breaking news Νέο

Σ.Ζαριανόπουλος: "Να ξεσηκωθεί ο κόσμος και να βουλιάξουν οι πόλεις από κινητοποιήσεις"

Σ.Ζαριανόπουλος:

Κάλεσμα να ξεσηκωθεί ο λαός και να βουλιάξουν οι πόλεις από κινητοποιήσεις, ως απάντηση στις επιλογές της... αριστερής κυβέρνησης της χώρας, απηύθυνε χθες από τη Βέροια ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ, με αφορμή τη διήμερη περιοδεία του στο νομό Ημαθίας και τις συναντήσεις που είχε με φορείς, αντιπροσωπείες εργαζομένων και αγροτών, στις οποίες και εξετάστηκαν προβλήματα του νομού αλλά και γενικότερα προβλήματα, που έχουν να κάνουν με τα αντιλαϊκά μέτρα, που έχει πάρει η παρούσα κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ο κ. Ζαριανόπουλος, αφού πρώτα επεσήμανε ότι περιοδείες γίνονται σ' όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Ημαθία, σημείωσε πως «προσπαθούμε να επικεντρώσουμε την προσοχή του ελληνικού λαού πάνω σε δύο ζητήματα».

«Το ένα», είπε, «είναι, αν ο κατήφορος των αντιλαϊκών μέτρων έχει τέλος. Όσο η εξουσία βρίσκεται στα κόμματα, που ψήφισαν ή στήριξαν μνημόνια και στα χέρια των μεγάλων επιχειρηματιών, ο κατήφορος αυτός δεν έχει τέλος. Μετά το πρώτο μνημόνιο, που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και τα δύο μνημόνια η παρούσα κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, πάει και για τρίτο μνημόνιο (τέταρτο στη σειρά) με την 3η αξιολόγηση, που θα έχουμε το φθινόπωρο. Αυτός είναι και ο λόγος, που δεν έχει τελειωμό ο κατήφορος.

Γιατί η μεγάλη ανησυχία του ευρωπαϊκού κεφαλαίου είναι η ανταγωνιστικότητα απέναντι στην Κίνα. Αυτό το σύστημα δεν μπορεί να εφεύρει άλλο τρόπο, παρά να ρίξει τις συντάξεις, τους μισθούς και τις κοινωνικές παροχές. Να εξασφαλιστούν κρατικά κονδύλια, πακέτα, που θα πάνε σε επενδυτές».

 

Δημόσιο χρέος

Σ' ό,τι αφορά στο δημόσιο χρέος, ο κ. Ζαριανόπουλος ανέφερε ότι «αυτό διογκώνεται με δάνεια και με νατοϊκές υποχρεώσεις (4 δις, ήτοι 2% επί του ΑΕΠ της χώρας), την ίδια ώρα που ο εφοπλιστής δεν πληρώνει ούτε 1 ευρώ φόρο! Εκεί οφείλεται το χρέος και ο λαός δεν χρωστάει τίποτα». Ο ίδιος, με αφορμή τη ρύθμιση του χρέους, εκτιμά πως «περίμενουμε καινούργια μέτρα», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «στόχος τους είναι να γίνει πιο φθηνός ο εργάτης, να κοπούν συντάξεις και να εξοικονομηθεί ζεστό χρήμα, για να δοθεί στους μεγάλους επιχειρηματίες. Πράγμα για το οποίο ο λαός θα κληθεί να πληρώνει ματωμένα, όπως τα λέμε εμείς, πλεονάσματα για τρεις γενιές ακόμα!».

Το άλλο ζήτημα, στο οποίο αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «είναι ότι τα αποτελέσματα του πολέμου της Μέσης Ανατολής ειναι στην αυλή μας. Η Ε.Ε. αναμένει νέα ένταση στην περιοχή και κύματα προσφύγων και μια λογική να εγκλωβιστούν στη χώρα μας, πρώτη πύλη εισόδου».

 

Κυπριακό

Μιλώντας ο κ. Ζαριανόπουλος για το Κυπριακό – ένα ζήτημα στο οποίο παρατηρείται έντονη κινητικότητα τις τελευταίες μέρες –ανέφερε πως στόχος των Τούρκων είναι να νομιμοποιηθεί η διχοτόμηση και ο λόγος είναι οι πετρελαϊκές εταιρείες να εκμεταλλευτούν τα πετρελαιακά κοιτάσματα στην περιοχή.

«Oι γκρίζες ζώνες των Τούρκων», είπε, «έχουν στόχο να βάλουν ζητήματα για μοίρασμα του πλούτου στο Αιγαίο Πέλαγος, με το ΝΑΤΟ, που προβάλει ως εγγυητής, να μην αναγνωρίζει σύνορα».

«Αυτά τα ζητήματα», τόνισε, «ο λαός πρέπει να τα συνδέσει και να τα κάνει θέματα της καθημερινής πάλης του. Το ΚΚΕ δεν θα τους αφήσει σε χλωρό κλαρί. Θα τους κυνηγάμε παντού. Δεν θέλουμε το λαό δούλο στη δουλειά και κρέας τα κανόνια σε περίπτωση πολέμου».

 

«Ο αγώνας των συμβασιούχων στους Δήμους ανέδειξε το ζήτημα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς»

Αναφερόμενος στις δηλώσεις και στον πρόσφατο απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας, ο κ. Ζαριανόπουλος σημείωσε πως: «Ο μεγάλος μαζικός αγώνας των συμβασιούχων στους Δήμους δέχθηκε τρομερές πιέσεις και μεγάλες απειλές. Όλα δείχνουν ότι πάμε για την ιδιωτικοποίηση στην υπηρεσία της καθαριότητας. Ο αγώνας αυτός ανέδειξε το ζήτημα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς. Ένα αίτημα καρφί στα μάτια των μεγαλοβιομηχάνων. Ο αγώνας αυτός δεν σταματά».

 

«Τα όσα φημολογούνται για επαναλειτουργία της ΕΝΚΛΩ είναι έγκλημα»

Μιλώντας για θέματα της Ημαθίας και δη την ΕΝΚΛΩ, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ: «Η ΕΝΚΛΩ είναι θέμα μόνιμης και σταθερής δουλειάς. Η Νάουσα έπεσε στην παγίδα να διεκδικήσει δάνεια για το Λαναρά, για να μη χάσουν τις δουλειές τους. Τα δάνεια δόθηκαν, αλλά τα εργοστάσια έκλεισαν και οι εργάτες βρέθηκαν στο δρόμο. Σε αυτό έβαλαν το χέρι τους Δήμαρχοι, πολιτικές δυνάμεις, εργοδοτικοί συνδικαλιστές, πολιτικοί (ΣΥΡΙΖΑ αντιπολίτευση και Λαφαζάνης).

Εμφανίζεται ο ίδιος θίασος μετά από 15 χρόνια και πρωτοστατεί στην ίδια παγίδα για τους εργαζόμενους. Τα όσα φημολογούνται για την επαναλειτουργία της ΕΝ ΚΛΩ, είναι έγκλημα. Θα χάσουν οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους. Αυτοί που θα κληθούν να πιάσουν δουλειά, θα πρέπει να παραιτηθούν από τέτοιες αξιώσεις. Η επένδυση μπορεί να γίνει και να μη γίνει, εξαρτάται από τα FUNDS. Ακόμα και αν πιάσουν δουλειά οι εργαζόμενοι, σε καμμία περίπτωση να μην παραιτηθούν από αποζημιώσεις και άλλα εργατικά δικαιώματα. Δεν γίνεται να δίνονται τεράστιες επιχορηγήσεις σε τέτοιες προσπάθειες και να μην εξασφαλίζονται οι αποζημιώσεις, τα δεδουλευμένα και τα εργατικά δικαιώματα των εργατών».

 

«Υπάρχει μεγάλη απόγνωση για τα αγροτικά ζητήματα»

Ο κ. Ζαριανόπουλος έκανε αναφορά, βεβαίως, και στις συναντήσεις που είχε κατά τη διήμερη περιοδεία του στην Ημαθία, επισημαίνοντας: «Περιοδεύσαμε στην Επισκοπή Νάουσας και σε συνεταιριστικά εργοστάσια. Υπάρχει μεγάλη απόγνωση για τα αγροτικά ζητήματα, με την τιμή του ροδακίνου να καταρρέει και οι αποζημιώσεις από χαλάζι, αν δίνονται, αργούν, ενώ, εκτός από ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές, βάζουν φόρο και στο νερό. Μιλάμε για ξεριζωμό. Η πολιτική της Ε.Ε. είναι τέρμα οι μικρές ιδιοκτησίες και η παρουσία μεγάλων αγροτικών ιδιοκτησιών. Επιπλέον, για τρίτη φορά η... αριστερή κυβέρνηση ψήφισε την παράταση του εμπάργκο κατά της Ρωσίας».

 

Ανασύνταξη του εργατικού κινήματος

Ολοκληρώνοντας ο κ. Ζαριανόπουλος τόνισε ότι «την απάντηση απέναντι σ' ολα αυτά θα πρέπει να τη δώσει ο λαός. Να αντιδράσει και να βουλιάξουν οι πόλεις από κινητοποιήσεις με την οργάνωση στα σωματεία, στη γειτονιά, παντού. Ο αντίπαλος είναι ιδιαίτερα οργανωμένος. Γι' αυτό θα πρέπει να γίνει ανασύνταξη του εργατικού κινήματος σε κατεύθυνση ταξική. Ενότητα, λαϊκή συμμαχία, αγώνας, αυτό εννοούμε. Το ΚΚΕ να ενισχυθεί και στην κάλπη, να ενισχυθούν οι οργανωμένες δυνάμεις, στα σχολεία, στα σούπερ μάρκετ, στις λαϊκές γειτονιές».

Ρεπορτάζ: Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής