breaking news Νέο

Σύμπραξη επιστημόνων και φορέων για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Σύμπραξη επιστημόνων και φορέων για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Σ' ένα διαχρονικό αλλά και ιδιαίτερα οξυμένο στις μέρες μας κοινωνικό πρόβλημα αναφέρεται το συνέδριο που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Βέροια, στις 1 και 2 Νοεμβρίου («Χώρος Τεχνών» και «Αιγές Μέλαθρον»), το οποίο και αφορά στη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών : συμβολή στη συλλογική – μεθοδική εξειδικευμένη αντιμετώπιση. Συνδιοργανωτές της διεθνούς διημερίδας ο σύλλογος «Πρωτοβουλία για το Παιδί», ο Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας, ο Δήμος Βέροιας και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, η οποία στόχο έχει να φωτίσει σκοτεινές πτυχές του φαινομένου και να οδηγήσει σε συμπεράσματα, που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπισή του.

Με αφορμή την επικείμενη διοργάνωση αυτού του συνεδρίου, τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής μίλησαν στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα αλλά και τη σημασία μιας τέτοιας διοργάνωσης για την τοπική κοινωνία, στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών. Την Οργανωτική Επιτροπή απαρτίζουν οι : Αναγνώστου Ελένη – Σχολική Ψυχολόγος, Προϊσταμένη ΚΕΔΔΥ Ημαθίας, Βαρακλής Μάνος – Εκπαιδευτικός Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου, Καλαϊτζίδου Αθανασία – Κοινωνική Λειτουργός στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, Καπετανάκης Δημήτρης – Λογοτέχνης, εθελοντής της Πρωτοβουλίας για το Παιδί, Κατσαβού Μαριάννα – Γραμματέας Ανηλίκων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βέροιας, Κορωνάς Θεόφιλος – Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας και Εθελοντισμού Δήμου Βέροιας, Μπατζιάκας Δημήτρης – Δικηγόρος, εκπρόσωπος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας, Μπιδέρης Αντώνης – Δικηγόρος, εθελοντής της Πρωτοβουλίας για το Παιδί, Νιώπα Θεοδώρα – Κοινωνική Λειτουργός – Διευθύντρια Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας, Σιδηρόπουλος Αριστοτέλης – Πρόεδρος του Συλλόγου «Πρωτοβουλία για το Παιδί».

Παίρνοντας πρώτος το λόγο ο πρόεδρος του συλλόγου «Πρωτοβουλία για το Παιδί», κ. Τέλης Σιδηρόπουλος, ανέφερε αρχικά : «Όπως ξέρετε και το γνωρίζετε καλύτερα απ' όλους, επειδή εργάζεστε στα ΜΜΕ, η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών βρίσκεται σε έξαρση το τελευταίο διάστημα. Και αυτό γίνεται φανερό από τα κατά καιρούς δημοσιεύματα, που βλέπουμε στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο, αλλά και υποθέσεις που πάνε στα Δικαστήρια. Έχουμε μία πυκνότητα περιστατικών».

Όπως εξήγησε, αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες. «Πρώτον», είπε, «ότι η πραγματικότητα είναι αυτή και υπάρχει μεγάλο ζήτημα με τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών. Και δεύτερον, ότι στη χώρα μας αρχίζει να οργανώνεται η αντίπερα όχθη, ο χώρος της αντιμετώπισης. Οπότε, περιστατικά που δεν έφθαναν στη δημοσιότητα και στη Δικαιοσύνη, τώρα φθάνουν».

Κατά τον ίδιο, «ως Πρωτοβουλία για το Παιδί, στα 10 χρόνια ζωής και λειτουργίας, διαθέτουμε στατιστικά στοιχεία, που τεκμηριώνουν ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και σημαντικό. Τα στοιχεία δε, συγκρινόμενα πανελλαδικά, δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι γενικό. Και πως η πόλη, η περιοχή μας κινείται στο μέσο όρο πανελλαδικά. Εξίσου μεγάλο είναι το πρόβλημα και στη Δυτική Ευρώπη».

Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο κ. Σιδηρόπουλος, «το τελευταίο τετράμηνο η «Πρωτοβουλία για το Παιδί» βρέθηκε τρεις φορές στις δικαστικές αίθουσες της Θεσσαλονίκης για υποθέσεις με πολύ σοβαρές κακοποιήσεις παιδιών και με βαριές καταδίκες των υπαιτίων».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου «Πρωτοβουλία για το Παιδί», η εκδήλωση έχει να κάνει με δύο στοχεύσεις. Πρώτον να ενημερωθεί όλος ο κόσμος, ώστε να αντιμετωπισθεί καλύτερα το φαινόμενο αυτό. Γι' αυτό και – όπως είπε – η πρώτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου είναι ανοιχτή στον κόσμο. Και δεύτερον είναι να συνευρεθούν οι εντεταλμένοι επιστήμονες και εμπλεκόμενοι φορείς για να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες, προκειμένου να οργανωθεί καλύτερα ο χώρος.

Εγκαίνια κέντρου θεραπείας τραύματος

Ακόμα ο κ. Σιδηρόπουλος έκανε γνωστό ότι τα εγκαίνια της δομής κέντρου θεραπείας τραύματος συμπίπτουν με τη διοργάνωση της διεθνούς διημερίδας για τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών. Πρόκειται για μια δομή, που παρόμοια υπάρχει μόνο στην Αθήνα και έχει στόχο τη διάγνωση και τεκμηρίωση μιας σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού (το υλικό της διαδικασίας θα χρησιμοποιηθεί και ως αποδεικτικό υλικό) και την ψυχολογική υποστήριξη του θύματος. Ειδικότερα, στο κέντρο αυτό, πιστοποιημένοι επιστήμονες (Παιδοψυχίατρος, Κοινωνική Λειτουργός, Ψυχολόγος, Παιδαγωγός) θα εφαρμόζουν προηγμένες μεθόδους διάγνωσης και τεκμηρίωσης της κακοποίησης σε παιδιά και εφήβους, ιδιαίτερα της σεξουαλικής, και θα αναλαμβάνουν τη θεραπεία του προκληθέντος τραύματος, με συστηματική ψυχοκοινωνική υποστήριξη των θυμάτων, βελτιώνοντας και επεκτείνοντας την έως τώρα ενασχόλησή τους στον τομέα αυτό.

Στο Κέντρο Θεραπείας Τραύματος, που θα εφοδιαστεί και θα εξοπλιστεί με μεθόδους και αντικείμενα χρηματοδοτημένα από το 1ο βραβείο, με το οποίο τιμήθηκε ο Οργανισμός στο διεθνή διαγωνισμό ΝΑΤΟ Charity 2016, θα εφαρμοστούν οι καλές πρακτικές και οι επιστημονικές γνώσεις, που αποκτήθηκαν επί διετία από τη θητεία της Διευθύντριάς του στο National Child Advocacy Center, in Huntsville, Alabama – USA, κατόπιν υποτροφίας της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Στα αναμενόμενα αποτελέσματα από τη λειτουργία του Κέντρου περιλαμβάνονται :

• Η έγκαιρη, ταχεία και αποτελεσματική διάγνωση της κακοποίησης, με την παιγνιώδη χρήση κατάλληλων μέσων

• Η απόλυτη τεκμηρίωση του περιστατικού και η απόδοση στη Δικαιοσύνη αδιάσειστων στοιχείων γύρω από αυτό

• Η άμεση δρομολόγηση της τιμωρίας των δραστών

• Η απαλλαγή των θυμάτων από εξαντλητικές και ψυχοφθόρες, επαναλαμβανόμενες εξετάσεις από τις Αρχές και η αποφυγή παράστασής τους στην ποινική Δίκη

• Η ευεργετική για τα θύματα διαδικασία αποκατάστασης, με τη συστηματική και εξατομικευμένη θεραπεία που θα ακολουθεί

• Η δόμηση σταθερών συνθηκών συνεργασίας συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών και η διάδοση καλών πρακτικών σε στελέχη τους

• Η αποτρεπτική επίδραση από τη λειτουργία του Κέντρου, επί δυνητικών παραβατών

• Η απόδοση, χωρίς κανέναν όρο, στις αστυνομικές, δικαστικές και προνοιακές υπηρεσίες, αλλά και σε ΝΠΙΔ της ευρύτατης περιοχής της Βορείου Ελλάδος, μίας δυνατότητας εξιχνίασης υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης, που σήμερα δεν υπάρχει.

 

Σοκαριστικά στοιχεία

Τέλος, σε ερωτήματα που τέθηκαν, δόθηκαν και κάποια ενδεικτικά νούμερα, που σοκάρουν, τα οποία αφορούν στη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών. Ειδικότερα, έρευνα που έγινε, έδειξε ότι 2/10 παιδιά δέχθηκαν τουλάχιστον μία φορά σεξουαλική κακοποίηση, με τα κορίτσια να είναι ελαφρώς περισσότερα από τα αγόρια, ενώ 70-75% των θυτών είναι άνδρες και στις περισσότερες περιπτώσεις σύντροφοι της μητέρας του παιδιού, ενώ οι θύτες επιπλέον έχουν να κάνουν με άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του θύματος.

 

Το πρόγραμμα

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, Πρώτη ημέρα - Χώρος Τεχνών Δήμου Βέροιας

15:00 - 15:30 Υποδοχή και εγγραφές 15:30-16:15 Χαιρετισμοί

Πρώτο μέρος
Συντονιστής: Γεώργιος Νικολαΐδης, Ψυχίατρος, MD, ΜΑ, MSc, PhD, Διευθυντής Διεύθυνσης
Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, του Κέντρου για τη μελέτη και την πρόληψη της κακοποίησης - παραμέλησης των παιδιών, του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.

16:15-16:35 Έλενα Ράπτη, Βουλευτής, Συντονίστρια της εκστρατείας «ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης:
«Πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης».

16:35- 16:55 Παναγιώτα Μάνθου, Ψυχολόγος & Κοινωνική Λειτουργός, Προϊσταμένη Τμήματος Τηλεφωνικών Γραμμών και Υπεύθυνη Επιχειρησιακής Συντονιστικής Υπηρεσίας Δράσεων Παιδικής Προστασίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης: «Ελληνικό σύστημα παιδικής προστασίας και δικαιώματα των παιδιών: συγκλίσεις, αποκλίσεις, προκλήσεις και ...προοπτική (;)».

16:55 - 17:15 Ελισσάβετ Μιχαηλίδου, Παιδίατρος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Γ' Παιδιατρική Κλινική ΑΠΘ Ιπποκράτειου Νοσοκομείου θεσσαλονίκης: «Ο Παιδίατρος απέναντι στη σεξουαλική κακοποίηση».

17:15 - 17:35 Σοφία Κουσίδου, Αστυνόμος Β', Τμηματάρχης του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων θεσσαλονίκης: «Παιδική σεξουαλική κακοποίηση: Αστυνομική προανακριτική προσέγγιση -Σύγχρονες προκλήσεις».

17:35 - 17:45 Αριστοτέλης Σιδηρόπουλος, Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας για το Παιδί:
«Από τη φιλοξενία του θύματος έως την απόδοση δικαιοσύνης: δύο ιστορίες».

17:45-18:15 Διάλειμμα

18:15-18:30 Σχολική Χορωδία Βεροίας και Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου «Αιγές» Βεργίνας, υπό την διεύθυνση της κυρίας Ελένης Αναγνώστου

Δεύτερο μέρος

Συντονιστής: Γεώργιος Νικολαΐδης, Ψυχίατρος, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού.

18:30 - 19:00 Michael Lynch, Επιθεωρητής ερευνών στην αστυνομική διεύθυνση της
Garda Siochana, στην Ιρλανδία. Διοικητής του τμήματος παιδικής προστασίας, του τμήματος ηλεκτρονικού εγκλήματος κατά παιδιών και της διαχείρισης υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης σε εθνικό επίπεδο: «Η αποπλάνηση και η σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών».

19:00- 19:20 Ξένη Δημητρίου - Βασιλοπούλου, Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου:
«Πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών προσφύγων και μεταναστών. Σεξ επιβίωσης».

19:20 - 19:50 Veronika Woerndl, Υπεύθυνη παιδικής προστασίας στο Caritas / Kinderdorf / / Irschenberg του Μονάχου:
1 .«Παιδιά σε κίνδυνο: Συστήματα βοήθειας στη Γερμανία. Ευκαιρίες και ρίσκα» 2.«Σεξουαλική βία σε παιδιά και νέους: Παραδείγματα προβλημάτων που αντιμετωπίζονται στην πράξη. Πρόληψη και παρέμβαση στο Kinderdoif».

19:50 - 20:20 Chrys Ballerano, Προϊσταμένη του τμήματος Δικτύωσης και Εκπαίδευσης στην NYSCASA - New York State Coalition Against Sexual Assault, Albany NY: «Δημιουργώντας τη σύνδεση: η διαχείριση και η αποκατάσταση περιστατικών κακοποίησης μέσα από τη θεωρία του τραύματος».

20:20 - 21:00 Ερωτήσεις - Συζήτηση

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, Δεύτερη ημέρα - Ξενοδοχείο Αιγές

Συντονίζει Δώρα Νιώπα, Κοινωνική Λειτουργός Πρωτοβουλίας για το Παιδί 09:30 - 10:00 Υποδοχή και εγγραφές

10:00 - 12:00 Michael Lynch, Επιθεωρητής ερευνών στην αστυνομική διεύθυνση της Garda
Siochana, στην Ιρλανδία. Διοικητής του τμήματος παιδικής προστασίας, του τμήματος ηλεκτρονικού εγκλήματος κατά παιδιών και της διαχείρισης υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης σε εθνικό επίπεδο:
1.«Η αποπλάνηση και η σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών - μέρος 2ο». 2. «Συνέντευξη για θύτες σεξουαλικής κακοποίησης σύμφωνα με το Μοντέλο Συνέντευξης της Garda Siochana (Εθνική Αστυνομική Υπηρεσία της Ιρλανδίας)».

12:00 - 12:10 Μικρό διάλειμμα

12:10-13:10 Γεώργιος Νικολαΐδης, Ψυχίατρος, MD, ΜΑ, MSc, PhD, Διευθυντής Διεύθυνσης
Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, του Κέντρου για τη μελέτη και την πρόληψη της κακοποίσης - παραμέλησης των παιδιών, του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού: «Σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών: διάγνωση, πιστοποίηση στον Νόμο και θεραπεία».

13:10 - 13:20 Μικρό διάλειμμα

13:20 - 14:20 Veronika Woerndl, Υπεύθυνη παιδικής προστασίας στο Caritas / Kinderdorf / / Irschenberg του Μονάχου:
«Σεξουαλική βία σε παιδιά και νέους: Παραδείγματα προβλημάτων που αντιμετωπίζονται στην πράξη. Πρόληψη και παρέμβαση στο Kinderdorf - Μέρος 2ο».

14:20 - 14:30 Μικρό διάλειμμα

14:30 - 15:30 Chrys Ballerano, Προϊσταμένη του τμήματος Δικτύωσης και Εκπαίδευσης στην NYSCASA - New York State Coalition Against Sexual Assault, Albany NY: «θεραπεύοντας το τραύμα: αναπτύσσοντας σχέσεις ενσυναίσθησης με τους άλλους, υιοθετώντας πρακτικές αυτοφροντίδας».

15:30 - 16:00 Συμπεράσματα - κλείσιμο

* Θέσεις περιορισμένες, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής