breaking news Νέο

Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας: Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν τα οικονομικά του 2018

Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας: Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν τα οικονομικά του 2018

Διπλή ήταν η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου. σύμφωνα με την e-periskopisi.gr. Στις 7 το απόγευμα τελέστηκε ειδική συνεδρίαση του σώματος που αντικείμενό της είχε την έγκριση ή μη απολογισμού, ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσεως οικονομικού έτους 2018, ενώ περίπου 2 ώρες μετά πραγματοποιήθηκε η τακτική συνεδρίαση. Στην ειδική συνεδρίαση, που είχε και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, συζητήθηκε η οικονομική κατάσταση του  δήμου Αλεξάνδρειας της περασμένης χρονιάς Στη συνεδρίαση παρέστησαν ορκωτός λογιστής και υπάλληλοι της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου, που έδωσαν εξηγήσεις στους αιρετούς για τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν.

 

Όσα ακούστηκαν στη συνεδρίαση:

Γκυρίνης: “στεκόμαστε επάξια, έχουμε αποθεματικό, δεν επιβαρύναμε τους δημότες με επιπλέον τέλη” Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Π. Γκυρίνης είπε πως από το 2014, που ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου, ο Δήμος Αλεξάνδρειας καταβάλει σε φόρους πάνω από 210.000 ευρώ κατά μέσο όρο καθώς και ΕΝΦΙΑ 147.000 ευρώ κατά μέσο όρο επίσης. Κάνοντας μια αντιπαραβολή σε σχέση με όσα καταβάλλονταν μέχρι το 2014, είπε πως τα ποσά εκείνα ήταν ελάχιστα σε σχέση με τα υφιστάμενα και πως αν δεν υπήρχαν οι αυξημένες και πρωτοφανείς υποχρεώσεις το αποθεματικό θα ήταν 2,2 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από ότι σήμερα. “Ο Δήμος Αλεξάνδρειας στέκεται επάξια όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια, χωρίς να επιβαρύνει με πρόσθετα τέλη τους δημότες” είπε στο τέλος της εισήγησής του ο Π. Γκυρίνης ενώ επεσήμανε ότι παράλληλα ο Δήμος έχει τη δυνατότητα και ενισχύσει τις κοινωνικές δομές και τον τομέα του πολιτισμού. 

 

Κιρκιλιαννίδης: “η Διοίκηση έχει μόνο έναν απλό διαχειριστικό ρόλο” Ο Γιάννης Κιρκιλιαννίδης, μέλος της διοίκησης Γκυρίνη την προηγούμενη περίοδο, που την περίοδο αυτή εκτελεί χρέη αρχηγού της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης, στη δική του τοποθέτηση άσκησε κριτική στη διαχείριση που έγινε. Όπως είπε πως η διοίκηση έχει “μόνο έναν απλό διαχειριστικό ρόλο” και πως δεν έγινε κάποιο έργο, πως η διοίκηση αδυνατεί να ελέγξει τις υπηρεσίες του Δήμου, την κατάσταση προμηθειών-συνεργείων κλπ που κινούνται στα δικαστήρια για να εισπράξουν μέσα από δικαστικές αποφάσεις. Καταλόγισε επίσης αδυναμία στις εισπράξεις και έφερε ως παράδειγμα εισπράξεις από αρδευτικά τέλη. Επίσης ανέφερε ότι ο Δήμος θα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση – έστω και με δανεισμό – της εξοικονόμησης πόρων (φέρνοντας ως παράδειγμα την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών) ενώ είπε πως πρέπει στο εξής ότι δαπάνη γίνεται να είναι άμεσα ανταποδοτική. Πανταζόπουλος: “θετικός ο απολογισμός του 2018, θα τον ψηφίσουμε” 

 

Στη δική του τοποθέτηση ο Αργ. Πανταζόπουλος, αρχηγός της 3ης σε δύναμη μέσα στο Συμβούλιο παράταξης (που συνεργάζεται με την παράταξη του δημάρχου), ανέφερε πως η δική του παράταξη βλέπει ότι τα βασικά στοιχεία του απολογισμού είναι θετικά και πως η δική του παράταξη θεωρεί ως θεμέλιο την εντιμότητα και την καθαρότητα στα οικονομικά. Έθεσε το ερώτημα αν στο άμεσο μέλλον  – δεδομένης και της οικονομικής δυσπραγίας που έχει φέρει η κρίση – ο Δήμος θα προχωρήσει στην άμεση απαίτηση των ανείσπρακτων που έχει από δημότες. Χαλκίδης: “υπερβολικά τα ποσά” Διευκρινίσεις για μια σειρά από όσα αναφέρονταν στις καταστάσεις που οι σύμβουλοι παρέλαβαν ζήτησε ο Μιχάλης Χαλκίδης. Έκανε μια αναφορά στα τιμολόγια των προμηθευτών και στις προσφυγές που κάνουν αλλά και στο δάνειο της ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας που δεν πληρωνόταν επί πολλά χρόνια, από το 2002 – 2003 (για το οποίο η Τράπεζα Πειραιώς τελικά κατάσχεσε ποσό περίπου 600.000 ευρώ από τον Δήμο, επειδή ήταν εγγυητής). Αμφισβήτησε την ικανότητα της Διοίκησης στον εισπρακτικό τομέα ενώ καταλόγισε σε αυτή περιττά έξοδα για μια σειρά από θέματα, όπως καύσιμα, ανταλλακτικά, φωτιστικά σώματα, αναλώσιμα κλπ. Επίσης, προανήγγειλε αίτημα της αντιπολίτευσης για έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με κάποια θέματα – χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένα τα θέματα αυτά. Ιακωβίδης: “το αποθεματικό ανήκει στους δημότες” Στην διάθεση του ποσού του αποθεματικού των 7,226 εκατ. ευρώ στους δημότες, μέσα από την παροχή υπηρεσιών επικεντρώθηκε στη δική του τοποθέτηση ο Ηλίας Ιακωβίδης της Λαϊκής Συσπείρωσης. “Τα χρήματα ανήκουν στους δημότες… πρέπει να τα χρησιμοποιούμε ορθολογικά και στη σωστή κατεύθυνση” είπε μεταξύ άλλων και επεσήμανε πως η παράταξή του επικροτεί την κοινωνική πολιτική και πως σαφώς θέλει οι υπηρεσίες (καθαριότητα, φωτισμός κλπ) να είναι ευθύνη του Δήμου. Μίλησε επίσης για την υποστελέχωση αλλά και για την ανάγκη για προσλήψεις στις υπηρεσίες του Δήμου, ώστε να μειωθεί το κόστος λόγω προσφυγής σε τρίτους (συνεργεία κλπ). Ο απολογισμός, ισολογισμός και τα αποτελέσματα χρήσεως οικονομικού έτους 2018 εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο. Υπερψήφισαν οι παρατάξεις Γκυρίνη και Πανταζόπουλου ενώ καταψήφισαν οι παρατάξεις Ναλμπάντη, Χαλκίδη και η Λαϊκή Συσπείρωση.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής