breaking news Νέο

Γιορτινή, νοσταλγική, βραδιά για τα 100χρονα του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας!

  • Γιορτινή, νοσταλγική, βραδιά για τα 100χρονα του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας!
  • Γιορτινή, νοσταλγική, βραδιά για τα 100χρονα του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας!
  • Γιορτινή, νοσταλγική, βραδιά για τα 100χρονα του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας!
  • Γιορτινή, νοσταλγική, βραδιά για τα 100χρονα του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας!
  • Γιορτινή, νοσταλγική, βραδιά για τα 100χρονα του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας!

Βραδιά γιορτής, συγκίνησης και νοσταλγίας διοργάνωσε η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας για τα μέλη του, αλλά και για όλους του βεροιώτες,στο πλαίσιο του εορτασμού των 100χρονων συνεχούς λειτουργίας του στην αγορά της πόλη;

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019 το βράδυ, στο «Αιγές Μέλαθρον».

Προλόγισε η πρόεδρος Αθηνά Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου.

 Μίλησαν ο υφυπουργός οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας.

Τιμήθηκαν ο  τέως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κ-Δ Μακεδονίας νυν Πρόεδρος της ΕΣΣΕ Γεώργιος Καρανίκας, για την αμέριστη προσφορά του στο Εμπόριο, αλλά και για την λειτουργία του γραφείου της Ομοσπονδίας με έδρα την Βέροια, στο οποίο συστεγάζεται και ο  Εμπορικός Σύλλογος, σε χώρο που παραχώρησε η Ομοσπονδία.

Επίσης ο τέως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας Νίκος Ουσουλτζόγλου, για την εξαιρετική του συνεργασία με τον «Εμπορικό» και ο  Ιορδάνης Χατζόγλου, μακροβιότερου σε θητείες προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας, και πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας, που βοήθησε τα μέγιστα στην στήριξη της τοπικής αγοράς.

 

-ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 100 ΧΡΟΝΩΝ

 

Οπου και να σκάψεις στη Βέροια θα βρεις ίχνη όχι μόνο ενός ένδοξου παρελθόντος αλλά και τα τεκμήρια μιας συνεχούς πορείας χιλιετιών προς την πολιτιστική πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη.

 

Η πολυπολιτιστική Βέροια με την αίγλη και την οικονομική ευρωστία έχει συνθέσει την ιστορία της με τη διαφορετικότητα των κατοίκων της. Αυτή η διαφορετικότητα έχει μεγάλο ενδιαφέρον στη ιστορία του Εμπορικού συλλόγου μας, ενός συλλόγου που λαμπρύνει με την παρουσία του ως ιστορικό σωματείο την οικονομική ζωή της πόλης μας.

Μετά την απελευθέρωση βλέπουμε να ιδρύονται εμπορικοί σύλλογοι με πρώτο της Σύρου το 18 και ακολουθεί ο πειραιάς, στην Μακεδονία  πρώτος σύλλογος αναφέρεται της Καστοριάς  το 1918 και δεύτερος της Βέροιας.

Τον Απρίλιο  λοιπόν του 1919 65 έμποροι βεροιώτικης , εβραικής , μικρασιάτικης και βλάχικης καταγωγής ένωσαν την ιστοριά τους, τις παραδόσεις τους και το πιο σημαντικό την μακρόχρονη εμπειρία τους και δημιούργησαν τον εμπορικό σύλλογο της Βέροιας.

Το ιδρυτικό καταστατικό αναγνωρίστηκε στις 3-4-1919 με την αριθμό 26 απόφαση του Πρωτοδικείου Βέροιας με πρώτο Δ.Σ. τους αείμνηστους

Πρόεδρο Εμμανούλ Κάκκο

Αντιπρόεδρο Μερκούριο Καμπίτογλου

Γεν. Γραμ Μάρκο Κατσάνο

Ταμία Εμμανούλ Μαλούτα

Και συμβούλους τους Θωμά Χατζηνικολάκη, Μερκούριο Καρακωστή και Γεώργιο Τσίκα.

Σύμφωνα με το καταστατικό « οι συνεισφέροντες εφ’απαξ στον Σύλλογο δραχμάς 500 και άνω ονομάζονται Ευεργέται, οι δε συνεισφέροντες εφ΄απαξ δραχμάς 100 Δωρηταί» η δε ετήσια συνδρομή ανέρχετο σε δραχμάς 30.

 

Αγαπητοί προσκεκλημένοι, αναλογιζόμενη τη διαδρομή  αυτού του Συλλόγου που υπηρετήθηκε  από παλιούς και δυναμικούς εμπόρους της πόλης μας σε δύσκολες εποχές τόσο εγώ όσο και όλα τα μέλη της διοίκησης αισθανόμαστε δέος και σεβασμό αλλά και περηφάνια, είμαστε περήφανοι γιατί οι πρωτεργάτες της πρώτης διοίκησης του συλλόγου έβλεπαν πιο μπροστά από την εποχή τους, δεν περιορίστηκαν στα στενά πλαίσια της πόλης και δημιούργησαν μεγάλες οικογενειακές επιχειρήσεις οι οποίες σήμερα παίζουν ουσιαστικό ρόλο στο εμπόριο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη , αξίζει να σημειωθεί ότι ο τότε σύμβουλος  Γεώργιος Τσίκας είναι ιδρυτής ενός brand name που υπάρχει ακόμη και σήμερα στον χώρο των τροφίμων τις γνωστές κονσέρβες «φλόκος». Είμαστε ακόμη περήφανοι γιατί στο διάβα του χρόνοι Πρόεδροι και μέλη του συλλόγου διοίκησαν τον Δήμο Βέροιας ως δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, αποδεικνύοντας την επιβράβευση της άοκνης και σημαντικής προσφοράς στον εμπορικό κόσμο.

Γυρίζοντας πολλές σελίδες προς το σήμερα , ερχόμαστε στην εποχή μετά την μεταπολίτευση και μέχρι πριν την οικονομική κρίση. Εποχές που η αγορά της Βέροιας άνθισε, επεκτάθηκε και εκσυγχρονίστηκε σε όλους τους  τομείς και θεωρείτο ένα πολύ σημαντικό οικονομικό κέντρο για τα δεδομένα της εποχής όχι μόνο στα όρια του νομού αλλά για  όλη την κεντροδυτική Μακεδονία. Ερχόμαστε λοιπόν στα μέσα της δεκαετίας του 90 επι δημαρχίας Χασιώτη όπου η αγορά αλλάζει όψη, πεζοδρομείτε και δημιουργείτε  ένα σύγχρονο εμπορικό κέντρο. Δυστυχώς όμως την τελευταία δεκαετία η αγορά συρρικνώνεται λόγω της οικονομικής κρίσης  του αδυσώπητου ανταγωνισμού αλλά και της παγκοσμιοποίησης. Ζητάμε λοιπόν την στήριξη της πολιτείας γιατί οι έμποροι καθημερινά σηκώνουμε μεγάλο βάρος για να κρατήσουμε ανοιχτά τα καταστήματα μας, την αγορά όρθια και τις πόλεις μας ζωντανές.

Ο εμπορικός σύλλογος Βέροιας προσαρμόζεται στις εξελίξεις και εκσυγχρονίζεται, διοργανώνει επιμορφωτικά σεμινάρια για τα μέλη του  και για τους εργαζόμενους στέκεται αρωγός και σύμβουλος σε κάθε συνάδελφο που θα ζητήσει την βοήθεια  και την συμβολή του.

Η διοίκηση συμμετέχει ενεργά στην αντιμετώπιση προβλημάτων που ταλανίζουν την περιοχή και με επιστολές και παραστάσεις είναι πάντα παρούσα  στους αρμόδιους φορείς για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας καθώς και για την στήριξη άλλων επαγγελματικών οργανώσεων όπως οι αγροτικοί σύλλογοι της περιοχής αλλά πάντα δείχνουμε  το κοινωνικό μας πρόσωπο όπου χρειαστεί, αθόρυβα και διακριτικά.

Δίνουμε καθημερινό αγώνα και καταφέραμε να δώσουμε ένα δυναμικό προφίλ στον θεσμό και συμμετέχουμε στο ιστορικό, πολιτιστικό  και οικονομικό γίγνεσθαι της πόλης.

Ωστόσο, όσο μια επέτειος και δη,  δράσης τόσων πολλών ετών επιβάλλει την αποτίμηση και τον απολογισμό , άλλο τόσο αποτελεί αφορμή και ευκαιρία για τον σχεδιασμό στρατηγικής για το μέλλον. Το μυστικό της επιτυχίας, θα έλεγα με βεβαιότητα ότι ήταν και είναι η άψογη συνεργασία που είχαν οι εκάστοτε διοικήσεις του Συλλόγου με τους τοπικούς φορείς, από τους πρώην Νομάρχες μέχρι και τον  νυν  Αντιπεριφερειάρχη  Ημαθίας, από τους Δημάρχους της τελευταίας εικοσαετίας μέχρι και τον  σημερινό Δήμαρχο Βέροιας τους πρώην Πρόεδρους του Επιμελητηρίου Ημαθίας μέχρι  και τον σημερινό . – Και αφήνω τελευταία την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας και την ΕΣΣΕ που ο σημερινός Πρόεδρος της  κ. Γιώργος Καρανίκας είναι για εμάς η φωνή της περιφέρειας στην Αθήνα.  Στο πρόσωπο του, συγκεντρώνεται το ήθος , η γνώση, η εμπειρία , η συλλογικότητα, μα πάνω απ’ όλα  το πάθος του για την στήριξη της Μικρομεσσαίας επιχείρησης.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής