breaking news Νέο

Σε νέα, διεθνή, πρότυπα η Πολιτική Προστασία στη χώρα μας

  • Σε νέα, διεθνή, πρότυπα η Πολιτική Προστασία στη χώρα μας
  • Σε νέα, διεθνή, πρότυπα η Πολιτική Προστασία στη χώρα μας

Λήγει σήμερα Δευτέρα 13 Ιανουαρίου η δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου για την Πολιτική Προστασία στη χώρα μας, η οποία «ξανακτίζεται» σε νέα, διεθνή, πρότυπα, για να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα, που επιφέρει η κλιματική αλλαγή. Το νομοσχέδιο παρουσίασε στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΝΠΕ και τους περιφερειάρχες της χώρας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η αναβάθμιση του θεσμού  και η ενίσχυση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης  τίθενται σε πρώτη προτεραιότητα, με το νομοσχέδιο να προβλέπει μία κάθετη πλέον δομή με τέσσερις άξονες (πρόληψη, ετοιμότητα, δράση, αποκατάσταση) στα πρότυπα προηγμένων χωρών, όπως η «Fema» των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, αναμένεται να οριστεί ένας «εθνικός διοικητής», ο οποίος πρόκειται να λειτουργεί ως  συνδετικός κρίκος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με τις περιφέρειες μέσω των 13 περιφερειακών διοικητών και θα ενημερώνει το help desk της γραμματείας για όλα τα ζητήματα που προκύπτουν και χρήζουν άμεσης επίλυσης.

Παράλληλα πρόκειται να δημιουργηθούν 13 επιπλέον σύγχρονα τεχνολογικά περιφερειακά κέντρα και μία επιτελική δομή. Αυτό  σημαίνει πως ο επιμερισμός των αντίστοιχων ευθυνών θα είναι άμεσος και θα γίνεται με ακρίβεια.

Μείζονος σημασίας ρόλο θα αναλάβει πλέον και η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου με εκπροσώπους των φορέων και των αρμόδιων υπηρεσιών, αποσκοπώντας στην αξιολόγηση των μελλοντικών έργων. Λόγου χάρη αν κάποιο έργο κρίνεται ως «κατεπείγον» ή «άμεσα υλοποιήσιμο» θα αδειοδοτείται εντός 90 ημερών από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η συγκεκριμένη διαδικασία θα αφορά σε τέσσερις κατηγορίες έργων: αντιπυρικές  ζώνες, συντήρηση δασικών δρόμων, αντιπλημμυρικά έργα μικρής κλίμακας αλλά και καθαρισμοί.

Ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας θα μπορεί να κηρύσσει τις επαπειλούμενες περιοχές σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, ενώ αυτομάτως θα λαμβάνονται μέτρα.

Όσον αφορά την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για το κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας,, θα οριστεί  Ειδική Υπηρεσία,  η οποία υπάγεται στο γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Ο ρόλος της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ θα είναι η διαχείριση μέρους Επιχειρησιακού Προγράμματος ή συγκεκριμένα καθήκοντα της Διαχειριστικής Αρχής Επιχειρησιακού Προγράμματος στους τομείς αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος, αλλά και η διαχείριση για έργα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους ή άλλα ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα..

Επίσης δημιουργείται  Εθνική  Σχολή  Διαχείρισης Κρίσεων και  τέσσερις σχολές  στην Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας για τους εθελοντές και τα στελέχη των ΟΤΑ σε συνεργασία με το ΕΚΔΑΑ, καθώς και για τους πολίτες με ελεύθερα προγράμματα και σεμινάρια. Ακόμη δημιουργείται Κέντρο Ειδικών Εκπαιδεύσεων με προοπτική βαλκανικής εμβέλειας, ενώ καθορίζεται και μητρώο εθελοντικών οργανώσεων και εθελοντών

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για μία ακόμη μεγάλη τομή, καθώς με το νέο σχέδιο νόμου υιοθετούνται fast track διαδικασίες και στον τομέα της πρόληψης. «Μέχρι σήμερα η fast  track διαδικασία που αφορούσε τα έργα ήταν μόνο για την αποκατάσταση. Έπρεπε ένας δήμος να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να προχωρήσει άμεσα σε μία σειρά έργων», είπε, ξεκαθαρίζοντας πως από εδώ και πέρα υιοθετείται με την ίδια διαδικασία η πρακτική της κήρυξης Ειδικής Κινητοποίησης Επαπειλούμενης Καταστροφής με τη σύμφωνη γνώμη της περιφέρειας. Με αυτό τον τρόπο ξεπερνιούνται προβλήματα αδειοδοτήσεων, χρηματοδοτήσεων και μελετών.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής