breaking news Νέο

Μπαίνουν ιδιώτες στη γεωργική ασφάλιση!

Μπαίνουν ιδιώτες στη γεωργική ασφάλιση!

Το δρόμο της ιδιωτικοποίησης του ΕΛΓΑ δείχνουν να επιλέγουν κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, με τον ΥΠΑΑΤ Μάκη Βορίδη ουσιαστικά να προαναγγέλλει από το βήμα της ολομέλειας της βουλής, πριν από ένα δεκαπενθήμερο περίπου, την είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών στη γεωργική ασφάλιση. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι έχουν αρχίσει ήδη οι συζητήσεις με ιδιωτικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς και ότι έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους θα παρουσιαστεί το μοντέλο συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη γεωργική ασφάλιση. «Η βασική ιδέα είναι να υπάρξει ένα μοντέλο συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, το οποίο έχω ζητήσει χρόνο, για να σας το παρουσιάσω έως τον Ιούνιο του 2020, αφού έχουν καταλήξει οι συζητήσεις με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες», υποστήριξε ο κ. Βορίδης.

Μάλιστα, ο κ. Βορίδης περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο φορέα γεωργικής ασφάλισης, ισχυριζόμενος ότι είναι ελλειμματικός και με τους ρυθμούς κάλυψης ζημιών, σε 1,5 με 2 χρόνια δεν θα έχει να δώσει αποζημιώσεις.

Μιλώντας δε με τους δημοσιογράφους, είχε ανακοινώσει προς αυτούς ότι την 20η Δεκεμβρίου επρόκειτο να είχε συνάντηση με ελληνικές ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες γι' αυτό το σκοπό. Συν τοις άλλοις είχε αποκαλύψει ότι υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από γαλλικές και γερμανικές εταιρίες του χώρου.

 

«Το δημόσιο θα πρέπει να επιβαρυνθεί με όλες τις επιπτώσεις στην παραγωγή μας»

«Φαινόταν πως από κάποια στιγμή, μετά το 2020, που ο ΕΛΓΑ έγινε αντασφαλιστικός οργανισμός, θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Τα οποία και είχαν να κάνουν τόσο με τη μη συμμετοχή του κράτους στα έξοδα του οργανισμού, όσο και με τη μη συμμετοχή του στα κεφάλαια του οργανισμού (όπου, σημειωτέον, παλαιότερα στα κεφάλαια του ΕΛΓΑ συμμετείχαν οι αγρότες και το δημόσιο).

Τώρα ο μόνος που συνεισφέρει στα ταμεία του ΕΛΓΑ, είναι ο αγρότης» επεσήμανε στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» ο Θόδωρος Παπακωνσταντίνου, γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, αναφορικά με την οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ο ΕΛΓΑ σήμερα, τονίζοντας επίσης πως «με την εμφάνιση της κλιματικής αλλαγής, αυξήθηκαν και οι ζημιογόνες αιτίες, που προκαλούν τεράστιες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή. Κάτι που απαιτεί και τεράστιες αποζημιώσεις».

Σημείωσε δε ότι, «για την εμφάνιση της κλιματικής αλλαγής δεν ευθύνονται οι αγρότες, αλλά μια σειρά από άλλες αιτίες (βιομηχανίες, ρύπανση, κλπ). Εξυπακούεται λοιπόν ότι, αφενός το τίμημα το πληρώνουν κατά κύριο λόγο οι αγρότες και αφετέρου ότι στην αποζημίωση δεν συνεισφέρουν οι παράγοντες που προκαλούν την κλιματική αλλαγή».

Επ’ αυτού, μάλιστα, ο κ. Παπακωνσταντίνου έγινε απόλυτα ξεκάθαρος, λέγοντας πως «γι' αυτό το δημόσιο θα πρέπει να αναλάβει μεγάλο κομμάτι του βάρους των αποζημιώσεων, στην ουσία δηλαδή το δημόσιο θα πρέπει να επιβαρυνθεί με όλες τις επιπτώσεις στην παραγωγή μας».

 

«Δεν μπορούμε να προσδοκούμε τίποτα από την εμπλοκή των ιδιωτικών εταιριών στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής»

Όσο για την είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών στη γεωργική ασφάλιση, ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής είναι σαφής : «Όσες άλλες λύσεις και αν προσπαθούν να προκρίνουν, δεν θα αποδώσουν. Τουτέστιν, δεν θα δώσουν λύση στο αδιέξοδο που βρίσκεται η αγροτική παραγωγή (με την έννοια της ασφάλισης». Και προσέθεσε : «Οι ιδιωτικές εταιρίες που θα ασχοληθούν με την αγροτική ασφάλιση, ας μην ξεχνάμε ότι έχουν ως σκοπό το κέρδος, για να μπορέσουν να σταθούν σ' αυτό το περιβάλλον και στα σημερινά αδιέξοδα του ΕΛΓΑ, θα πρέπει να αυξήσουν υπέρογκα τις ασφαλιστικές εισφορές. Γνωρίζουμε, βέβαια, όλοι την οικονομική αδυναμία που υπάρχει στον αγροτικό κόσμο, επομένως δεν μπορούμε να προσδοκούμε τίποτα από την εμπλοκή των ιδιωτικών εταιριών στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής».

 

Μη ικανοποίηση για τις αποζημιώσεις που δόθηκαν στους ροδακινοπαραγωγούς

Ακόμα, ο Θόδωρος Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας τις πρόσφατες αποζημιώσεις που δόθηκαν στους ροδακινοπαραγωγούς, σε μια προσπάθεια να ανταπεξέλθουν οικονομικά μέσα στη χριστουγεννιάτικη περίοδο, κάθε άλλο παρά ικανοποιημένος υπήρξε.

«Φυσικά και δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από την πενιχρή στήριξη, που υπήρξε μόνο στα επιτραπέζια και στα νεκταρίνια, μέσω de minimis (πρόγραμμα ήσσονος σημασίας), ενώ οι προσδοκίες των αγροτών και οι ανάγκες ήταν πολύ μεγαλύτερες. Και μην ξεχνάμε πως δεν δόθηκε καμία στήριξη στο συμπύρηνο ροδάκινο, στο κεράσι, στο δαμάσκηνο, στο αχλάδι, στο μήλο κλπ», ανέφερε.

 

Κινητοποιήσεις

Πλέον, για τον ίδιο δεν υπάρχει άλλη επιλογή, από αυτήν των κινητοποιήσεων. «Εμείς, μετά από αυτήν την εξέλιξη και την πολύ δύσκολη κατάσταση, την οποία βιώνει ο αγρότης, θα προβούμε σε κινητοποιήσεις στο τρίτο δεκαήμερο του μηνός που διανύουμε, υλοποιώντας την απόφαση που έχει λάβει η Πανελλαδική Επιτροπή μπλόκων των αγροτών, τα κύρια αιτήματα της οποίας είναι : Η οικονομική στήριξη του προϊόντος, η γενικότερη αναδιάρθρωση της γεωργίας, ο εξορθολογισμός του εμπορίου, το κόστος παραγωγής, η ασφάλιση, αλλά και μια σειρά από άλλα ζητήματα. Για τα οποία και έχουμε καλέσει ως ΑΣΓ Βέροιας τον ΥΠΑΑΤ, κ. Μάκη Βορίδη, σε μια μεγάλη ανοιχτή διαδικασία, με την πρόσκληση όλων των εμπλεκομένων φορέων με το ροδάκινο, στα μέσα Γενάρη, εδώ στη Βέροια. Είναι μια διαδικασία, η οποία αποκτά μεγάλη σημασία, καθώς από το αποτέλεσμα αυτής θα κριθούν ο όγκος και το μέγεθος των κινητοποιήσεων».

 

Από τον Παύλο Χρ. Τουτουντζίδη


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής