breaking news Νέο

Την άρση των κριτηρίων χορήγησης των αδειών φύτευσης νέων οινάμπελων ζητά ο βουλευτής Ημαθίας Λ. Τσαβδαρίδης

Την άρση των κριτηρίων χορήγησης των αδειών φύτευσης νέων οινάμπελων ζητά ο βουλευτής Ημαθίας Λ. Τσαβδαρίδης

Την άρση των άδικων για την Ημαθία κριτηρίων χορήγησης των αδειών φύτευσης νέων οινάμπελων, που υφίστανται ήδη από το 2015 αλλά και τον ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ πολλαπλασιασμό της χορήγησης νέων αδειών φύτευσης στην πληττόμενη οικονομικά Ημαθία κατά τη νέα κατανομή του 2020, ζητάω από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Με σχετική Ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή, τονίζω ότι ο αγροτικός κόσμος της Ημαθίας είναι ανάστατος, αφού η διαμόρφωση των κριτηρίων ήδη από το 2015 οδήγησε σε εξαίρεσή του από την χορήγηση νέων αδειών φύτευσης, μιας και δεν εγκρίθηκε ούτε μισό στρέμμα από τα 186 που είχαν ζητηθεί και πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Και όλα αυτά, όπως σημειώνω, συμβαίνουν σε έναν Νομό ο οποίος όχι μόνο έχει μακρά ιστορία στο κρασί αλλά παράλληλα πλήττεται άγρια από τις οικονομικές επιπτώσεις του Ρωσικού Εμπάργκο αλλά και των νέων, πρόσθετων δασμών των ΗΠΑ στο βιομηχανικό ροδάκινο.

Επισημαίνω δε ότι η πολιτεία οφείλει να προστατέψει την Ημαθία, τη σημαντικότερη ζώνη παραγωγής Ερυθρών Οίνων Ονομασίας Προέλευσης, ενώ είναι αδήριτη ανάγκη το κρασί της Ημαθίας να γίνει και πάλι φορέας ανάπτυξης και διάδοσης του brand name της περιοχής μέσω και του πολλαπλασιασμού των συνεργειών με τη γαστρονομία και τον τουρισμό.

Συνέργειες που θα απογειώσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού, θα φέρουν νέες θέσεις απασχόλησης και θα εκτινάξουν το εισόδημα της τοπικής κοινωνίας σε χρόνια δύσκολα για την ελληνική οινοπραγωγή.

Καθώς, σύμφωνα και με τα στοιχεία της πρώτης εκτίμησης του τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών του Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης, η παραγωγή του 2019 εμφανίζεται κατά 10,18% σε συνολικό επίπεδο και ανεξαρτήτως κατηγορίας οίνου, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

 

Αναλυτικά, η κατατεθείσα Ερώτηση είναι η εξής:

 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ

Βουλευτής Ημαθίας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

30-10-2019

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Κ. Βορίδη Μαυρουδή

 

 

Θέμα: Άμεση ανάγκη στήριξης της οινοπαραγωγής της Ημαθίας

Κύριε Υπουργέ,

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα μηνύματα για την ελληνική οινοπαραγωγή καθώς σύμφωνα και με τα στοιχεία της πρώτης εκτίμησης του τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο σας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η παραγωγή του 2019 εμφανίζεται κατά 10,18% σε συνολικό επίπεδο και ανεξαρτήτως κατηγορίας οίνου, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ακόμη πιο ανησυχητικό δε είναι το γεγονός ότι η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη σε σχέση με το μέσο όρο πενταετίας, καθώς για φέτος η παραγωγή εμφανίζεται συρρικνωμένη κατά 19,86%. Ενώ, όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων, «η σύγκριση μέσων όρων του 2000 και του 2019, καταδεικνύει τη δραματική μείωση της οινοπαραγωγής κατά 34,63%, γεγονός που αποδίδεται στη δραματική μείωση των εκτάσεων αμπελοκαλλιέργειας κατά 20%».

Την ίδια στιγμή, ανάστατος είναι ο αγροτικός κόσμος του νομού Ημαθίας αφού η διαμόρφωση των κριτηρίων ήδη από το 2015 οδήγησε σε εξαίρεσή του από την χορήγηση νέων αδειών φύτευσης νέων οινάμπελων, μιας και δεν εγκρίθηκε ούτε μισό στρέμμα από τα 186 που είχαν ζητηθεί και πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Και όλα αυτά, σε έναν Νομό ο οποίος όχι μόνο έχει μακρά ιστορία στο κρασί, παράγοντας μάλιστα και την παγκοσμίως μοναδική ποικιλία «ξινόμαυρο Ναούσης» αλλά και σε έναν κατεξοχήν αγροτικό Νομό το εισόδημα του οποίου πλήττεται άγρια από τις επιπτώσεις του Ρωσικού Εμπάργκο αλλά και των νέων, πρόσθετων δασμών των ΗΠΑ στο βιομηχανικό ροδάκινο.

Ως εκ τούτου, κρίνεται ως επείγουσα η ανάγκη να υπάρξει άμεση Ανατροπή των κριτηρίων που οδηγούν σε μηδενική επιχορήγηση νέων αδειών στην Ημαθία και να χορηγηθεί κατ’ εξαίρεση στην Ημαθία πολλαπλάσιος αριθμός αδειών φύτευσης στη νέα Κατανομή για το 2020.

Κατόπιν τούτων και επειδή:

Μια παραδοσιακή καλλιέργεια της Ημαθίας εξαναγκάζεται σε συρρίκνωση

Η πολιτεία οφείλει να προστατέψει την Ημαθία, τη σημαντικότερη ζώνη παραγωγής Ερυθρών Οίνων Ονομασίας Προέλευσης

Είναι αδήριτη ανάγκη το κρασί της Ημαθίας να γίνει και πάλι φορέας ανάπτυξης και διάδοσης του brand name της περιοχής μέσω και του πολλαπλασιασμού των συνεργειών με τη γαστρονομία και τον τουρισμό, που θα απογειώσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού, θα φέρουν νέες θέσεις απασχόλησης και θα εκτινάξουν το εισόδημα της τοπικής κοινωνίας.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Τί προτίθεστε να πράξετε προκειμένου να αρθούν τα άδικα για την Ημαθία κριτήρια χορήγησης αδειών φύτευσης νέων οινάμπελων, που υφίστανται ήδη από το 2015;
  2. Προτίθεστε να πολλαπλασιάσετε ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ τη χορήγηση νέων αδειών φύτευσης στην πληττόμενη οικονομικά Ημαθία κατά τη νέα κατανομή του 2020;

 

Με εκτίμηση

Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Βουλευτής Ημαθίας ΝΔ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής