατομμύρια ευρώ .
Να αναδιοργανωθεί ο μηχανισμός εκτίμησης ζημιών  κάνοντας χρήση της σύγχρονης  ηλεκτρονικής τεχνολογίας  έτσι ώστε  να μειωθεί το  λειτουργικό  κόστος των εποχιακών Γεωπόνων  και να επιταχυνθεί η αποτίμηση της ζημίας .
  Να τροποποιηθεί   και να εκσυγχρονιστεί ο  κανονισμός  λειτουργίας του  Οργανισμού προσαρμοζόμενος στις σύγχρονες ανάγκες  και τις  νέες  δυνατότητες   που υπάρχουν και θα πρέπει να αποκατασταθεί η Δημοκρατική νομιμοποίηση του Οργανισμού  επαναφέροντας στο Διοικητικό Συμβούλιο εκπροσώπους των Αγροτών οι οποίοι και χρηματοδοτούν σήμερα το !00 % των εσόδων του .
Θα πρέπει το σύστημα  γεωργικής  ασφάλισης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα  μέσα από το πρίσμα της διασφάλισης ενός ελαχίστου εισοδήματος των παραγωγών από οποιουσδήποτε κινδύνους ,  έτσι ώστε    να μπορούν να επιβιώνουν και να συνεχίζουν να καλλιεργούν .
Διασφάλιση που θα μπορούσε να γίνει παράλληλα , όχι μόνο μέσω  των βασικών καλύψεων του ΕΛΓΑ, αλλά και συμπληρωματικών καλύψεων που παρέχονται από ιδιωτικές ασφαλιστικές και που μπορούν να επιδοτηθούν    στο ασφάλιστρο από Ευρωπαϊκά προγράμματα .
Ένα επίσης από τα νέα εργαλεία ασφάλισης  για παράδειγμα  που υπάρχει στην διεθνή ασφαλιστική αγορά ,  είναι  η «Παραμετρική Ασφάλιση» , όπου δεν απαιτείται για την αποζημίωση,  να επισυμβεί ,μόνο η φυσική ζημία, αλλά η ύπαρξη  συμφωνημένων «συνθηκών» που προβλέφθηκαν και καθορίστηκαν στο συμβόλαιο ασφάλισης .
Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες  για τον προσδιορισμό   του ύψους της ζημίας και να γίνει  γρήγορη αποζημίωση , για τις καταστροφές παγίων  εγκαταστάσεων  ,που καλύπτονται μέσω των κονδυλίων των   ΠΣΕΑ .

Εν όψει της σχεδίασης των Μέτρων  του νέου ΠΑΑ,  θα πρέπει να   αυξηθούν  σημαντικά  τα κονδύλια  στα Μέτρα  των  δράσεων της   ενεργητικής προστασίας  , όπως της εγκατάστασης  αντιχαλαζικών  διχτυών  , αντιβρόχινων   καλυμμάτων  και  αντιπαγετικών  συστημάτων με ανεμομείκτες και  με χρήση νερού αλλά και δράσεων που έχουν να κάνουν με την επιδότηση ασφαλίστρου .
 Η επιδότηση ασφαλίστρου , θα κάνει εφικτή την επέκταση των καλύψεων σε περισσότερους κινδύνους  και θα αυξήσει το ενδιαφέρον του διεθνούς ασφαλιστικού συστήματος  να επενδύσει κεφάλαια στην Ελληνική αγορά,  καθιστώντας ταυτόχρονα  προσιτό το κόστος ασφάλισης  στον Έλληνα αγρότη.
Να καταρτιστεί μελέτη για επέκταση της εναέριας  αντιχαλαζικής προστασίας σε περισσότερες γεωγραφικές περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα σε εκείνες  που  παράγονται   προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας , αλλά  και   να ελέγχεται  η ορθή εφαρμογή της εν λόγω δράσης  διότι είναι γνωστά τα προβλήματα που είχαμε τον τελευταίο χρόνο .
Να  χρηματοδοτηθούν κλειστά αρδευτικά συστήματα  καθώς και συστήματα  ποτίσματος με σταγόνες,  για να εξοικονομήσουμε  υδατικούς πόρους  ,να έχουμε την δυνατότητα άρδευσης περισσοτέρων εκτάσεων αλλά και να μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε για την αντιπαγετική προστασία  .

Ταυτόχρονα θα πρέπει να  συνεχιστούν οι  έρευνες αντιμετώπισης , ορισμένων συνεπειών  της κλιματικής αλλαγής με καλλιεργητικές φροντίδες ,όπως για παράδειγμα , ειδικές   λιπάνσεις με ιχνοστοιχεία και μέταλλα  , αποσυμπίεση εδάφους , στραγγιστικές εργασίες , ειδικούς μεταπαγετικούς ψεκασμούς κ.α
Είχαμε  ξεκινήσει κατά το παρελθόν  οι  Συνεταιρισμοί της περιοχής Ημαθίας  σε συνεργασία  με  το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων της Νάουσας  , ερευνητικές προσπάθειες, για την αντιμετώπιση του παγετού και των  ζημιών από τις υπερβολικές  βροχοπτώσεις ,  με πολύ  ενθαρρυντικά αποτελέσματα .  Δυστυχώς όμως  λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων διακόπηκαν .
Ταυτόχρονα να σχεδιαστούν από τα Ινστιτούτα και τα Πανεπιστήμια ,  και να προταθούν στους Συνεταιρισμούς , τρόποι καλλιέργειας που καθιστούν  δυνατή  και εύκολη την εφαρμογή μεθόδων  και συστημάτων , ενεργητικής  προστασίας από τις θεομηνίες .
Δεν θα πρέπει  επίσης να παραλείψουμε την πρόβλεψη, της διευκόλυνσης και στήριξης , των αγροτικών νοικοκυριών  και των  επιχειρήσεων ,  όταν δημιουργείται   αδυναμία  κάλυψης των  υποχρεώσεων  προς το Τραπεζικό σύστημα , από  ζημίες που προκαλούνται από τις  θεομηνίες.  Αντίστοιχα παραδείγματα είχαμε πριν δύο χρόνια στην  Ισπανία , όπου η  κεντρική κυβέρνηση της χώρας πήρε σχετικά μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων .
Η άμεση λοιπόν   ενεργοποίηση όλων   των μηχανισμών  και η κατάρτιση ενός Εθνικού Σχεδίου , είναι η πρώτη και άμεση προτεραιότητα για τα αμέσως επόμενα χρόνια.
 Οι παραγωγικοί φορείς είναι έτοιμοι  για να συνεργαστούν με την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση επομένως  , θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες και στα πλαίσια της συνολικής προσπάθειας  που κάνει για την  αναδιοργάνωση  του Αγροτικού τομέα όπως ,  των Συνεταιρισμών ,των Αγροτικών Επιμελητηριακών θεσμών , των Διεπαγγελματικών  Οργανώσεων και  των Κρατικών δομών , να προχωρήσει ταχύτατα με διάλογο ,  στην διαμόρφωση και υλοποίηση  ,  αυτού που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε , Εθνικού Σχεδίου αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγή ςστον Αγροτικό  τομέα.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής