breaking news Νέο

Παράξενες ειδήσεις...

  • Παράξενες ειδήσεις...
  • Παράξενες ειδήσεις...
  • Παράξενες ειδήσεις...
  • «Παρακαλώ, μην λέτε Big Bang!» λέει ο Νομπελίστας και τους αφήνει… παγωτό!

Αυτό λέει για το Big Bang ο αμερικανός καθηγητής James Peebles, ο ένας από τους τρεις βραβευμένους με το Νόμπελ Φυσικής 2019 μπροστά σε ένα έκπληκτο ακροατήριο.

«Συνδέει ένα γεγονός και έναν χώρο, όμως και τα δύο είναι λάθος», λέει απευθυνόμενος στο κοινό που ήλθε να τον ακούσει στο συμπόσιο που οργανώνεται κάθε χρόνο από τον σουηδό πρεσβευτή στο Σπίτι της Σουηδίας στην Ουάσινγκτον.

Άρα, δεν υπήρξε αρχική Μεγάλη Εκρηξη, μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

Ο James Peebles, 84 ετών, είναι κοσμολόγος. Το βραβείο Νόμπελ τιμά το θεωρητικό του έργο για την παιδική ηλικία του Σύμπαντος.

Σημειώστε: την παιδική ηλικία, όχι την γέννηση…

«Είναι ατυχές ότι μιλάμε για την απαρχή, την στιγμή που στην πραγματικότητα, δεν έχουμε μία καλή θεωρία για ένα τέτοιο πράγμα, την αρχή», εξηγεί ο αμερικανός κοσμολόγος.

Αντίθετα, η Κοσμολογία έχει μερικές πολύ καλές θεωρίες για να εξηγήσει την εξέλιξη «από τα πρώτα δευτερόλεπτα», της επέκτασης του Σύμπαντος», εδώ και 14 δισεκατομμύρια χρόνια. Πρόκειται κυριολεκτικά για τα πρώτα δευτερόλεπτα, των οποίων τα …απολιθώματα έχουν ανακαλύψει οι κοσμολόγοι.

Ο όρος είναι ο ίδιος με την Παλαιοντολογία. Τα παλαιότερα απολιθώματα περιλαμβάνουν μόρια ηλίου που εκπέμφθηκαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, όταν το Σύμπαν ήταν πολύ ζεστό και πυκνό. Εγιναν αντικείμενο παρατήρησης με τηλεσκόπια.

Οι θεωρίες αυτές είναι επαληθευμένες μέσω της παρατήρησης, λέει, και αυτό κάνει την διαφορά με τις θεωρίες που αφορούν την περίεργη προηγούμενη φάση.

*****

  • Φως, ήχος και αφή: Το πρώτο σύστημα που παράγει τρισδιάστατες εικόνες σαν ολογράμματα!

Τρία πράγματα στη συσκευασία του ενός, με αποτέλεσμα κάτι «μαγικό»: «Ζωντανά» ολογράμματα που όχι μόνο τα βλέπει κανείς, αλλά επίσης τα ακούει και τα πιάνει. Ερευνητές από τη Βρετανία και την Ιαπωνία δημιούργησαν ένα πρωτοποριακό σύστημα με το φως… να πρωταγωνιστεί! Το σύστημα παράγει τρισδιάστατες εικόνες, που μπορούν να «μιλήσουν», να παίξουν μουσική ή να βγάλουν άλλους ήχους, ενώ παράλληλα δίνουν σε ένα άνθρωπο το αίσθημα της αφής, όταν τις αγγίζει με το χέρι του.

Ο ταυτόχρονος συνδυασμός 3-D οπτικού, ακουστικού και απτικού περιεχομένου επιτυγχάνεται για πρώτη φορά. Στόχος των επιστημόνων και μηχανικών είναι να δημιουργήσουν συσκευές που θα παράγουν ολογράμματα, τα οποία θα παρέχουν μια ολοκληρωμένη γκάμα αισθήσεων και όχι απλώς οπτικό περιεχόμενο.

Το σύστημα με την ονομασία MATD (Multimodal Acoustic Trap Display), το οποίο θυμίζει οθόνες ταινιών επιστημονικής φαντασίας όπως του «Πολέμου των Άστρων», μπορεί μελλοντικά να έχει ποικίλες εφαρμογές, όπως στη βιοϊατρική, στη βιομηχανία, στον στρατό κ.α.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ριούτζι Χιραγιάμα του Πανεπιστημίου του Σάσεξ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», βασίστηκαν στην τεχνολογία των ηχητικών λαβίδων, που μετακινούν πολύ μικρά αντικείμενα μέσω κυμάτων υπερήχων, προκειμένου να παγιδεύσουν ατομικά σωματίδια και να τα φωτίσουν με διάφορα χρώματα, καθώς αυτά κινούνται στην οθόνη.

Το σύστημα έχει μέχρι τώρα παράγει διάφορες μικρές 3-D εικόνες, όπως μιας πεταλούδας, μιας πυραμίδας και μιας σφαίρας, οι οποίες μπορούν να ειδωθούν από οποιαδήποτε οπτική γωνία. Λόγω της χρήσης ακουστικών πεδίων για να δημιουργηθούν οι εικόνες, αυτές παράγουν επίσης ήχο, αλλά και αισθήσεις αφής. Για παράδειγμα, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα οπτικο-ακουστικό χρονόμετρο αντίστροφης μέτρησης, το οποίο οι χρήστες μπορούν να αρχίσουν ή να σταματήσουν ακουμπώντας το δάχτυλο τους στην οθόνη.

«Πιστεύω ότι στο μέλλον τέτοιες οθόνες θα μας επιτρέπουν να αλληλεπιδρούμε με την οικογένεια μας και τους φίλους μας σαν να βρίσκονταν κοντά, καθώς θα μπορείς να τους δεις, να τους ακούσεις και να τους αγγίξεις», δήλωσε ο Χιραγιάμα.

Οι ερευνητές θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν την τεχνολογία, ώστε να παράγει μεγαλύτερα ολογράμματα με ήχο και αφή, καθώς επίσης να τη συνδυάσουν με την τρισδιάστατη εκτύπωση, «εκτυπώνοντας» ολογραφικά αντικείμενα. Επίσης θα επιδιώξουν να παράγονται πιο έντονοι ήχοι και πιο ισχυρά απτικά ερεθίσματα πάνω στο δέρμα, όταν αγγίζει τα ολογράμματα.

*****

  • Σπίτι… βυθίζεται στον Τάμεση και παγκόσμια ανησυχία!

Για να τραβήξει την προσοχή τού κόσμου στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω της υπερθέρμανης του πλανήτη, η ομάδα «Extinction Rebellion» καθέλκυσε στον Τάμεση, στο Λονδίνο, ένα μικροσκοπικό σπίτι. Βύθισαν ένα «κλασικό σπίτι των λονδρέζικων προαστίων» για να στείλουν μήνυμα S.O.S. στην κυβέρνηση, η οποία δεν αναλαμβάνει δράση για το κλίμα.

Το «σπίτι» εθεάθη στον Τάμεση τις πρώτες πρωινές ώρες της 10ης Νοεμβρίου και η ομάδα διαμαρτυρίας, αντιδρώντας στη δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ότι οι πλημμύρες στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν απαιτούν «σχέδιο έκτακτης ανάγκης», προχώρησε σε ανακοίνωση με τίτλο «Αναλάβετε δράση τώρα: Το σπίτι μας πλημμυρίζει».

«Πολλοί στο Ηνωμένο Βασίλειο βίωσαν, αυτή την εβδομάδα, εμπειρίες ζωής, και θα υπάρξουν πολλοί περισσότεροι, στις παράκτιες περιοχές και σε αυτές με χαμηλό υψόμετρο, που θα επηρεαστούν από τις πλημμύρες τον επερχόμενο χειμώνα. Είμαστε αλληλέγγυοι με όλους αυτούς που έχασαν τα σπίτια τους και τα υπάρχοντά τους και θα συνεχίσουμε να ζητάμε να αναληφθεί δράση έως ότου γίνει συνείδηση η σοβαρότητα αυτής της εθνικής και πλανητικής έκτακτης ανάγκης. Η συνεχιζόμενη καταστροφή λόγω πλημμυρών στο Ντέρμπισιαρ και το Γιόρκσιαρ έχει τόσο ξεκάθαρα καταδείξει ότι τα σπίτια μας, οι δουλειές μας κι οι οικογένειες μας διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο. Παρακολουθούμε, σε πραγματικό χρόνο, να καταστρέφεται η ζωή ανθρώπων σ’ όλον τον κόσμο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκτός κι αν αναληφθεί δράση για να σταματήσει η απώλεια βιοποικιλότητας και για να μηδενιστούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αυτές οι τραγωδίες θα ενταθούν» σημειώνεται στην ανακοίνωση της «Extinction Rebellion».

Από την πλευρά τους, οι Katey Burak και Rob Higgs που φιλοτέχνησαν το «Σπίτι που βυθίζεται» τόνισαν: «Δυστυχώς, η κλιματική αλλαγή είναι κάτι που επηρεάζει τον καθένα από εμάς… Θέλαμε να κάνουμε κάτι με το οποίο ο κόσμος θα μπορέσει να αποκτήσει οπτική σύνδεση και, ταυτόχρονα, να ασκήσουμε πίεση στην κυβέρνηση και στους ειδικούς να προχωρήσουν στις αναγκαίες αλλαγές. Έως ότου προβούν σε μεγάλες νομικές και χρηματοοικονομικές αλλαγές, είναι πολύ δύσκολο για ανθρώπους σαν εσάς και εμάς να κάνουμε σημαντικές αλλαγές για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τον κόσμο γύρω μας».


• Φως, ήχος και αφή: Το πρώτο σύστημα που παράγει τρισδιάστατες εικόνες σαν ολογράμματα!
• Σπίτι… βυθίζεται στον Τάμεση και παγκόσμια ανησυχία!

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής