breaking news Νέο

Περί ΜΚΟ και Προσφυγικού-Μεταναστευτικού -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Περί ΜΚΟ και Προσφυγικού-Μεταναστευτικού  -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Με αφορμή τα «μέτρα» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σχετικά με τις ΜΚΟ- στο πλαίσιο πάντα της γενικότερης πολιτικής της για το Προσφυγικό, μεταναστευτικό-ξέσπασε «καυγάς» με την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ προβολή «επιλεκτικών» πλευρών του όλου ζητήματος υπήρχε και στα τοπικά ΜΜΕ…

Και όμως και οι δύο αυτές πολιτικές δυνάμεις αναγνωρίζουν το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, που επιβάλλει τη δραστηριοποίηση τέτοιων οργανώσεων (ΜΚΟ) και την υποκατάσταση του κράτους στη διαχείριση του Προσφυγικού, ενώ συχνά –πυκνά αποθεώνουν τη γενικότερη δράση τους σε τομείς της κοινωνικής ζωής.

Να σημειώσουμε ότι αυτό που μένει είναι ο μανδύας των «αυστηρών» τάχα κριτηρίων για τη λειτουργία τους, που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και αντιγράφει σήμερα η ΝΔ με το «μητρώο» που θέλει να φτιάξει. Εδώ να υπογραμμίσουμε ότι οι καταγγελίες υπάρχουν από χρόνια σχετικά με τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, για τον τρόπο λειτουργίας τους, για τη χρηματοδότησή τους κ.α

Οι κατευθύνσεις της ΕΕ και η πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης που τις υλοποιεί, δίνουν στις ΜΚΟ το ελεύθερο να διαχειρίζονται εν λευκώ το Μεταναστευτικό, με το κράτος σε ρόλο παρατηρητή και «τροχονόμο» κονδυλίων, ευνοώντας την παρέμβαση κέντρων και οργανισμών με διεθνή δράση και διασυνδέσεις, που καμία έγνοια δεν έχουν για την ασφάλεια και τη φροντίδα μεταναστών και προσφύγων, αλλά είναι ενταγμένοι σε ευρύτερους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς και επικίνδυνους ανταγωνισμούς, παίζοντας παιχνίδια στις πλάτες των κατατρεγμένων, αλλά και των κατοίκων στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα. Καθόλου συμπτωματικά, υπάρχουν ΜΚΟ που έχουν ιδρυθεί ή εμπλέκονται σε αυτές από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ,την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κ.α ενώ την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι καταγγελίες για τις συνθήκες δουλειάς στις ΜΚΟ από πλευράς εργαζομένων, την ένταση της εκμετάλλευσης στο όνομα του «εθελοντισμού», την απλήρωτη εργασία κλπ.

Για τη ιστορία αναφέρουμε ότι τον Απρίλη του 2016 υπογράφηκαν τα πρώτα συμβόλαια ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΜΚΟ, ύψους 83 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση του Προσφυγικού. Τα χρήματα αυτά, που αποτελούν μέρος των συνολικά 700 εκατ. ευρώ από τον νέο μηχανισμό βοήθειας έκτακτης ανάγκης της ΕΕ, δόθηκαν απευθείας σε οκτώ ΜΚΟ. Τότε, λοιπόν, που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συμφωνήσει με την ΕΕ, η ΝΔ όχι μόνο δεν αντέδρασε, αλλά σιγοντάριζε κιόλας αυτό το καθεστώς. Η μόνη «διαφωνία» ήταν σχετικά με το εάν πρέπει να τα πάρουν απευθείας οι ΜΚΟ ή να τις τα δώσει η ελληνική κυβέρνηση!

Σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ επικαλείται τη δράση «ορισμένων» ΜΚΟ ως άλλοθι για την άθλια κατάσταση στα νησιά και για την καταστολή των μεταναστών και προσφύγων που διαμαρτύρονται. Το «νέο» μητρώο που ψήφισε, όπως έκανε προηγούμενα ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αξιοποιηθεί προφανώς και για να ανακατευθεί η τράπουλα των κονδυλίων και των «αρμοδιοτήτων» στις προσφυγικές δομές, ανάμεσα στις ΜΚΟ που παραμένουν ακλόνητες στη θέση τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, αποθεώνει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις ΜΚΟ, υπερασπίζεται το δικό του «μητρώο» που επίσης δεν έλυσε κανένα πρόβλημα!

Ξεκάθαρη η άποψη μας: Να σταματήσει τώρα κάθε εμπλοκή ΜΚΟ στο Προσφυγικό και κάθε χρηματοδότησή τους για αυτό το ζήτημα. Να κλείσουν τώρα τα hot spot στα νησιά και να μην ανοίξουν νέα, ούτε ανοικτά ούτε κλειστά. Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Να πιεστεί η ΕΕ, ώστε να δεχθεί τους πρόσφυγες - μετανάστες. Να αποσύρει η κυβέρνηση την υπογραφή από τη Συμφωνία Ελλάδας - Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας και τον Κανονισμό του Δουβλίνου. Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού. Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των hot spots, ως μόνιμο προσωπικό, σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής