breaking news Νέο

Πρόγραμμα ανταλλαγής και επισκέψεων 25 Κυπρίων Αγροτών

  • Πρόγραμμα ανταλλαγής και επισκέψεων 25 Κυπρίων Αγροτών
  • Πρόγραμμα ανταλλαγής και επισκέψεων 25 Κυπρίων Αγροτών
  • Πρόγραμμα ανταλλαγής και επισκέψεων 25 Κυπρίων Αγροτών
  • Πρόγραμμα ανταλλαγής και επισκέψεων 25 Κυπρίων Αγροτών
  • Πρόγραμμα ανταλλαγής και επισκέψεων 25 Κυπρίων Αγροτών
  • Πρόγραμμα ανταλλαγής και επισκέψεων 25 Κυπρίων Αγροτών

Το πρόγραμμα ανταλλαγής και επισκέψεων 25 Κυπρίων – το δεύτερο γκρουπ που πραγματοποιεί επισκέψεις στην Ημαθία – που σκοπό έχει την συνεργασία σε γνωστικό επίπεδο, αλλά και την βιωματική αποτύπωση όλων όσων συμβαίνουν και εξελίσσονται στον χώρο της γεωργίας, ξεκίνησε να υλοποιείται από χθες στον τόπο μας με διοργανωτή την Παναγροτική Ένωση Κύπρου και φορέα υποδοχής τον Α.Σ. Αγίας Μαρίνας «ο ΑΓΡΟΣ» και τα κέντρα υποστήριξης των αγροτικών συλλόγων Βέροιας και Νάουσας.

Τους Κύπριους αγρότες, χθες στις 10 το πρωί στην κεντρική σάλα του Πολυχώρου της Ελιάς, καλοσώρισε στην Ελλάδα και στην Ημαθία η Νατάσα Θεοδωράκη, η οποία και είχε να πει: «Η Ημαθία έχει το προνόμιο ως ένας κατ' εξοχήν αγροτικός νομός να πρωτοπορεί σε πολλά ζητήματα του κλάδου. Την φύση της προίκισε ο Θεός, κι οι άνθρωποι με τον μόχθο τους αξιοποιούν αυτό το δώρο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στο πέρασμά μας τις επόμενες μέρες από τις ανοιχτές καλλιέργειες της Αλεξάνδρειας, όπου όλα τα προηγούμενα χρόνια ευδοκίμησαν κάθε λόγους σπαρτά από σιτηρά, δημητριακά, τεύτλα, βαμβάκι, κτηνοτροφικά φυτά, ως τον κάμπο της Βέροιας με κυρίαρχο προϊον το ροδάκινο, αλλά και το ακτινίδιο, το δαμάσκηνο, το αχλάδι, το βερύκοκο και ως τις κεντημένες πλαγιές του Βερμίου με τις ορεινές ροδακινιές της Νάουσας, τα εκπληκτικά μήλα και κεράσια, τις εκλεκτές εκτάσεις του ξινόμαυρου κυρίως σταφυλιού, τα υπέροχα κρασιά, τα γάργαρα καθαρά νερά του Βερμίου που κατακλύζουν τον νομό, άλλα κι η ιστορία, η παράδοση, ο πολιτισμός, δικαιολογούν απόλυτα τον ορισμό που σας έδωσα πιο πάνω για την προικισμένη από τον Θεό Ημαθία. Τις επόμενες, λοιπόν, μέρες θα δείτε να αποκαλύπτεται μπροστά σας όλο αυτό το σκηνικό που σας περιέγραψα μόλις. Πρωτίστως θα δείτε τον σύγχρονο τρόπο των τεχνικών υποστηρικτών δράσεων της επιστήμης. Μέσα από υπηρεσίες, ιδιωτικές εταιρίες και συνεταιρισμούς που δραστηριοποιούνται στο νομό μας και έχουν ως κινητήρια δύναμη τους οι αγρότες μας, αναδεικνύονται και αξιοποιούνται οι καρποί της γης και οι καρποί των μόχθων τους. Με την ευχή να έχετε καλή διανομή και καλά αποτελέσματα, σας καλωσορίζουμε και πάλι».

 

Θ. Παπακωνσταντίνου: «Δεν έχουμε οργανωμένες ομάδες, έχουμε στην ουσία “αντάρτικα σωματεία”»

Χαιρετισμό στους Κυπρίους αγρότες απηύθυνε ο πρόεδρος της Κοινότητας Βέροιας Γιώργος Τσιλογιάννης και ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής Θόδωρος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αφού πρώτα μετέφερε τους χαιρετισμούς του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη και του Αντιδημάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας Ηλία Τσιφλίδη, συνεχάρη τους Κύπριους αγρότες που κατόρθωσαν να διαφυλάξουν και να συνεχίσουν τη λειτουργία συνεταιριστικών και αγροτικών οργανώσεων που αποτελούν, όπως επεσήμανε, τον μονόδρομο ώστε να επιτευχθεί κάτι καλό για τον αγροτικό κόσμο. Ο ίδιος ακόμα κάνοντας μια αναφορά στην κατάσταση η οποία παρουσιάζεται τώρα στην μεταμνημονιακή Ελλάδα και στον αγροτικό χώρο σημείωσε με νόημα: «Δεν έχουμε οργανωμένες ομάδες, έχουμε στην ουσία “αντάρτικα σώματα”»!!

Αμέσως μετά ακολούθησαν οι ομιλίες των γεωπόνων από την Έδεσσα κ.κ. Κωνσταντίνου Δαμιανού και Σάββα Μωϋσιάδη, οι οποίοι και αναφέρθηκαν στο παρόν και στο μέλλον της δενδροκαλλιέργειας.

 

Επισκέψεις

Τέλος, οι Κύπριοι αγρότες στην 7ήμερη διαμονή τους εδώ, πρόκειται να επισκεφθούν μεταξύ άλλων το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας, την Κονσερβοποιϊα ΑΛΜΕ, εκτάσεις με νέες φυτεύσεις οπωροφόρων, τεχνικές καλλιέργειες και σύγχρονους αμπελώνες, το Οινοποιείο ΒΑΕΝΙ όπως και το πολιτιστικό κέντρο της Σχολής Αριστοτέλη στη Νάουσα, στο οποίο και θα γίνει παρουσίαση ημερίδας από την Υπεύθυνη Εκπαίδευσης Dr Δρογούδη Δ. Παυλίνα απο το ΕΛΓΟ «Δήμητρα».

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής