breaking news Νέο

Λ.Τσαβδαρίδης : «Να εξετάσει το Υπουργείο Οικονομικών τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Πετρέλαιο Θέρμανσης»

Λ.Τσαβδαρίδης : «Να εξετάσει το Υπουργείο Οικονομικών τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Πετρέλαιο Θέρμανσης»

Να εξετάσει το Υπουργείο Οικονομικών τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Πετρέλαιο Θέρμανσης, προκειμένου να δοθεί περαιτέρω σημαντική ανάσα στο σύνολο των ελληνικών νοικοκυριών, ζητάω από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα με σχετική Ερώτησή μου.

Όπως επισημαίνω, τα «θετικά μαντάτα» για τις τσέπες των Ελλήνων πολιτών, που φέρνει τόσο η φετινή φθηνότερη τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης, όσο και η ανακοίνωση του Υπουργού για ταχύτερη καταβολή τη φετινή χρονιά του επιδόματος θέρμανσης και για διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησής του, δεν επιλύουν οριστικά το πρόβλημα.

Καθώς η ιδιαίτερη αυξημένη φορολογία – κληρονομιά των προηγούμενων ετών και απόρροια των αλλεπάλληλων αυξήσεων στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ), παγιώνει μία ιδιαίτερα υψηλή τιμή του προϊόντος, σε πολλές περιπτώσεις απλησίαστη για σημαντικό ποσοστό συμπολιτών μας.

Η απαγορευτική αυτή τιμή, όπως υπογραμμίζω, οδήγησε τα προηγούμενα χρόνια όχι μόνο στην κατακόρυφη πτώση – έως και 70% - της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης, όχι μόνο στην άνθιση του λαθρεμπορίου πετρελαίου που προξενεί βαθιά πληγή στα έσοδα του κράτους αλλά επιπροσθέτως λειτούργησε επιβαρυντικά τόσο για το ίδιο το περιβάλλον, λόγω ανεξέλεγκτης κοπής δέντρων όσο και την ατμόσφαιρα στους αστικούς ιστούς, λόγω καύσης ακατάλληλων υλικών για θέρμανση.

Τονίζω δε ότι η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης θα λειτουργήσει ευεργετικά τόσο για τους κατοίκους των ορεινών περιοχών, που καταναλώνουν το προϊόν συχνότατα για διάστημα άνω των 6 μηνών όσο και για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (βαριά ασθενείς, άνεργοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες, χαμηλόμισθοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, χαμηλοσυνταξιούχοι).

Κυρίως όμως, όπως επισημαίνω, θα λειτουργήσει ευεργετικά για το ΣΥΝΟΛΟ των Ελλήνων φορολογουμένων σε όλη την ελληνική επικράτεια, που πληρώνει τους φόρους στο κράτος και χρειάζεται και αυτό να αισθανθεί ότι οι χρόνιες οικονομικές του θυσίες έχουν ένα ορατό για την τσέπη του αποτέλεσμα. 

Αναλυτικά, η κατατεθείσα Ερώτηση είναι η εξής: 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ

Βουλευτής Ημαθίας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

09-10-2019

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

Τον Υπουργό Οικονομικών

Κ. Σταϊκούρα Χρήστο  

Θέμα: Μείωση ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης 

Κύριε Υπουργέ,

«Θετικά μαντάτα» για τις τσέπες των ελλήνων πολιτών φέρνει η φετινή τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης, η οποία σύμφωνα με τα τώρα στοιχεία που αναφέρει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας θα είναι περί τα 9,5-10 λεπτά χαμηλότερη από την τιμή εκκίνησης του 2018 (από 1,145 στο 1,05 ευρώ/λίτρο).

Το γεγονός αυτό, σημαίνει πρακτικά ότι οι καταναλωτές θα έχουν μια ωφέλεια περί τα 95-100 ευρώ/χιλιόλιτρο, κάτι που θα λειτουργήσει ανακουφιστικά στην οικονομική τους κατάσταση.

Παράλληλα, το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί νωρίτερα από την περσινή χρονιά καθώς, όπως ανακοινώσατε, την επόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση, με στόχο να καταβληθεί το σύνολο του ποσού στους δικαιούχους εντός του 2019 αλλά και να διευρυνθούν τα κριτήρια χορήγησης ώστε να αυξηθούν οι δικαιούχοι.

Παρά ταύτα, η ιδιαίτερη αυξημένη φορολογία – κληρονομιά των προηγούμενων ετών και απόρροια των αλλεπάλληλων αυξήσεων στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ), παγιώνει μία ιδιαίτερα υψηλή τιμή του προϊόντος, σε πολλές περιπτώσεις απλησίαστη για σημαντικό ποσοστό συμπολιτών μας.

Όπως υπογραμμίζεται σε αρκετά δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, φορείς της αγοράς σημειώνουν ότι περίπου το 46% της τιμής είναι φόροι (ειδικός φόρος κατανάλωσης, ΦΠΑ). Ενώ από το 2010 έως σήμερα ο ΕΦΚ συν τον ΦΠΑ που επιβάλλεται επ’ αυτού αυξήθηκε κατά 1.244% και από 25,83 ευρώ το χιλιόλιτρο, διαμορφώνεται πλέον σε 347,2 ευρώ.

Η απαγορευτική αυτή τιμή, οδήγησε εξάλλου τα προηγούμενα χρόνια

όχι μόνο στην κατακόρυφη πτώση – έως και 70% - της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης

όχι μόνο στην άνθιση του λαθρεμπορίου πετρελαίου που προξενεί βαθιά πληγή στα έσοδα του κράτους

αλλά επιπροσθέτως λειτούργησε επιβαρυντικά τόσο για το ίδιο το περιβάλλον, λόγω ανεξέλεγκτης κοπής δέντρων όσο και την ατμόσφαιρα στους αστικούς ιστούς, λόγω καύσης ακατάλληλων υλικών για θέρμανση.

Κατόπιν τούτων και επειδή:

Το πετρέλαιο αποτελεί κυρίαρχο μέσο θέρμανσης των Ελλήνων πολιτών

Επειδή ιδιαίτερα οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών επιβαρύνονται οικονομικά λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης κατανάλωσης ήδη από τις αρχές του Οκτωβρίου και τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Απριλίου

Είναι επιτακτική ανάγκη να βοηθηθούν οι συμπολίτες μας, ιδιαίτερα όσοι ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (βαριά ασθενείς, άνεργοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες, χαμηλόμισθοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, χαμηλοσυνταξιούχοι)

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Τι προτίθεται το Υπουργείο να πράξει αναφορικά με τη ζητούμενη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Πετρέλαιο Θέρμανσης; 

Με εκτίμηση

Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Βουλευτής Ημαθίας ΝΔ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής