breaking news Νέο

Η τοποθέτηση του SOS ΒΕΡΜΙΟ για τις ανεμογεννήτριες στο Δ.Σ. Νάουσας

Η τοποθέτηση του SOS ΒΕΡΜΙΟ για τις ανεμογεννήτριες στο Δ.Σ. Νάουσας

Δήμαρχε, κυρία Βουλευτή, κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι, φίλες και φίλοι.

Έχοντας οριστεί να μεταφέρω το μήνυμα μας στην σημερινή ιστορική συνεδρίαση οφείλω να ξεκινήσω γνωστοποιώντας σε όσoυς δεν γνωρίζουν δυο κουβέντες για το SOS Βέρμιο. ΤΟ ΣοΣ Βέρμιο είμαστε μια συλλογικότητα, ένα δίκτυο ανθρώπων, οι οποίοι αντιμάχονται την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο Βέρμιο. Η δράση μας ξεκινά από το 2011 όπου και γνωρίσαμε/καταλάβαμε το θέμα και συνεχίζεται ως σήμερα με σωρεία δράσεων και διευρυμένη βάση. Δεν έχουμε καμία πολιτική αναφορά. Μοναδική μας έννοια η σωτηρία του Βερμίου από τον όλεθρο του τρόπου με τον οποίο επιβάλλεται η δήθεν «πράσινη ανάπτυξη» της αιολικής αυταπάτης.

 

Φτάνοντας στην σημερινή συνεδρίαση λοιπόν και με όλα όσα μεσολάβησαν το χρονικό διάστημα από την ενημέρωση του δημάρχου για την προσέγγιση της  Τέρνα έως και τη σημερινή συνεδρίαση νιώθουμε πως είμαστε (και ίσως να είμαστε) το σημείο αναφοράς των εξελίξεων. Είμαστε σίγουροι πως πολλοί σήμερα εδώ περιμένουν την δική μας τοποθέτηση. ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΥΤΟ. ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ. Μακάρι να ΜΗΝ ήμασταν ποτέ ξανά εδώ για το θέμα αυτό.

 

Να που είμαστε όμως και πάλι εδώ, με 465 MW σύνολο αδειών με εγκεκριμένους  περιβαλλοντικους όρους και την κάνουλα των επιδοτήσεων ανοιχτή !  155 Ανεμογεννήτριες + τα 5 ΤΕΡΑΤΑ του ΤΡΟΥΛΛΟΥ που όμοιά τους δεν έχει δει η Ελλάδα πουθενά έτοιμα να εγκατασταθούν. Τα πράγματα μοιάζουν να είναι πιο σοβαρά από ποτέ. Και όσο πιο σοβαρά είναι      άλλο τόσο πιο ξεκάθαρο για μας είναι το θέμα.

 

Έχοντας πλήρη γνώση του θέματος λοιπόν μα και μεταφράζοντας τα Δημοτικά Συμβούλια του 2012 και του 2018 ζητούμε…

 

Πρώτον) Να τελειώσει μια και καλή και όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται η αναφορά ΥΠΕΡ η ΚΑΤΑ των ΑΠΕ. Να βγει απ΄την κουβέντα, Το δίλλημα αυτό δεν υφίσταται. Είναι ψευδοδίλλημα και κρατά την κουβέντα έξω από την ουσία. Δεν υπάρχει ΚΑΝΕΙΣ που να είναι κατά των ΑΠΕ.  Είμαστε ΌΛΟΙ ΥΠΕΡ των ΑΠΕ και αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνεται άκριτα. Η ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΕ ΕΧΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ.

Η αιολική (για την οποία ο λόγος) στην τεχνολογική φάση που βρίσκεται δεν υφίσταται.  ΔΕΝ υπάρχει ΚΑΘΑΡΗ αιολική ενεργεία χωρίς αποθήκευση ενέργειας. Η οποία  αποθήκευση ενέργειας τεχνολογικά είναι σε εμβρυακό στάδιο. Υπάρχει λοιπόν σήμερα αιολική ενέργεια ΜΟΝΟ με την παράλληλη σύμπραξη του βασικού ενεργειακού πυλώνα της χώρας που είναι το πανάκριβο ματωμένο φυσικό αέριο και ο λιγνίτης. Άρα καμιά Πτολεμαΐδα δεν κλείνει από πίσω επειδή στήνουμε αιολικά στο Βερμιο και στην Ελλάδα. ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ. Να τελειώνουμε με αυτό λοιπόν! Να πάμε παρακάτω.

Δεύτερον) Να τελειώσει η αναφορά πως ο κόσμος είναι διχασμένος. Ο κοσμος δεν είναι διxασμένος, είναι ΑΝΕΝΗΜΕΡΩΤΟΣ. Γιατί αν ήταν ενημερωμένος δεν θα υπήρχε κανείς να πιστέψει και να αβαντάρει την αυταπάτη αυτή παρά μόνο αν είχε συμφέρον. Είναι μεγάλη μας κατάκτηση το επίπεδο γνώσης στο οποίο έχει φτάσει σήμερα ο πολίτης ειδικά της Νάουσας. Υπάρχει τεράστια δουλειά ακόμη να γίνει και σε αυτό δεν μπορεί να είμαστε μόνοι μας. ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ να ενημερώσει επιτέλους ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ τους πολίτες. Είναι το 3ο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα από το 2012.

7 χρόνια έχουν μεσολαβήσει και αμόμη δεν υπήρξε ΚΑΜΙΑ θεσμική πρωτοβουλία ενημέρωσης των πολιτών από μεριάς των δήμων.

 

Τρίτον) Να τελειώσει ο μύθος της «πράσινης ενέργειας» και της βοήθειας του κλίματος με την εγκατάσταση των αιολικών.  Για ποια «πράσινη ενέργεια μιλάμε» όταν για να στηθεί ένα αιολικό προκύπτει «πράσινη καταστροφή» με βουνά ολόκληρα να ξεκληρίζονται;

Για ποια μείωση ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα μιλάμε όταν έχουμε απαραίτητη παράλληλη καύση φυσικού αερίου και λιγνίτη με την λειτουργία των ανεμογεννητριών; Σε όλο αυτό συνυπολογίστε και την ενέργεια παραγωγής, εγκατάστασής και λειτουργίας τους!

 

Τέταρτον) Να τελειώσει ο απόλυτος παραλογισμός που καθιστά κατ ουσίαν το Βέρμιο Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ). Το Βέρμιο τώρα που μιλάμε συγκεντρώνει το 1/6 του συνόλου παραγωγής σε σχέση με τον εθνικό στόχο του 2030 για παραγωγή 6,6 γιγαβάτ από αιολικά. 1014μεγαβάτ ενεργές άδειες στο Βέρμιο μονό και μονό γιατί είναι δίπλα στην Πτολεμαΐδα και το κόστος μεταφοράς του ρεύματος εκμηδενίζεται. Nα τελειώσει ο παραλογισμός της ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ ΑΟΡΙΣΤΙΑΣ που επιτρέπει την εγκατάσταση περίπου 780 τυπικών ανεμογεννητριών μόνο στους δήμους Βέροιας και Νάουσας.

(Ο,66 τυπικές Α/Μ ανά 1000στρέμματα.

Συνολο εκτασης: 1.221.000στρμ).

 

Πέμπτον) Να τελειώσει ο μύθος των… «επενδυτών» που έρχονται να μας σώσουν με τα δικά μας λεφτά! 60 % επιδότηση από το πράσινο ταμείο, τραπεζικός δανεισμός τα υπόλοιπα και κλειδωμένη εγγυημένη τιμή ανά παραγωγή μεγαβατόρας. Πληροφορίες αναφέρουν για 102 ευρώ εγγυημένη τιμή ανά μεγαβατόρα παραγωγής στον ΤΡΟΥΛΛΟ. Έτσι είμαστε όλοι επενδυτές!

20-30 θέσεις εργασίας για την κατασκευή, άλλες 5 για συντήρηση και μετά από 20 χρόνια ΝΕΚΡΟΤΑΦΙΟ σιδερικών όλο το βουνό.

 

Έκτον ) Να τελειώσει ο μύθος του «ζητιάνου» και των ανταποδοτικών οφελών. ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ δεν μπορεί να αντισταθμίσει το μέγεθος της καταστροφής που θα προκληθεί. Είναι ζήτημα τιμής και αξιοπρέπειας για εμάς και για όλους τους συμπατριώτες γύρω από το Βέρμιο. Είναι ζήτημα ΖΩΗΣ!

 

 

 

 

Για όλα τα παραπάνω και έχοντας βάλει ΠΛΑΤΗ ως πολίτες

  • στη διάνοιξη της ΕΓΝΑΤΙΑΣ
  • στη διάνοιξη του ΤΑΠ
  • στα 2 μεγάλα χιονοδρομικά
  • σε υδροηλεκτρικά
  • σε λιγνιτωρυχεία
  • και σε 40 ανεμογεννήτριες ήδη στημένες στο ΒΕΡΜΙΟ

ΛΕΜΕ ΠΙΑ ΟΧΙ!

ΦΤΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΒΕΡΜΙΟ!

Το ΒΕΡΜΙΟ έχει εξαντλήσει προ πολλού την φέρουσα περιβαλλοντική του ικανότητα. ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΟ.

 

Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι Δημ. σύμβουλοι, σας καλούμε να σταθείτε στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων. Περιμένουμε να κάνετε τα πάντα και να εξαντλήσετε άμεσα ΌΛΑ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ μέσα που έχετε στην διάθεσή σας για να μην μπορέσει το έγκλημα αυτό να προχωρήσει.

 

Δηλώνουμε σε ΌΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ πως θα υπάρξουμε υπερασπιστές του Βερμίου με κάθε τρόπο!

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΣΤΟ ΒΕΡΜΙΟ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής