breaking news Νέο

Aνεμογεννήτριες στο Βέρμιο. Γράφει ο Τάσος Καραμπατζός

Aνεμογεννήτριες στο Βέρμιο. Γράφει ο Τάσος Καραμπατζός

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΟ ΒΕΡΜΙΟ"
(Η ιδιοκτησία του Δήμου Νάουσας ως στοιχείο που μας ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΕΙ από όλες τις άλλες περιοχές της Ελλάδας).

Το σοβαρό αυτό θέμα μετά και την τεράστια κοινωνική "πίεση", πρόκειται να συζητηθεί στο Δημοτικό μας Συμβούλιο Νάουσας την Πέμπτη 14-11-2019. Πέραν των δύο αρνητικών αποφάσεων που έλαβε ήδη το Δ.Σ. και αφορούν την ορατή από την πόλη κορυφογραμμή (θέσεις: "Γράμματα","Αγιο Πνεύμα - Τρούλος", "Αγριολάπατα", "Τσανακτσή -Δίδυμες", ήθελα να προσθέσω στον δημόσιο διάλογο και τα εξής ακόμη στοιχεία, τα οποία σαφώς και αποτελούν σημαντικά ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ για τη ΜΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Α/Γ και συγκεκριμένα:
1. Το καλοκαίρι του 2012 ως Δήμαρχος, ήμουν ο βασικός εισηγητής για την αρνητική (κατά πλειοψηφία) απόφαση που έλαβε τότε το Δ.Σ. Νάουσας, στηριζόμενη σε σωρεία στοιχείων και λόγων που έχω ήδη αναπτύξει και σε άλλες δημόσιες παρεμβάσεις μου. Και δεν είναι μόνον η "αισθητική" υποβάθμιση των τεράστιων πυλώνων ύψους 120 μ. που πρόκειται να τοποθετηθούν στην μπροστινή (προς τη Νάουσα) ορατή κορυφογραμμή, κάτι το οποίο παλιότερα ορισμένοι έλεγαν οτι "θα είναι κάτι ...όμορφο..!!!. Η βασική μας άρνηση εδράζεται στην ΒΕΒΑΙΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ που θα επισυμβεί στο Βέρμιο με την συνολική τοποθέτηση άνω των 400 Α/Γ. !!!, αλλά και: α) Στο ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ καθεστώς των συγκεκριμένων θέσεων τοποθέτησης των Α/Γ, που είναι ίσως και το πιο βασικό στοιχείο -επιχείρημα- που δεν αναδείχθηκε καθόλου μέχρι τώρα. β) ΣΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΜΑΣ ΛΕΚΑΝΗΣ (βλ. απειλή στέρευσης των πηγών της Αράπιτσας, Καράμπουνάρ, 3 Πηγάδια κλπ), γ) Στη διάνοιξη εκατοντάδων χιλιομέτρων δασικών δρόμων τεράστιου πλάτους επί της Αλπικής ζώνης (οροπέδιο μεταξύ Νάουσας -Βέροιας -Πτολεμαίδας-Πύργων), που θα γίνουν αναγκαστικά για την προσπέλαση των θηριωδών φορτηγών-τράκτορες-, γερανοφόρων κλπ. δ) Στην ισοπέδωση (σε σχήμα "κόλουρων κώνων") κάθε κορυφής που θα πάρει μορφή γηπέδου ποδοσφαίρου (!!!!) για την τοποθέτηση των φαραωνικών πυλώνων Α/Γ, ε) Στην εναπόθεση εκατοντάδων χιλιάδων κυβικών μέτρων από μπετό και οπλισμό για τη θεμελίωσή τους και που ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ ΠΟΤΕ (!), στ) Στην βέβαιη εγκατάλειψη μετά από 25-30 χρόνια, όλης αυτής της σαβούρας σίδερου, τσιμέντου και εκσκαφών, η οποία ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ ΕΠΙ ΑΙΩΝΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥΣ !!!!
2. Το 2018, επαναλάβαμε την βασική μας αρνητική θέση και ως παράταξη της μείζοντος μειοψηφίας στο Δ.Σ.
3. Επί του ιδιοκτησιακού ειδικότερα: Σε άλλα άρθρα μου έχω αναλύσει την επί μέρους ιδιοκτησία του Δήμου Νάουσας συνολικής έκτασης 71.000 στρ. στο όρος Βέρμιο. Ξαναδιαβάζοντας σχετικά με την αγορά του προκείμενου τμήματος (γνωστό και ως "Δασόκτημα Κανέλλη"), η οποία έγινε με το υπ'αριθ. 8108/22-12-1958 συμβόλαιο του τότε συμβ/φου Νάουσας Νικ. Πεχλιβάνου, νομίμως μεταγραφέντος στο Υποθ/κείο Νάουσας, οι τότε πωλητές μεταβίβαζαν στον Δήμο μας συνολική έκταση 46.600 στρ. ή όσης έκτασης και άν είναι, εντός των ορίων αυτής όπως αυτά περιγράφονται ξεκαθαρα στο ως άνω συμβόλαιο. Επιπρόσθετα, στο συμβόλαιο αυτό και για την αποσαφήνιση των συνόρων -ορίων του αγοραζόμενου δάσους- επισυνάφθηκε το από μήνα Δεκέμβρη 1955 σχεδιάγραμμα του Μηχανικού Δασολόγου Αθανασίου Πανδέκτη... "θεωρηθέντος παρά του Δασάρχου Ναούσης".
4. Τα συγκεκριμένα όρια του Συμβολαίου: Αρχικά γίνεται περιγραφή για ".....τα προς Βορρά όρια ....Γραμματικό και δάσος Πύργων ... μέχρι της θέσεως "Μαύρη Πέτρα" (Καρατάς), εκείθεν στρέφει προς ανατολάς.... μέχρι της συναντήσεως των ορίων "Τσανακτσή" παρά τη θέση "Στέρνα"..... εκείθεν στρέφεται προς Νότον και ακολουθεί τα όρια "Τσανακτσή" μέχρι συναντήσεως των ορίων Σελίου.... ".
5. Άρα, και από το συμβόλαιο αγοράς και από το συνοδεύον αυτό "Σχεδιάγραμμα", θεωρηθέν και από τον τότε Δασάρχη, καθίσταται σαφές οτι τα όρια ιδιοκτησίας του Δήμου Νάουσας είναι οι κορυφογραμμές που ανέφερα. Μετά δε και την τροποποίηση που καταφέραμε με τον Νόμο 3208/2003, ο Δήμος μας κατέστη απόλυτος κύριος αυτής της έκτασης κατά τα 5/5 ήτοι 100%, "διώχνοντας" ουσιαστικά από μέσα το Δημόσιο, που μέχρι τότε είχε αναγκαστικά το 1/5. Οπότε, πέραν των ορίων αυτών (Κορυφογραμμές), η δημοτική έκταση συνορεύει με τα όρια ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, από την ανάγνωση του συμβολαίου αυτού, συνάγεται ξεκάθαρα οτι τα όρια περιγράφονται είτε σε ρέματα, είτε σε σταθερά σημεία (βράχους) είτε σε κορυφογραμμές. Άλλος τρόπος αποσαφήνισης ορίων, δεν υπάρχει. Δεν μπορεί να αποτελεούν όριο π.χ. τα δέντρα !!! (τα οπία σήμερα υπάρχουν και αύριο ΟΧΙ). Περαιτέρω:
6. Επί των κορυφογραμμών αυτών, ο Δήμος Νάουσας ως απόλυτος ΚΥΡΙΟΣ και ΝΟΜΕΑΣ τους, έχει κτίσει π.χ. από τα τέλη της δεκαετίας του '80 στην κορυφή "Αγριολάπατα" το γνωστό σε όλους μας "Σαλέ", όπως επίσης και στο σημείο αυτό (υψόμ. 2010μ) καταλήγει και ο εναέριος Αναβατήρας του Χιονοδρομικού Κέντρου "Τρία Πηγάδια". Όλα αυτά, αποτελού αδιαμφισβήτητα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στον Δήμο και τα εκμεταλλεύεται επί 40 και πλέον χρόνια. Την ίδια αυτή κορυφή πίσω από το "Σαλέ", εκμισθώνει ο Δήμος μας εδώ και 25 χρόνια σε ιδιωτικές εταιρίες, όπου εγκατέστησαν κεραίες κινητής τηλεφωνίας, εισπράττοντας ετήσιο μίσθωμα. Επίσης. κάθε χρόνο, εκμισθώνει ολόκληρες αυτές τις αλπικές κορυφογραμμές σε δημότες Ναουσαίους κτηνοτρόφους, για τη βόσκηση των ποιμνίων τους, εισπράττοντας επίσης ενοίκια για τη χρήση αυτή, κάτι που αποδεικνύεται και από τους σχετικούς "Βεβαιωτικούς Καταλόγους" της δημοτικής υπηρεσίας "προσόδων". Και όλα αυτά γίνονται χωρίς ΠΟΤΕ το Δημόσιο να προβάλλει ουδεμία αντίρρηση. Αρχές δεκαετίας του 1980, ο Δήμος Νάουσας διοάνοιξε δασικό δρόμο στη βόρεια πλευρά των κορυφών αυτών από το "Σαλέ" μέχρι τη θέση "Αεροπόρος Προκόπιος Διδασκάλου", όπου έκτοτε χρησιμοποιείται για την πρόσβαση οχημάτων και πεοπόρων προς τη θέση "Αγιο Πνεύμα", αλλά και για τους Αιωροπτεριστές. Επομένως, η ιδιοκτησία όλων αυτών των σημείων που πρόκειται να εγκατασταθούν οι Α/Γ, ΑΝΗΚΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΑΟΥΣΑΣ. Ποιός ισχυρίζεται λοιπόν, οτι οι εκτάσεις αυτές δεν ανήκουν στον Δήμο της Νάουσας; Το διευκρινίσαμε ποτέ; Το παλέψαμε ποτέ; Ή θα πέσουμε ...αμαχητί στις ορέξεις κάποιων?
7. Τελος, κι αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό, τον Ιούνιο του 1995 με πρωτοβουλία του αείμνηστου Μιχάλη Ξανθίδη - Προέδρου του ΕΟΣ Νάουσας- και με τη συνδρομή και άδεια του Δήμου μας, κτίσθηκε στην κορυφή "Τρούλος -Άγιο Πνεύμα" ένα όμορφο και καλαίσθητο πέτρινο εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος. Και αυτό χωρίς αντίρρηση κανενός. Στοιχεία προσιδιάζοντα σε έναν πληρη κύριο και νομέα αυτών των εκτάσεων που δεν αμφισβητήθηκαν ποτέ. Σε κάθε δε περίπτωση, όποιος πιστεύει οτι έλκει εμπράγματα δικαιώματα επί των σημείων που προβλέπεται η εγκατάσταση Α/Γ, ας τα διεκδικήσει νόμιμα. Υπάρχει δε και η διαδικασία του "κανονισμού ορίων" μεταξύ δύο ιδιοκτητών.
8. Εόψει λοιπόν της συνεδρίασης του Δ.Σ. Νάουσας, ας ληφθούν υπόψη και αυτά τα στοιχεία. Η "ειδοποιός διαφορά" μας στην περιοχή αυτή του Βερμίου, είναι οτι μιλάμε για ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ του Δήμος Νάουσας. Σε όλα σχεδόν τα άλλα μέρη της Ελλάδας, ιδιοκτήτης είναι το Ελληνικό Δημόσιο και γι'αυτό δεν ρωτάει κανέναν. Εδώ όμως, ισχύουν άλλα και ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΩΤΗΘΕΙ ο Δήμος μας για το τί σκέφτονται κάποιοι να κάνουν μέσα στην ιδιοκτησία μας. Και εάν οι ..."επενδυτές" επιμένουν, ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΜΕΣΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ (Ασφαλιστικά Μέτρα Νομής -Τακτική αγωγή- Προσφυγές στο ΣτΕ κλπ). Επιμένω επομένως, οτι οι επίμαχες εκτάσεις, ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΑΟΥΣΑΣ Και αυτός είναι που έχει τον ΠΡΩΤΟ ΛΟΓΟ για το άν θα γίνουν οι Α/Γ ή όχι.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής