breaking news Νέο

Το προσφυγικό ενώνει όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

  • Το προσφυγικό ενώνει όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας
  • Το προσφυγικό ενώνει όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας
  • Το προσφυγικό ενώνει όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας
  • Το προσφυγικό ενώνει όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας
  • Το προσφυγικό ενώνει όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας
  • Το προσφυγικό ενώνει όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας
  • Το προσφυγικό ενώνει όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας
  • Το προσφυγικό ενώνει όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Στην τακτική χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας με ένα και μοναδικό θέμα το προσφυγικό, υπήρξε σύσσωμη καταδίκη των επεισοδίων που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες στη Νάουσα με αφορμή την εγκατάσταση προσφύγων σε ξενοδοχειακές δομές της πόλης. Τη δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν όλοι οι επικεφαλείς των συνδυασμών που απαρτίζουν το Δημοτικό Συμβούλιο, οι οποίοι και καταδίκασαν τα γεγονότα, θέτοντας παράλληλα τον προβληματισμό τους για το μέλλον των 193 φιλοξενούμενων προσφύγων και την πιθανή πρόθεση της κυβέρνησης για δημιουργία HOT SPOT στη Νάουσα.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας κ. Φρ. Καρασαρλίδου και εκπρόσωποι φορέων, οργανώσεων.

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Νάουσας είπε τα εξής:

 

Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες,

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με την περιγραφή της σημερινής κατάστασης και των κινήσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από τον Δήμο.

Το σημερινό δημοτικό συμβούλιο έχει πρώτα από όλα ενημερωτικό χαρακτήρα προς τους δημότες της Νάουσας. Αναφορικά με την κατάσταση που υπάρχει σχετικά με την φιλοξενία των προσφύγων-μεταναστών στα δύο ξενοδοχεία του Δήμου μας αλλά και τις κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής.

Είναι αλήθεια ότι δεν υπήρχε καμία ενημέρωση προς τον Δήμο πριν την εγκατάσταση. Σε συνεργασία με τους ξενοδόχους και αφού επισκέφτηκα και τα δύο ξενοδοχεία με ομάδα της δημοτικής αρχής και του νομικού προσώπου, μπορώ να σας ενημερώσω για τα ακόλουθα.

 

Περιγραφή της σημερινής κατάστασης στον Δήμο

Στοιχεία για τους πρόσφυγες - μετανάστες που διαμένουν στα ξενοδοχεία της Νάουσας

-Ξενοδοχείο «Αμπελώνας»

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον υπεύθυνο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στο ξενοδοχείο «Αμπελώνας» διαμένουν 115 άτομα (προερχόμενα από τον καταυλισμό προσφύγων στην Μόρια της Λέσβου), εκ των οποίων τα 55 άτομα είναι ηλικίας κάτω των 18 ετών, οι 31 γυναίκες και 29 άνδρες.

Ειδικότερα:

-Βρέφη νεογέννητα έως και 2 ετών: 8 κορίτσια και 14 αγόρια

-Παιδιά 3 έως 5 ετών: 10 κορίτσια και 6 αγόρια

-Παιδιά 6 έως 11 ετών: 8 κορίτσια και  5 αγόρια

-Παιδιά - έφηβοι 12 έως 15 ετών: 2 αγόρια και 2 κορίτσια

Δηλαδή το 50% περίπου είναι ανήλικοι.

-Οι υπόλοιποι πρόσφυγες και μετανάστες είναι στην πλειοψηφία τους ηλικίας από 18 έως 34 ετών και 3 από αυτούς είναι άνω των 60 ετών (δυο ηλικιωμένες γυναίκες και ένας ηλικιωμένος άνδρας).

Σε ό,τι αφορά στην καταγωγή τους, οι 75 προέρχονται από τη Συρία, 3 γυναίκες είναι Παλαιστίνιες που έμεναν στη Συρία και 37 προέρχονται από το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης οι οικογένειες των προσφύγων είναι όλοι τους αιτούντες άσυλο ή βρίσκονται στην διαδικασία χορήγησης ασύλου και διαθέτουν έγγραφα και συγκεκριμένα το Δελτίο Αιτούντος Διεθνούς Προστασίας (το λεγόμενο Τρίπτυχο).

-Ξενοδοχείο «Αστέρας»

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον υπεύθυνο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στο ξενοδοχείο «Αστέρας» διαμένουν 73 άτομα, η καταγωγή των οποίων είναι από το Αφγανιστάν και η πλειοψηφία τους είναι οικογένειες με παιδιά.

Αντιλαμβάνεστε ότι είναι τελικά συνολικά 115+73 = 188 πρόσφυγες και μετανάστες στα δύο ξενοδοχεία.

Πιο αναλυτικά, η καταγραφή στο ξενοδοχείο «Αστέρας» έχει ως εξής:

-Βρέφη νεογέννητα έως και 3 ετών: 8 άτομα

-Παιδιά ηλικίας από 3 έως 12 ετών: 16 άτομα

-Παιδιά – έφηβοι ηλικίας 12 έως 18 ετών: 8 άτομα

-Ενήλικες από 18 έως 60 ετών: 40 άτομα

-Άνω των 60 ετών: 1 άτομο

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης οι πρόσφυγες και μετανάστες  που διαμένουν στον «Αστέρα» βρίσκονται στην Ελλάδα από το 2018 και ήταν σε άλλη δομή που έκλεισε. Αυτό σημαίνει ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί κάποιες κινήσεις όπως για παράδειγμα ότι όλοι τους διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ οι ενήλικες. Όσοι διαμένουν, δηλαδή και στο ξενοδοχείο «Αστέρας» είναι επίσης όλοι τους αιτούντες άσυλο ή βρίσκονται στην διαδικασία χορήγησης ασύλου και  διαθέτουν έγγραφα και συγκεκριμένα το Δελτίο Αιτούντος Διεθνούς Προστασίας (το λεγόμενο Τρίπτυχο).

Αυτά όσον αφορά στην σημερινή κατάσταση στον Δήμο μας.

Θα ήθελα όμως να δηλώσω τις αρχές που διέπουν την αντίληψη της Δημοτικής Αρχής αναφορικά με το ζήτημα αυτό και να διαβάσω την ακόλουθη δήλωση.

 

Γενικές Αρχές

Με συναίσθηση της ευθύνης και αντιλαμβανόμενος την ανησυχία όλων για όλα όσα συμβαίνουν στην Νάουσα τις τελευταίες ημέρες, θα ήθελα να δηλώσω τα εξής:

Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση 188 προσφύγων και αιτούντων άσυλο σε δύο ξενοδοχεία του Δήμου μας.

Μέσω του διαδικτύου κάποιες ακραίες ομάδες ή μεμονωμένα περιστατικά προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα κλίμα τρόμου και φόβου σε όλους μας, αναφορικά με την έλευση μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή μας. Υποκαθιστώντας τις αρμόδιες αρχές, όπως η κεντρική Κυβέρνηση και τα Υπουργεία, παραπληροφορούν συνεχώς τους πολίτες για δήθεν έλευση και νέου αριθμού μεταναστών, προκαλώντας το κοινό αίσθημα ασφάλειας.

Γίναμε θεατές ακραίων συμπεριφορών μίσους και ξενοφοβίας. Η κοινωνία διχάστηκε ή αναμένει από εμάς την απαραίτητη πληροφόρηση αναφορικά με το ζήτημα. Αυτό μας προβληματίζει και μας ανησυχεί δεδομένου ότι τα περισσότερα από αυτά τα ζητήματα είναι θέματα του κεντρικού Κράτους και όχι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Βέβαια δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε αυτά τα φαινόμενα ξεχωριστά από όποιες πολιτικές σκοπιμότητες που παρατηρούμε και χωρίς να ακούσουμε όλους τους φορείς του Δήμου μας.  

Η ρητορική μίσους που έχει αναπτυχθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σίγουρα δεν λύνει κανένα πρόβλημα, ούτε οδηγεί σε αποτελεσματικές λύσεις. Έχει ως σκοπό τον εκφοβισμό της κοινωνίας μας, την υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής, την διάβρωση των κοινών μας αξιών και είναι προάγγελος φαινομένων βίας.

Το ρεύμα αυτό, το μόνο που καταφέρνει τελικά είναι να ρίχνει μια σκιά πάνω στα κοινά μας μεγάλα προβλήματα.

Τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η δημοτική αρχή επιμένουμε στην αρχή της ισονομίας, της ανεκτικότητας και των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους.

Βασική αρχή της Ευρώπης σε όσους επιμένουν να χρησιμοποιούν τον φόβο για να διχάσουν, είναι η αρχή της διαφορετικότητας και της ισονομίας. Δηλαδή το να είσαι διαφορετικός από την κοινωνία στην οποία ζεις, δεν σημαίνει ότι έχεις λιγότερα δικαιώματα. Δεν πρέπει άλλωστε ποτέ να ξεχνάμε ότι εν τέλει όλοι μας είμαστε διαφορετικοί για κάποια άλλη κοινωνία, κάπου αλλού.

Οφείλουμε απέναντι στην ιστορία και στα παιδιά μας να απομονώσουμε τα ακραία  φαινόμενα μίσους και ξενοφοβίας, να σεβαστούμε τους θεσμούς και να έχουμε περισσότερη εμπιστοσύνη στο συντεταγμένο κράτος.

Από την άλλη, η αντιμετώπιση της ρητορικής του μίσους δεν σημαίνει και περιορισμό ή απαγόρευση της ελευθερίας του λόγου.

Όλοι μας μπορούμε να εκφραζόμαστε ελεύθερα, ωστόσο  από την πλευρά μας καταδικάζουμε οποιαδήποτε άσκηση βίας,  λεκτική ή σωματική,  σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.

Καλώ όμως όλους τους κοινωνικά υπεύθυνους ανθρώπους να αναλογιστούν τα ακόλουθα:

Όλοι μας έχουμε το δικαίωμα να είμαστε ανήσυχοι για τα κοινά μας ζητήματα. Όμως μην ξεχνάμε ότι ο Ελληνισμός είναι πρώτα από όλα ιδέα και αρχές και ποτέ δεν έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά του δέρματος ή τις φυσικές επιλογές. Άλλωστε δεν υπάρχει τίποτα ηρωικό στο να επιτίθεσαι σε συνανθρώπους, σε ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και μετανάστες. Αντίθετα οι αρχές του Ελληνισμού, της Ευρωπαϊκής Διαφώτισης και του Χριστιανισμού θα μας οδηγήσουν σωστά στις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε.

Σας διαβεβαιώνω τόσο εγώ προσωπικά όσο και η δημοτική αρχή, ότι λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις όλων, θα προχωρήσουμε ακολουθώντας αυτές τις κοινές πανανθρώπινες αρχές, που παράλληλα σέβονται την βούληση της κοινωνίας μας.

Κλείνοντας, δεν μπορώ να παραλείψω ένα άλλο ζήτημα που προέκυψε το οποίο είναι σχετικό με την ανάγκη παιδιών προσφύγων που θα πρέπει να πάνε σε κάποιο σχολείο.

Ομολογώ ότι αυτό το ζήτημα δεν είναι ζήτημα του Δήμου αλλά θέμα των δομών παιδείας είτε της πρωτοβάθμιας είτε της  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Βασική μας αρχή είναι η ακόλουθη. Κανένα παιδί ανεξαρτήτου προέλευσης, φυσικών ή κοινωνικών επιλογών και χαρακτηριστικών, προσανατολισμού ή αναπηρίας δεν μπορεί να στερηθεί το σχολείο. Αν πιστεύετε ότι η ίση παιδεία προς όλους είναι ένα ακριβό ζήτημα, σας προκαλώ να αναζητήσετε το κόστος της έλλειψης παιδείας. Τα τεχνικά ζητήματα του «πως, που και με ποιον τρόπο» θα πρέπει να τα λύσουν οι υπεύθυνες δομές για αυτό το ζήτημα.

Τέλος, αναμένουμε από το συντεταγμένο κράτος να μας απαντήσει για τον ευρύτερο σχεδιασμό του. Με τι ταχύτητα προχωρούν τα ζητήματα. Πως θα γίνει η γεωγραφική τακτοποίηση του φαινομένου. Ποιες είναι οι κοινωνικές και οικονομικές δυνατότητες της πατρίδας μας. Τι ζητά η πατρίδα από τον Δήμο μας σήμερα αλλά και στο μέλλον. Και όπως όλοι γνωρίζετε δεν είναι μόνο θέμα του δικού μας κράτους αλλά ευρύτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την οποία και αναμένουμε να παρουσιάσει τον σχεδιασμό της για το συγκεκριμένο φαινόμενο.

Εμείς, στην Νάουσα, διακόσια χρόνια μετά το 21 θα ξανακάνουμε το καθήκον μας προς την πατρίδα. Γιατί οι Ναουσαίοι και ξέρουμε και μπορούμε να σηκώσουμε ψηλά τον Δήμο μας.».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής