breaking news Νέο

Παράξενες ειδήσεις...

  • Παράξενες ειδήσεις...
  • Παράξενες ειδήσεις...
  • Παράξενες ειδήσεις...
  • Μπήκαν… «σπίτι» τους τα δύο πάντα του ζωολογικού της Κοπεγχάγης!

Στις αρχές του 2017, το αρχιτεκτονικό γραφείο Bjarke Ingels Group (BIG) παρουσίασε σχέδια για μια δομή σε σχήμα γιν και γιανγκ, η οποία θα ήταν η φωλιά δύο γιγάντιων πάντα στον ζωολογικό κήπο της Κοπεγχάγης.

Τώρα, λίγους μήνες μετά την άφιξη τους στη Δανία, οι Μάο Σουν και Σινγκ Ερ από το Τσενγκντού της Κίνας μπήκαν στο καινούργιο «σπίτι» τους.

Το πρότζεκτ, στόχος του οποίου ήταν να δημιουργήσει ένα γαλήνιο περιβάλλον για ένα από τα πιο σπάνια βιολογικά είδη του πλανήτη μας, είναι προϊόν σειράς εργαστηρίων στα οποία συμμετείχαν ειδικοί των πάντα, ζωολόγοι και κτηνίατροι.

 

Τα πάντα στο… νέο τους σπίτι!

Η κυκλική φωλιά των πάντα είναι χωρισμένη σε δύο περιοχές, οι οποίες έχουν τη μορφή του συμβόλου γιν και γιανγκ. «Η αρχιτεκτονική είναι σαν την προσωπογραφία» εξηγεί, στο Designboom, ο Bjarke Ingels. «Το να σχεδιάζεις το σπίτι κάποιου είναι σαν να αιχμαλωτίζεις την ουσία του, τον χαρακτήρα του και την προσωπικότητά του σε μια μορφή οικοδομημένη. Στην περίπτωση των δύο γιγάντιων πάντα, η μοναδική μοναχική φύση τους απαιτεί δύο παρόμοια αλλά ξεχωριστά ενδιαιτήματα, ένα για τον Μάο Σουν και ένα για την Σινγκ Ερ. Στο ενδιαίτημα έχει δοθεί η μορφή ένα γιγαντιαίου συμβόλου γιν και γιανγκ, με δύο ημίσεα: η αρσενική και θηλυκή πλευρά συμπληρώνουν η μία την άλλη για να σχηματίσουν ένα ενιαίο κυκλικό όλον».

Στο εσωτερικό της φωλιάς των πάντα, μια ποικιλία φυτών, βράχων, δέντρων για να σκαρφαλώνουν επιτρέπει στους δύο αξιαγάπητους «γίγαντες» να αποσύρονται, να ξεκουράζονται, τα τρώνε ή να βρίσκουν σκιά, όντας ορατοί από τους επισκέπτες. Λιμνούλες, ρυάκια και καταρράκτες τους επιτρέπουν να δροσίζονται το καλοκαίρι. Μιας και τα πάντα πρέπει να μπορούν να βρίσκουν και ήλιο και σκιά, η ομάδα σχεδιαστών δημιούργησε δύο οικοσυστήματα: ένα πυκνό ομιχλώδες δάσος και ένα δάσος μπαμπού. Ανάλογα την εποχή, οι Μάο και Σινγκ έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν κατά μόνας – μόνον την περίοδο του ζευγαρώματος τα πάντα πλησιάζουν το ένα το άλλο – και τα δύο. Στο ισόγειο της δομής φιλοξενείται εστιατόριο με ανεμπόδιστη θέα και προς το «σπίτι» των πάντα και προς το γειτονικό «καταφύγιο» ελεφάντων.

*****

  • Η παλαιοντολογία… πανηγυρίζει! Βρήκαν απολίθωμα 99 εκατομμυρίων ετών!

Επιστήμονες από την Κίνα και τις ΗΠΑ ανακάλυψαν στη βόρεια Μιανμάρ την αρχαιότερη ένδειξη επικονίασης λουλουδιού από έντομο, η οποία συνέβη πριν τουλάχιστον 99 εκατομμύρια χρόνια, περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε βρεθεί έως τώρα, σε μια εποχή που πτεροδάκτυλοι πετούσαν ακόμη στους ουρανούς! Κάπως έτσι η παλαιοντολογία ως κλάδος συνολικά… πανηγυρίζει.

Συγκεκριμένα, το απολίθωμα που ανακαλύφθηκε, περιέχει τόσο το σκαθάρι, όσο και 62 κόκκους γύρης του φυτού που είχαν κολλήσει στα πόδια του εντόμου. Πριν τη νέα ανακάλυψη, η αρχαιότερη ένδειξη επικονίασης ανθοφόρου φυτού από έντομο, προερχόταν από τη μέση Ηώκαινο εποχή πριν περίπου 45 έως 48 εκατομμύρια χρόνια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γουάνγκ Μπο του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Ναντζίνγκ της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανακάλυψαν το απολίθωμα εγκλωβισμένο μέσα σε κεχριμπάρι, βαθιά σε ένα ορυχείο. Στο ίδιο σημείο είχε παλαιότερα βρεθεί ο πρώτος αμμωνίτης μέσα σε κεχριμπάρι.

Ο εντοπισμός της γύρης δεν ήταν εύκολος και κατέστη δυνατός χάρη στη χρήση συνεστιακού μικροσκοπίου λέιζερ και οπτικής φωτομικρογραφίας. Η γύρη προερχόταν πιθανότατα από φυτό της ομοταξίας των Ευδικοτυλήδονων. Το σκαθάρι που έκανε την επικονίαση, ανήκει σε ένα άγνωστο έως τώρα είδος που ονομάσθηκε Angimordella burmitina. παλαιοντολογία

«Είναι τρομερά σπάνιο να βρεθεί τόσο το έντομο όσο και η γύρη διατηρημένα μέσα σε ένα κοινό απολίθωμα», δήλωσε ο ερευνητής Ντέιβιντ Ντίλχερ, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.

Το μεγαλύτερο μέρος της τροφής των ανθρώπων προέρχεται από αγγειόσπερμα (ανθοφόρα) φυτά, από τα οποία σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 300.000 γνωστά είδη. Αρκετά από αυτά αυτο-επικονιάζονται, αλλά πάνω από το 90% χρειάζονται επικονίαση από έντομα (ή ζώα και τον άνεμο) για να αναπαραχθούν, κάτι που καθιστά την διαδικασία της επικονίασης πολύ σημαντική για την φύση και την ανθρωπότητα. Το πότε ακριβώς άρχισε η επικονίαση, παραμένει αντικείμενο επιστημονικής συζήτησης.

*****

  • Ιαπωνία: Ένας… γλυκός στη γεύση ιαπωνικός Ζεν κήπος βράχων!

Στην Ιαπωνία, ένας Ζεν κήπος βράχων θεωρείται πηγή γαλήνης και χαλάρωσης. Οι κάτοικοι του Τόκιο ταξιδεύουν συχνά στο Κιότο – το οποίο δεν είναι κοντά – απλά και μόνο για να απολαύσουν, έστω για λίγο, αυτούς τους κήπους που φιλοξενούνται μέσα στους χώρους μοναστηριών.

Μια άλλη πηγή χαλάρωσης είναι το να απολαμβάνει κανείς ιαπωνικά γλυκά. Αυτές οι δύο πηγές χαλάρωσης προφανώς και δεν συνδυάζονται. Ωστόσο, δύο Ιάπωνες καλλιτεχνικοί διευθυντές είχαν διαφορετική γνώμη.

Οι Tomonori Saito και Shohei Sawada συνδύασαν αυτές τις δύο απολαύσεις με ένα λεπταίσθητο σχέδιο του Shinan-ji Temple Rock Garden. Το μοναστήρι αυτό είναι προϊόν της φαντασίας των δημιουργών, οι οποίοι επιστράτευσαν τον τεχνίτη ουαγκάσι Motohiro Inaba για να φιλοτεχνήσουν έναν Ζεν κήπο βράχων αποκλειστικά και μόνο από βρώσιμα υλικά: κύβους από μαύρο σουσάμι σε σχήμα βράχων και μια στρώση ζάχαρης που μοιάζει με άμμο (η αξιαγάπητη μικρή ξύλινη τσουγκράνα δεν τρώγεται). Έτσι, ο γλυκός στη γεύση Ζεν κήπος βράχων έγινε πραγματικότητα.


• Η παλαιοντολογία… πανηγυρίζει! Βρήκαν απολίθωμα 99 εκατομμυρίων ετών!
• Ιαπωνία: Ένας… γλυκός στη γεύση ιαπωνικός Ζεν κήπος βράχων!

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής