breaking news Νέο

Παράξενες ειδήσεις...

  • Παράξενες ειδήσεις...
  • Παράξενες ειδήσεις...
  • Παράξενες ειδήσεις...
  • Γλίτωσε από τα δόντια του κροκόδειλου, χώνοντας το δάκτυλό του… στο μάτι του ερπετού!

Δασοφύλακας στην Αυστραλία κατάφερε να γλιτώσει από τα κοφτερά δόντια ενός «ιδιαίτερα πονηρού» κροκόδειλου χώνοντας το δάκτυλό του στο μάτι του ερπετού κατά τη διάρκεια μιας άγριας μάχης.

Ο Κρεγκ Ντίκμαν, που είχε πάει για ψάρεμα την περασμένη Κυριακή σε απομονωμένη περιοχή στη βόρεια Αυστραλία, δήλωσε ότι το ζώο μήκους 2,8 μέτρων του επιτέθηκε από πίσω τη στιγμή που έφευγε από την παραλία.

«Την ώρα που έφευγα, το πρώτο πράγμα που είδα, είδα το κεφάλι του να στρέφεται προς εμένα», δήλωσε ο Ντίκμαν χθες σε δημοσιογράφους από το νοσοκομείο του Κενς, στο Κουίνσλαντ, όπου νοσηλεύεται. «Αυτός ο ήχος θα με στοιχειώνει πάντα, νομίζω. Το κροτάλισμα των δοντιών του ενώ έκλειναν τα σαγόνια του».

Σύμφωνα με τον 54χρονο, ο κροκόδειλος του επιτέθηκε και πάλι στον μηρό και προσπάθησε να τον σύρει στο νερό για να τον πνίξει. Ο Ντίκμαν είχε τότε την ιδέα να χώσει το δάκτυλό του στο μάτι του ερπετού, το μοναδικό «μαλακό σημείο» του ζώου, που έχει πολύ σκληρό φολιδωτό δέρμα, σαν πανοπλία.

«Τον έσπρωξα όσο πιο μακριά μπορούσα κι άρχισε να με αφήνει», εξήγησε ο δασοφύλακας.

Ύστερα από μερικά λεπτά, κατάφερε να ανέβει στην πλάτη του ερπετού, να του κλείσει τα σαγόνια, και στη συνέχεια να τον διώξει μακριά του.

Ο Ντίκμαν, που γλίτωσε με τραύματα στα χέρια και τα πόδια, οδήγησε στη συνέχεια 45 λεπτά έως το σπίτι του πριν καλέσει βοήθεια. «Ο κροκόδειλος ήταν ιδιαίτερα πονηρός και ύπουλος», δήλωσε ο δασοφύλακας.

Σε ανακοίνωσή τους, οι αρχές του Κουίνσλαντ ανέφεραν ότι το ζώο θανατώθηκε αυτή την εβδομάδα.

Οι θαλάσσιοι κροκόδειλοι, με μήκος έως επτά μέτρα και βάρος άνω του ενός τόνου, ζουν σε τροπικές περιοχές στο βόρειο τμήμα της Αυστραλίας. Ωστόσο, οι επιθέσεις εναντίον ανθρώπων είναι σπάνιες.

*****

  • Πράγα: Κουρασμένοι από τον… τουρισμό!

30 χρόνια μετά την πτώση του κομμουνισμού, οι κάτοικοι στην Πράγα εμφανίζουν σημάδια κόπωσης από τους τουρίστες.

Το διαμέρισμα του Πάβελ Κάτσιρεκ στην Πράγα, με θέα στην υπέροχη πλατεία της Παλιάς Πόλης, κανονικά θα έπρεπε να θεωρείται ένα υπέροχο σπίτι, αλλά οι ορδές των τουριστών και οι γεμάτοι κόσμο δρόμοι, κάθε άλλο παρά ονειρεμένο το κάνουν.

Με τους Τσέχους να ετοιμάζονται για την επέτειο των 30 ετών από τη Βελούδινη Επανάσταση που έδωσε τέλος στον κομμουνισμό – φέροντας μαζί μια ώθηση στον τουρισμό και σημαντικά οικονομικά οφέλη – δεν είναι όλοι οι κάτοικοι της τσεχικής πρωτεύουσας που βλέπουν με καλό μάτι αυτή την αλλαγή.

“Ο κόσμος έχει φύγει, άρα μαζί με αυτούς έχουν φύγει υπηρεσίες, καταστήματα και φθηνά εστιατόρια”, δήλωσε ο 72χρονος Κάτσιρεκ, παραγωγός ντοκιμαντέρ.

“Τα μνημεία είναι εκεί, οι πύργοι, το γοτθικό και το μπαρόκ – στέκονται εκεί. Αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα σκηνικό Ντίσνεϊλαντ”.

Σχεδόν 8 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν την Πράγα πέρυσι, γεγονός που την καθιστά μια από τις πόλεις με τους περισσότερους επισκέπτες στην Ευρώπη και που ασκεί πιέσεις στις τοπικές αρχές που καλύπτουν τις ανάγκες του 1,3 εκατ. κατοίκων.

Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα είναι η έλλειψη προσιτής οικονομικά στέγασης, καθώς πολλά διαμερίσματα μετατρέπονται σε γραφεία ή βραχυπρόθεσμα καταλύματα.

Η Airbnb είχε πέρυσι καταχωρισμένα σχεδόν 12.000 ακίνητα στην Πράγα, σύμφωνα με το ινστιτούτο ανάπτυξης της πόλης IPR.

Οι τουρίστες συρρέουν πλέον στα ιστορικά δρομάκια και, καθώς η μπύρα είναι φθηνή, διασκεδάζουν μέχρι αργά στους δρόμους.

“Οι αριθμοί των τουριστών είναι σίγουρα μεγαλύτεροι απ’ ό,τι μπορεί να αντέξει η Πράγα”, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ζντένεκ Χριμπ στο Reuters, προσθέτοντας ότι η πόλη προσπαθεί να προσελκύσει επισκέπτες υψηλότερου οικονομικού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένων όσων ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους.

“Προσπαθούμε να λύσουμε το θέμα της Ντίσνεϊλαντ που δημιουργείται εδώ”.

 

Όταν έπεσε ο κομμουνισμός το 1989, η Πράγα ήταν ένα ακατέργαστο διαμάντι, με ατμοσφαιρική ρύπανση και χωρίς υπηρεσίες. Το γεγονός ότι για χρόνια δαπανούνταν πολύ λίγα χρήματα είχε ως αποτέλεσμα πολλά κτίρια να είναι σε άσχημη κατάσταση.

Έκτοτε εισέρρευσαν δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων και τουριστικών δαπανών, μεταμορφώνοντας την Πράγα στην πιο πλούσια περιοχή στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη με κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 187% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Τώρα οι βασικές τουριστικές περιοχές της πόλης, όπως αυτές γύρω από το κάστρο και τη Γέφυρα του Καρόλου, είναι γεμάτες με καταστήματα με σουβενίρ, ανταλλακτήρια συναλλάγματος και κέντρα μασάζ.

Η πόλη έχει κάνει βήματα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, όπως το να διορίσει έναν “δήμαρχο για την νύχτα” προκειμένου να περιορίσει την φασαρία που κάνουν όσοι διασκεδάζουν τα βράδια.

Οι αρχές έχουν επίσης κάνει έξωση σε κάποια ανταλλακτήρια συναλλάγματος που χρέωναν διψήφιες προμήθειες και σχεδιάζουν να τερματίσουν τα ενοικιαστήρια σε τουριστικά καταστήματα προς όφελος της παροχής υπηρεσιών για τους κατοίκους.

Παράλληλα, απαγόρευσαν την λήψη φωτογραφιών επί πληρωμή με ανθρώπους που φορούν αστεία κοστούμια στην πλατεία της Παλιάς Πόλης, αλλά και την κυκλοφορία οχημάτων που υποτίθεται ότι είναι αντίκες. Την επόμενη σεζόν θα απαγορευτούν και τα beer bikes – όπου οι τουρίστες κάνουν πετάλι πίνοντας μπύρα.

Παράλληλα έχει περάσει από τη Βουλή νόμος που θα επιτρέψει την αύξηση της χρέωσης για διανυκτέρευση στην Πράγα στα 2 ευρώ την νύκτα από το 0,8 ευρώ, αν και ο δήμαρχος Χριμπ υποστηρίζει ότι η ανώτατη τιμή θα πρέπει να είναι υψηλότερη στο κέντρο της πόλης.

Προς το παρόν πάντως πολλοί Τσέχοι αποφεύγουν το κέντρο της πόλης εκτός κι αν είναι να επισκεφθούν ένα από τα λίγα μέρη όπου μόνο οι ντόπιοι μπορούν να κάνουν κράτηση.

“Είναι ένα μέρος για να συναντάς φίλους, είναι ένα κομμάτι της Ιστορίας”, δήλωσε ο Μάρτιν Χλάβατς, λογιστής, που ‘κληρονόμησε’ την εβδομαδιαία κράτηση στην παραδοσιακή παμπ “U Zlateho Tygra” από τη μητέρα του που ήταν τακτική πελάτης από το 1960.

*****

  • Λέιζερ με… αέριο γέλιου! Ένα βήμα πιο κοντά στην όραση ακτίνων-Τ

Ένα βήμα πιο κοντά βρισκόμαστε, πλέον, στην όραση ακτίνων-Τ χάρη σε ένα νέο λέιζερ τεραχέρτζ το οποίο μάλιστα δουλεύει με… αέριο του γέλιου!

Ερευνητές των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ, καθώς και του στρατού των ΗΠΑ, δημιούργησαν ένα λέιζερ τεραχέρτζ, που ανοίγει τον δρόμο για την αξιοποίηση ενός μεγάλου και έως τώρα σε μεγάλο βαθμό μη χρησιμοποιούμενου τμήματος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, των τεραχέρτζ.

 

Και τι… δεν θα κάνει το νέο λέιζερ

Η νέα τεχνολογία θα επιτρέψει την ανάπτυξη νέων συσκευών για καλύτερη απεικόνιση με υπερυψηλή ανάλυση (ακτίνες-Τ) στην ιατρική, στις πύλες ασφαλείας των αεροδρομίων κ.α., για οπτικές ασύρματες επικοινωνίες υπερυψηλής χωρητικότητας, καθώς επίσης για πιο ευαίσθητες και ακριβείς μεθόδους παρατήρησης στα ραντάρ και στη ραδιοαστρονομία. Μπορούν να υπάρξουν επίσης διάφορες στρατιωτικές εφαρμογές, γι’ αυτό η έρευνα για το λέιζερ υποστηρίχθηκε, πέρα από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ, και από το Γραφείο Ερευνών του αμερικανικού στρατού.

Τα terahertz (ένα THz ισοδυναμεί με 1.000 GHz) είναι μια περιοχή συχνοτήτων που βρίσκεται ανάμεσα στα μικροκύματα και στο υπέρυθρο και το ορατό φως. Ενώ το οπτικό φως μπλοκάρεται από τα περισσότερα υλικά, τα κύματα τεραχέρτζ μπορούν να τα διαπεράσουν. Η αξιοποίησή τους από λέιζερ θα επιτρέψει την όραση ακτίνων-Τ, που θα μπορεί να βλέπει μέσα από ρούχα και άλλα υλικά, παράγοντας εικόνες πιο καθαρές και με πιο υψηλή ανάλυση από ό,τι τα μικροκύματα, αλλά και πολύ πιο ασφαλείς από ό,τι οι ακτίνες-Χ, που ενέχουν μεγαλύτερους κινδύνους για το σώμα, όταν το διαπερνούν.

Θα ανοίξει… νέους ορίζοντες το συγκεκριμένο λέιζερ;

Μέχρι σήμερα αυτή η περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος δεν έχει βρει πολλές εφαρμογές, επειδή οι υπάρχουσες ηλεκτρονικές ή οπτικές πηγές κυμάτων τεραχέρτζ είναι ογκώδεις, μη αποδοτικές, πολύπλοκες και απαιτούν ειδικές συνθήκες λειτουργίας (π.χ. χαμηλή θερμοκρασία). Γι’ αυτό έως τώρα δεν έχουν υπάρξει τέτοια μηχανήματα με όραση-Τ στα αεροδρόμια ή στα νοσοκομεία.

Όμως η νέα συσκευή λέιζερ τεραχέρτζ, που ξεπερνά κάθε άλλη πηγή λέιζερ σε αυτή τη συχνότητα, είναι μικρή (όσο ένα κουτί παπουτσιών), απλούστερη και δουλεύει σε θερμοκρασία δωματίου, κάτι που θα της επιτρέψει να βρει πολλές εφαρμογές στο μέλλον. Η συσκευή συνδυάζει ένα λέιζερ κβαντικής αλληλουχίας (QCL) με ένα λέιζερ οξειδίου του αζώτου (γνωστού και ως «αέριου του γέλιου») για να παράγει συχνότητες σχεδόν 1 THz.

Πέρα από την όραση ακτίνων-Τ, είναι σημαντικό, όπως δήλωσε ο καθηγητής του ΜΙΤ Στίβεν Τζόνσον, ότι «τα κύματα τεραχέρτζ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μια μορφή ασύρματης επικοινωνίας, μεταφέροντας πληροφορίες σε μεγαλύτερο εύρος ζώνης για παράδειγμα από ό,τι το ραντάρ».


• Πράγα: Κουρασμένοι από τον… τουρισμό!
• Λέιζερ με… αέριο γέλιου! Ένα βήμα πιο κοντά στην όραση ακτίνων-Τ

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής